|

Reformlarla sıçrama dönemi

İTO Başkanı Öztürk Oran, 2018’in yapılacak reformlarla ekonomide bir sıçrama yılı yaşanacağını söyledi. Oran, istihdam seferberliği ile kredi garanti fonu uygulamalarının kalıcı hale gelmesi sayesinde piyasaların canlı kalmayı sürdüreceğini ifade etti. Oran, "Türkiye'yi birlikte büyüteceğiz" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/01/2018 Çarşamba
Güncelleme: 10:22 - 31/01/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Oran, “İhracatta pek çok sektörde rekorlar kırdık. Borsa İstanbul yüzde 48 değer kazandı. Dünya çapındaki projeleri inşa etmeye devam ettik” dedi
Oran, “İhracatta pek çok sektörde rekorlar kırdık. Borsa İstanbul yüzde 48 değer kazandı. Dünya çapındaki projeleri inşa etmeye devam ettik” dedi

İstanbul Ticaret Odası’nın Aralık ayında başkan koltuğuna oturan yeni Başkanı Öztürk Oran ile 2017 değerlendirmesini, odanın faaliyetlerini ve önümüzdeki yıla ilişkin beklentilerini konuştuk. Türkiye’nin 2017’yi başarılı geçirdiğini, 9 aylık dönemde dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu söyleyen Oran, “İhracatta pek çok sektörde rekorlar kırdık. Borsa İstanbul yüzde 48 değer kazandı. Dünya çapındaki projeleri inşa etmeye devam ettik” dedi. Oran bu yıla ilişkin de umutlu konuştu.

AVRUPA PAZARI BÜYÜYOR

Bu yıl küresel büyümenin daha da canlanacağının tahmin edildiğini aktaran Başkan Öztürk Oran, şöyle devam etti: “Özellikle Avrupa bölgesinde artacak alım gücü, ihracatta yeni rekor kapılarını aralıyor. İşsizlik meselesinde Cumhurbaşkanımızın istihdam seferberliği ‘artı 2’ hedefiyle devam ediyor ve bu yönde teşvikler artarak sürüyor. Avrupa bölgesinde artacak alım gücü ihracatta yeni rekorlara kapı aralıyor. Bu işverenlerimizi kamçılıyor, çalışanlarımızı özendiriyor." Oran, reformlarla 2018’in bir sıçrama döneminin başı olduğuna ve sonrasında çift haneli büyüme rakamlarına ulaşabileceğini söyledi.


HEP BİRLİKTE BÜYÜTECEĞİZ

Oran, gayrimenkul, sağlık, enerji, bilişim, turizm, finans, imalat, tekstil, gıda ve otomotivin Türkiye’de fırsatlarla dolu cazip sektörler olduğunu söyledi. Türkiye’nin hem iç hem de dış talebin yüksek olduğu ender ülkelerden biri olduğunu dile getiren Oran, “Fırsat üreterek, yatırım yaparak ülkemizi hep birlikte büyüteceğiz. Büyütmek zorundayız. Böyle bir misyonumuz var. Biz büyüdükçe bize umut bağlayan ülkelerin de moralleri düzeliyor” diye konuştu.

HÜKÜMETİN ADIMLARI NAKİT SIKINTISINI ÇÖZDÜ

Kredi Garanti Fonu ile piyasaya sağlanan 220 milyarlık fon olduğuna dikkat çeken Oran, “2017’de ülkemizdeki kredi büyümesi yüzde 20 oranında gerçekleşti. Şimdi bugünlerde KGF tarafından bir 55 Milyarlık daha fon sağlanması için çalışmalar başladı. Dolayısıyla hükümetimizin de yerinde adımları ile reel sektörün nakit konusunda bir sıkıntı yaşadığını düşünmüyorum” dedi.


Odak noktamız üyelerimiz

İTO Başkanı Öztürk Oran, ülkemizdeki her 4 firmadan 1’inin İstanbul Ticaret Odası'nın üyesi olduğunu kaydetti. Oran, Aralık ayında devraldığı İTO başkanlığı dönemindeki çalışmalar hakkında ise şunları söyledi: “Oda üyelerinin yatırım, ihracat, istihdam, Ar-Ge, vergi ve ruhsat gibi alanlardaki teşvik, destek ve uygulamalara ilişkin bilgileri tek bir adreste edinebileceği İTO Bilgilendirme Merkezi’ni kurduk. Organize sanayi bölgeleri, sanayi siteleri ve kooperatif gibi bölgelerde de programlar düzenleyerek, gerek bire bir danışmanlık gerekse belirli konularda eğitim programları organize edeceğiz. İTO bünyesinde haftalık olarak yayımlanan İstanbul Ticaret gazetesine, üyelerin satışa çıkardıkları ya da almak istedikleri makine ya da fabrika duyuruları için ücretsiz ilan verme imkanı da getirdik”

  • Katılımda güçlü büyüme sürer
  • Katılım Bankacılığına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Öztürk Oran, Kredi Garanti Fonu'nun da etkisiyle 2017’de kredi büyümesinin yüzde 20’leri aştığını söyledi. Bu yıl da en az yüzde 17’lerde bir kredi büyümesi olacağı öngörüsünde bulunan Oran, bankacılık sektörü için de büyümenin süreceği bir yıl olduğunu belirtti. Katılım bankaları bünyesinde 15 bini aşkın kişiye istihdam sağladığını, 160 milyar liralık da bir aktif büyüklüğe ulaşıldığı bilgisini veren Oran “Hükümetimiz katılım bankacılığını destekliyor. Amacımız konvansiyonel bankacılıktan daha hızlı büyüyerek arayı kapatma yönünde adımlar atmak" diye konuştu.
#Ekonomi
#Reform
#İTO
6 yıl önce