|

ÖTV indirimi başladı: Otomobilde satışlar artacak

Motorlu taşıtlara için uygulanan Özel Tüketim Vergisi oranlarında değişikliğe gidilmesiyle 1.6 litre hacminin altında kalan araçlara uygulanan ÖTV oranları 15 puan aşağı çekildi ve en düşük ÖTV oranı yüzde 45'ten yüzde 30'a indi. ÖTV indirimleri ile yüzde 70’lerdeki satış kayıplarının yüzde 30’lara kadar inmesi bekleniyor.

Ömer Faruk Aktaş
09:30 - 2/11/2018 Cuma
Güncelleme: 12:07 - 2/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
​ÖTV indirimi otomobil satış fiyatlarını düşürecek.
​ÖTV indirimi otomobil satış fiyatlarını düşürecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın dün gerçekleşen Vergi Denetim Toplantısı'nda duyurduğu Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarındaki değişiklikler, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, 1.6 litre hacminin altında kalan motorlu taşıtlara uygulanan ÖTV oranları 15 puan aşağı çekildi. Yapılan düzenleme ile motor silindir hacmi 1600 cc'yi ve ÖTV matrahı 70 bin lirayı geçmeyen modellerin ÖTV oranı yüzden 45'ten yüzde 30'a düşürüldü.

Kayıp yüzde 30’lara düştü

ÖTV oranlarındaki düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle satışlarda da hareketlenme bekleniyor. Yenisak.com’a değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Dr. Mehmet Akif Soysal, “Son üç senelik satışların yıllık ortalamasının 900 bin civarında olduğunu görmekteyken aylık satışlar 75 bin ortalama ile gerçekleşmektedir. Ancak son kur manipülasyonu sonrası Eylül ayında 23 bin adede gerileyen aylık satış rakamları ile yüzde 70’lik bir satış kaybı varken yeni teşvikle beraber satış kaybının toparlanıp kaybın yüzde 30’lara inmesi beklenmektedir. Daha iyi bir senaryo için aylık yüzde 3’ler seviyesinde bulunan oto faizlerinin düşmesi temel gerekliliktir” dedi.

Fiyatları yaklaşık 10 ile 20 bin lira aşağı çekti

ÖTV’de ki 15 puanlık indirimin tüm araçların ortalama perakende fiyatında yüzde 10 ile yüzde 10.5’luk (ÖTV baremine göre) bir indirim meydana getirdiğini ifade eden Soysal, 80 bin liralık bir araçta 8 bin 500, 118 bin liralık araçta 13 bin, 150 bin liralık bir araçta 15 bin liralık indirim beklenirken, 190 bin liralık araçta ise 19 bin TL’lik indirim meydana geleceğini ifade etti.


Otomobil satışları artacak

Soysal, son iki ayda gerçekleşen satışların kabaca yüzde 25’ini gerçekleştiren otomotiv sektörü için yılın en hacimli ayı olduğunu ifade ederek, “Bu nedenle normal trende göre 225 bin civarı satış olması beklenirken, bu teşviklerden evvel 70 bin civarı satışın gerçekleşmesini beklemekteydik. Ancak Yeni teşvik ile satışların 130-150 bin aralığında gerçekleşeceği tahminimiz bulunmaktadır. Yüzde 3 civarı seyreden kredi faizlerinde ki olası düşümler bu satışların katlanarak artmasını sağlayacaktır. Şuan tüketici kredilerinde satın alma eğiliminden görülen psikolojik eşiğin yüzde 1.90 olduğu gözlemlenmektedir” açıklamasında bulundu.


İkinci el araç fiyatları düşecek

“Vergi indirimlerinin yüksek modelli ikinci el pazarına etkileri fiyatların geri çekilmesi şeklinde olacaktır” diyen Soysal, “Ancak beş yaşından büyük araçlardaki fiyat geri çekilmeleri kayda değer olmayacaktır” dedi.


Soysal, markaların kendi finansman olanakları ile gerçekleştirdiği sıfır faiz kampanyalarının çok cazip seçenekler barındığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Bankaların yakın zaman içerisinde var olan koşullar çerçevesinde kredi faizlerinde anlamlı geri çekilmeler yapması kurun öngörülebilir oynaklıkta seyir etmesi ve ülke kredi risk priminin azalması ile gerçekleşebilecektir. Ayrıca ülkemize karşı yürütülen operasyonlar neticesinde meydana gelen negatif sermaye akımının pozitife dönmesi de belirleyici olacaktır. Yakın vadede faizlerde geri çekilme beklenmemektedir. Ancak markaların kendi finansman olanakları ile gerçekleştirdiği sıfır faiz kampanyaları çok caiz seçenekler barındırmaktadır. Bu seçenekleri değerlendirmekte yüksek fayda bulunmaktadır.”

KDV ve ÖTV indirimi ile bütçe, enflasyon ve cari açığa etkisi üzerine değerlendirmelerde bulunan Soysal, şu açıklamalarda bulundu.

İndiriminin bütçeye etkisi ne olacaktır?

"Eylül ayı örneğinden yola çıkarsak satışlarda ki keskin geri çekilme neticesinde vergi gelirlerinde matrahların artmasına rağmen gerileme meydana gelmiştir. Satışların bu trendde gitmesi halinde vergi gelirlerinde düşüş meydana geleceği matematiksel olarak aşikardır. Ancak uygulamaya alınan vergi indirimleri ile tam tersine toplamda daha fazla vergi geliri elde edilecektir.


Bu netice çerçevesinde Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Berat Albayrak’ın aldığı bu karar mali disiplini korurken ekonomik dengelenmeye de tam olarak hizmet etmektedir.
Zira piyasalarda ki soğuma beklendiğinden fazla ve hızlı gerçekleşirken bakanlık bu durumu yerinde tespit edip dengelenme adına gerekli teşviki zamanında uygulamaya almıştır. Yeni “Başkan” lık sisteminin “hızlı ve yerinde karar alma” hedefine ilk deneyimlerimizde varıldığını gözlemlemekteyiz.

Enflasyona etkisi ne olacaktır?

Bahse konu indirimlerin 2018 yılı enflasyonun geri çekilmesinde hesaplamalara göre %1 payı olacaktır. Bu noktada makroekonomik gereklere hizmet edeceği açıktır.

Cari açığa etkisi ne olacaktır?

Bugün açıklanan ticaret dengesine göre ithalatın ihracatı karşılama oranı %95 leri bulmuştur. Hizmet sektöründen gelecek veriler ile cari açığın pozitife döneceği bir ayı geride bırakmış olacağız. Bu noktada işsizliğin de oluşmasını engellemek adına daha fazla soğumaya ihtiyaç kalmamış, dengelenme gereği ile bu indirimler uygulanmaya alınmıştır. Bu noktada zaten bir kısım ürünler stoklarda olup henüz gümrüklenmemiş ürünler ile ticaret dengesinde bugüne nazaran daha az karşılama oranına sahip olacağımız da aşikardır."


#ÖTV
#KDV
#Otomobil satışları
#Hazine ve Maliye Bakanı
#Berat Albayrak
#Vergi Denetim Toplantısı
5 yıl önce