|

Küresel piyasalardaki 'flaş çöküş' izleri devam ediyor

Bu hafta başında başta ABD olmak üzere Avrupa ve Asya borsalarındaki flaş çöküşlerin izleri devam ediyor. Pazartesi gerçekleşen satışlar sonrası ABD’de Dow Jones, Japonya'da Nikkei 225 Endeksi, Hong Kong'da Hang Seng endeksi, AB’de Stoxx Europe 600 Endeksi büyük değer kaybı yaşadı. Haftanın son işlem gününde de kayıplar devam etti. BİST100 endeksinde ise kayıplar sınırlı kaldı. Ekonomistler, piyasalardaki sert satışlarda kayıpların çoğunun teknoloji sektöründeki endekslerinde gerçekleştiğini açıklayarak, TL’deki değer kaybının sınırlı kaldığını ifade etti.

Yeni Şafak ve
08:55 - 9/02/2018 Cuma
Güncelleme: 10:02 - 9/02/2018 Cuma
Yeni Şafak
Küresel piyasalarda haftanın son işlem gününde de risk havası devam ediyor.
Küresel piyasalarda haftanın son işlem gününde de risk havası devam ediyor.

Küresel piyasalar haftaya sert satışlar sonrası büyük kayıplarla başladı. Başta ABD olmak üzere Avrupa ve Asya borsalarında temelde de teknoloji şirketlerinin endekslerinde 'flash crash' flaş çöküşler yaşandı. Haftanın son işem gününde de kayıplar devam etti. S&P 500 ve Dow Jones Endeksleri yılbaşından bu yana kazançlarını sildi. Yaşanan gelişmeler en çok teknoloji şirketlerini vururken, başta Amazon ve Microsoft olmak üzere Facebook’un da içinde yer aldığı dünyaca ünlü şirketler milyarlarca dolar zarar etti.


Piyasalarda yaşanan değer kaybını yorumlayan uzmanlar, tahvil piyasasındaki ‘riskten kaçış’ alımlarını henüz mevcut şartlarla trend dönüşümü olarak görmediklerini ve ABD borsalarındaki bu görünüm tüm dünya ekonomileri açısından risk unsuru oluşturduğunu açıkladı.

2011 yılından bu yana en sert düşüş

ABD'de yüzde 3’lere kadar yükselen 10 yıl vadeli tahvil faizleri ve birbirini tetikleyen satışlarla Dow Jones endeksi puan bazında tüm zamanların, yüzdesel olarak ise 2011 yılından bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Piyasalar ‘Flash Crash’ ile gündemde

Küresel piyasalarda yaşanan 'flash crash' flaş çöküşleri yorumlayan Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan şu açıklamalarda bulundu:


"Flash Crash, piyasaya çok kısa bir sürede çok yüksek oranda gelen ani satışları, düşüşü ifade etmek için kullanılır. Düşüş çok kısa sürede ve ani olarak gerçekleşir, özellikle son zamanlarda bilgisayar tabanlı işlemler ve algoritma tabanlı tradeler ile bu tarz hareketler sıklaşmıştır.

Bazen satışlar birkaç dakika içerisinde gerçekleşebilmektedir. Piyasa genelde flash crash sonrasında bir süre sonra normale döner. Bazen bir hissede, bazen piyasanın genelinde, bazen FX piyasasında flash crash örnekleri görülebilmektedir."

Teknoloji devleri milyarlarca dolar zarar etti

Hafta başındaki krizde teknoloji devlerinin zararları yaklaşık 27 milyar dolara yaklaştı. İlk göstergelerde 5,3 milyar dolarla Brekshire zarar ederken, Brekshire'ı, 3,6 milyar dolarla Facebook, 3,2 milyar dolarla Amazon, 1,5 milyar dolarla Microsoft, 900 milyon dolarla Zara izledi.

Avrupa borsalarında düşüş devam ediyor

Avrupa bankaları dün açılışın ardından gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,50 azalışla 378,33 puan, İngiltere'de FTSE 100 endeksi de yüzde 0,53 gerileyerek 7.241,46 puan oldu.


Almanya'da ihracatın aralıkta yüzde 0,3, ithalatın da yüzde 1,4 artarak beklentileri aşmasına karşın DAX endeksi yüzde 0,42 kayıpla 12.537,44 puanda bulunuyor. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,17 değer kaybıyla 5.247,08 puan, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,11 azalışla 22.959,20 puan, İspanya'da IBEX 35 endeksi de yüzde 0,42 gerileme ile 9.934,60 puan seviyelerinde seyrediyor.

Türk ekonomisine yansıması

ABD borsalarındaki geçiş etkisi satışların Asya ve Avrupa vadelilerinde de sürmesine neden oldu ve bu “riskten kaçış” ortamında Türk hisse senetleri de sert bir satışla açıldı" diyen Enver, "Para piyasalarında gelişen ülke kurlarında Asya ve Latin Amerika para birimleri
USD’ye karşı değer kaybında, ancak Avrupa grubu ile beraber TL ve ZAR’ın görünümü daha pozitif
. TL’deki değer kaybının sınırlı kalması ve ABD/Asya/Avrupa endekslerinden farklı olarak endeksimizin teknoloji ağırlıklı olmaması, bizim borsamızdaki satışların sadece “global riskten kaçış” ile açıklanmasını sağlamaktadır" ifadelerini kullandı.
#Türkiye
#ABD
#Avrupa
#Asya
#Küresel piyasalar
#Flash Crash
#Kapital FX
#Enver Erkan
6 yıl önce