|

Merkez Bankası 2018 enflasyon tahminini açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, 2018 yılının ilk enflasyon raporunu açıkladı. Açıklanan yeni yılın ilk enflasyon raporuna göre Merkez Bankası'nın 2018 yılı enflasyon beklentisi yüzde 7,9 olarak belirlendi. Başkan Çetinkaya, enflasyonda belirgin iyileşme sağlanana kadar sıkı duruşun ise kararlılıkla sürdürüleceği mesajını verdi.

Yeni Şafak
10:47 - 30/01/2018 Salı
Güncelleme: 14:06 - 30/01/2018 Salı
Yeni Şafak
Merkez Bankası 2018 enflasyon tahmini açıkladı
Merkez Bankası 2018 enflasyon tahmini açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, 2018 yılının ilk enflasyon raporunu açıkladı.

GELİŞEN ÜLKELERE PORTFÖY GİRİŞLERİ SÜRÜYOR

Raporda küresel iktisadi faaliyetteki canlanmayla küresel risk iştahının güçlü seyretmeye devam ettiğine dikkat çekilirken, gelişen ülkelere portföy girişlerinin ise istikrarlı görünümünü koruduğuna değinildi.

DÖVİZ KURU OYNAKLIĞI DÜŞÜŞE GEÇTİ

Gelişmiş ülkelerin uzun vadeli faizlerindeki artışlar sınırlı kaldığına da vurgu yapılan raporda, Kasım ayı sonundan itibaren Döviz kuru oynaklıklarının ise düşüşe geçtiği belirtildi.

LİKİTİDE TEDBİRLERİ ALINDI

Enflasyon görünümümdenki bozulmayı sınırlamak amacıyla 2017 boyunca sıkılaşmanın kademeli olarak güçlendirildiğine de değinilen raporda,
Kasım'da kurdaki oynaklıkların fiyat istikrarı üzerinde yaratabileceği olumsuz etkileri bertaraf etmek amacıyla bazı likidite tedbirleri alındığı ifade edildi.

SIKI DURUŞ MESAJI

2018'de ihracatın büyümeye desteğini sürdürmesini beklediklerini söyleyen Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, ''Bu yılın ilk PPK kararında enflasyonda belirgin iyileşme sağlanana kadar sıkı duruşu kararlılıkla sürdüreceğimizi ifade ettik. 2018'de ihracatın büyümeye desteğini sürdürmesini bekliyoruz.'' dedi.

ÖNGÖRÜLERİN ÜZERİNDE ÇIKTI

Tüketici enflasyonu ile işlenmemiş gıda ve alkol-tütün dışı enflasyon son çeyrekte ekim enflasyon raporu öngörülerinin üzerinde gerçekleştiğine de dikkat çeken Çetinkaya, çekirdek göstergelerin ana eğilimi yüksek seviyesini koruduğunu belirtti.

2018 YILI ENFLASYON TAHMİNİ

Yılık büyümenin temelde yurt içi talepten kaynaklandığına da değinen Çetinkaya, yıl sonu enflasyon tahminin ise yüzde 7'den yüze 7,9'a çıkarıldığını açıkladı. Çetinkaya, Türk lirası cinsi ithalat fiyatları varsayımındaki artışa bağlı olarak 2019 sonu tüketici enflasyon tahminini Ekim Enflasyon Raporu'na göre 0,5 puan yukarı yönlü güncellediklerini kaydederek, böylece Ekim Enflasyon Raporu'nda yüzde 6 olarak açıklanan 2019 yıl sonu tüketici enflasyon tahmini yüzde 6,5'e yükselttiklerini söyledi.

REESKONT ÖNLEMİNDE SÜRE UZATIMI YOK!

TCMB Başkanı Çetinkaya, reeskont kredilerinin TL olarak geri ödenme imkanının 1 Şubat’ta sona ereceğini, düzenlemenin uzatılmasına yönelik bir karar almadıklarını söyledi.



#Merkez Bankası
#Enflasyon
#Murat Çetinkaya
#2018 yılı enflasyon tahmini
#Enflasyon tahmini
6 yıl önce