|

Kuruşluk bahane

Gayrimenkulde oluşan alım fırsatını değerlendirmek isteyen konut alıcısı, banka engeline takılıyor. Konut kredi faizinin mevduat faizine yaklaşmasıyla hanesine istediği kadar kar yazamayan bankalar, kuruş hesabına girdi. Kredi başvurularının yüzde 30’u 3-5 liralık gecikme bahanesiyle geri çevrildi. Bundan en çok İstanbul etkilendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/09/2017 Pazar
Güncelleme: 01:02 - 10/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
Kredide nazlanan bankalar, müşterinin ufak gecikmelerine takılıyor
Kredide nazlanan bankalar, müşterinin ufak gecikmelerine takılıyor

Son dönemlerde inşaat firmalarının patronları gayrimenkulde önemli bir alım fırsatı oluştuğunu dile getirse de bu müşterinin kolayca konuta ulaştığı anlamına gelmiyor. Kolay ödeme yöntemleriyle yapılan kampanyalar vatandaşın konut alma iştahını yeniden hareketlendirdi. Satış ofisine gidip istediği evi beğenen, gerekli pazarlığı yapıp ödeme planını oluşturan konut alıcısı, kredi çekmek için bankalara başvurduğunda ise umduğunu bulamadı. Mevduat faizinin konut kredi faizine yaklaşması ve zaman zaman da kredi faizinin üzerine çıkmasıyla hanesine konut kredilerinden istediği kadar kar yazamayan bankalar, gerekçe olarak müşterinin kuruşlarla ifade edilecek gecikmelerini öne sürüyor.

Finansal geçmiş mercek altında

Kredi başvurusunda bulunan konut alıcısının tüm finansal geçmişini didik didik araştıran bankalar, "puanınız yetmiyor" bahanesiyle kredi başvurusunu geri çeviriyor. Kredi puanı bin ve üzerinde olanlar ise 'kredi kartı borcunuzu 1 gün geç yatırmışsınız', '3 liralık gecikmeye girmişsiniz' ve '1 liralık borcunuz temerrüde tüşmüş' gibi normal şartlarda asla önemsenmeyecek bahanelerle krediye ulaşamıyor. Bankaların bu kuruşluk bahaneleri müşteri, ev hayalinden vazgeçmek zorunda kalıyor.

İstanbul etkilendi

Konutder Başkanı Altan Elmas ise finansal erişebilirlik kolaylığının konut alımında doğrudan etkili olduğunu dile getirdi. Elmas, “Sektöre hizmet veren bizler markalı konuta kolay erişimi sağlamak için finansal çözümler üretip zaman zaman kampanyalar yapıyoruz. Ben de kendi şirketimde En son aylık 600 lira taksitle ev kampanyasına start verdim. Projelere ilgi yoğun. Ancak bazı bankalarda kredi verme iştahının azaldığını görüyoruz. Kredi başvurularının yüzde 30’u önemsiz küçük bahanelerle geri çevriliyor. İstanbul'da geçmişe göre konut satışında artışın sınırlı olmasında bunun da etkisinin olduğunu düşünüyorum ” şeklinde konuştu.


#Emlak
#Kredi
7 yıl önce