|

Markaların yatırım göçü

Küresel çaptaki navlun krizi hemen her sektörde üretimi baskılarken, hem güçlü üretim altyapısı hem de jeopolitik konumu gereği Türkiye, dünya devi markaların üretim planlarında ilk sırada yer alıyor. Şimdiden birçok firma Türkiye planlamalarını duyururken, yaşanan üretim göçünün KOBİ’lere de olumlu yansımayı bekleniyor.

Burak Karaca
00:00 - 1/12/2021 Çarşamba
Güncelleme: 01:07 - 1/12/2021 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Güçlü üretim altyapısı ile küresel tedarik zincirindeki kırılmaların ardından önemli bir alternatif olarak ön plana çıkan Türkiye, aynı zamanda jeopolitik konumundan kaynaklı olarak pek çok önemli yatırımı çekiyor. Özellikle navlun kriziyle birlikte önem kazanan yakın pazarda üretim trendi yakın coğrafyanın önemini artırırken, Türkiye, hem Avrupa ve Asya kıtasının ortasında yer alması hem de diğer pek çok bölgeye olan yakınlığıyla yatırımlar için en cazip pazar konumunda bulunuyor. Kısa sürede pek çok büyük marka üretimlerini Türkiye’ye kaydırmaya başlarken, KOBİ’ler de bu üretim göçünden olumlu etkilenecek.

DÜNYA DEVLERİ SIRAYA GİRDİ

E-ticaretten mobilyaya, oyun sektöründen tekstile kadar birçok farklı alanda devreye alınan yatırımların bu sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere de yeni iş kapıları açması bekleniyor.

Onlarca firma üretim planlarını Türkiye’ye kaydırırken, ülkemize yatırım gerçekleştirecek firmalardan bazıları şöyle; “BBVA, TECO, IKEA, LLP, Bohringer Ingelheim, Rusables, Mitsubishi, Huawei, Oppo, Xiaomi, Samsung, Tecno, TCL, Vivo, Realme, Systmeair, SAPI Group, Pegastrıl Nueva, Haibreg, Karcher, Medıcor.” Ayrıca Türkiye’de üretimini artırmak için düğmeye basan moda devi Hugo Boss ise, önümüzdeki yıl istihdamını bin kişi artıcağını açıklamıştı.

2020’Yİ 9 AYDA GERİDE BIRAKTIK

Türkiye’nin yatırımlara yönelik teşvikleri doğrudan yatırımlara da yansıdı. Gerçekleştirilen yatırımlar hareketliliği net bir şekilde ortaya koyuyor. 2021 yılının ilk 9 ayında doğrudan yabancı yatırımları 9,8 milyar dolara ulaşırken, 2020 yılının tamamında yatırımlar şimdiden geçildi. 2020 yılında toplam doğrudan yatırımlar 7,9 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Gerçekleşen yatırımlar ile birlikte büyük bir istihdam kaynağının da oluşması bekleniyor.

#Türkiye
#Avrupa
#Asya
#“BBVA
#TECO
#IKEA
#LLP
#Bohringer Ingelheim
#Rusables
#Mitsubishi
#Huawei
#Oppo
#Xiaomi
#Samsung
#Tecno
#TCL
#Vivo
#Realme
#Systmeair
2 yıl önce