|

Perakendede 880 milyarlık ciro hedefi

Yatırım gözdesi alanlardan olan organize perakende sektörü hedef büyüttü. İstihdamın yüzde 13'ünü sağlayan sektör, cirosunun 2018'e kadar 880 milyar liraya çıkarmayı hedefliyor. Perekande Fuarı'nın açılışını yapan Gümrük Bakanı Tüfenkci, çek yasasında düzenleme yapma müjdesi verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/04/2016 Perşembe
Güncelleme: 20:49 - 13/04/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Perakende sektörü, ekonominin temel taşlarından biri olmaya devam ediyor. Pazar ve cirosunu büyüme grafiğini devam ettiren sektör, 2018'e kadar cirosunu 880 milyar Türk lirasına ulaştırmayı hedefliyor. Girişimlerin yüzde 26'sının bulunduğu perakende sektörü Türkiye'deki çalışanların yüzde 13'ü ekmek kapısı konumunda. Sektörde 2010 yılında toplam 231 olan alışveriş merkezi sayısı 2015 yılında 360'a ulaşırken toplam kiralanabilir alan da 10,5 milyon metrekareye yükseldi.



KİRALANABİLİR ALAN 10,5'E YÜKSELDİ


Bu rakamların paylaşıldığı “Yerel Zincirler Buluşuyor (YZB) 2016” fuarı dün İstanbul'da başladı. Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından düzenlenen fuar, perakende sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Fuarın açılışında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, çek yasası düzenlemelerine ilişkin olarak, “İş aleminin şikayetine konu olan ve beklenen çek yasasına ilişkin düzenlemeyi bitirdik. Önümüzdeki günlerde Meclise sevk edeceğiz. Daha güvenli çeke itibar kazandırarak daha kolay ve güvenli ticaret yapabilmenizin önünü açmış olduk. Ciddi düzenlemeler yaptık kamuoyunda yakında paylaşacağız” dedi.



İKİ GÜNDE ŞİRKET KURULABİLECEK


Şirket kurma ve tasfiyelerini çok basit hale getireceklerini belirten Tüfenkci, Şu anda dünya sıralamasında 55'inciyiz. Yeni düzenlemelerle 9.sıraya getireceğiz. Şirket kuruluşunu 2 güne indireceğiz. Maliyetini de yarı yarıya indireceğiz” diye konuştu.



HAKSIZ REKABETİN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ


Tüfenkci, yerel marketlerin ticari hayatın varlığı için çok önemli olduğunu vurguladı. Tüfenkci; şunları kaydetti: “Bakanlık olarak 2.el araba piyasasından tutun da emlak piyasasına kadar kural getirerek haksız rekabetin karşına geçmek istiyoruz. Perakendecilerin, esnafın, tüccarın Bakanıyız. Konjonktürel hormonlu büyüme istemiyoruz.”



Türkiye ile biz de büyüyeceğiz


On yıl önce 100'e yakın üye ile yola çıktıklarını belirten Türkiye Prekendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek ise “Her sene toplam hızlı tüketim pazarının hızından daha hızlı büyüyoruz. Türkiye ile büyümekten vazgeçmiyeceğiz” dedi. Dünyada ve Türkiye'de baş döndürücü bir hızla ekonomik dönüşümler yaşandığını keydeden Altunbilek, “Tüketici beklentileri rekabet ve bağlantılar artıyor. Emtiyalaşma fiyat rekabeti şiddetleniyor.Oyunun kuralları sürekli değişiyor. Bu koşullar içinde mağaza sayılarımızı sürekli olarak arttırırken maliyetlerimizede odaklanmalıyız. Odağımızı bu seneki temamız olan verimliliğe çevirmeliyiz” dedi.





Esnaf kültürü yaşatılsın


AVM'lere karşı olmadıklarını belirten Bakan bülent Tüfenkci, “Ticari hayata çok müdahil olmak istemiyoruz. Ama biz şunu sizlerin katkısıyla düzenlemek istiyoruz; zincir mağazalar nüfusu 2 binin altındaki yerlerde, mağaza açmasın” dedi. Geleneksel esnafın ve marketin hayatiyet bulması gerektiğini vurgulayan Tüfenkci, “O kültürü de öldürmeyelim. Yerel zincirler olabilir, karlılık oranları olabilir.. Bunlar tartışılsın. Bizden bir düzenleme isteniyorsa bu sektörün talebi olarak, biz de bunu hayata geçirmeye varız. Buralarda kararlar çıkarsa biz de onu uygularız” diye konuştu.






#Perakende sektörü
#Perakende
8 yıl önce