|

Sektör harekete hazır

Kredi faizleri düşmeye başladı. Mevduatın getirisi de azalıyor. Bundan 4 ay öncesine göre; 250 bin liralık konut kredisi 171 bin lira ucuzladı. Kamu bankalarında başlayan kampanyaları özel bankaların da faizleri ufak çaplı da olsa aşağıya çekerek desteklemesi dikkat çekiyor. Yeni dönemde bankacılar, sektöre hareket kazandıracak ivmeyi, avantajlı kampanyalarla sağlamayı hedefliyor.

Mine Açar
04:00 - 9/02/2019 Cumartesi
Güncelleme: 01:13 - 9/02/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Grafik: hknozaslan
Grafik: hknozaslan

Son dönemde gayrimenkul sektöründe güzel şeyler olmaya başladı. Yabancı alımları arttı ve gurbetçilere yönelik yapılan tanıtım kampanyaları sektörün yüzünü güldürdü. Şimdi de faiz cephesinde olumlu gelişmeler yaşanıyor. Çok değil bundan en fazla 5 ay önce ekonomik açıdan ülkede kaos ortamı oluşturulmak istenirken artık para ve sermaye piyasalarında ve konutta yeniden yabancı alımlarının arttığını gözlemliyoruz. Tüketici kredileri geriliyor. Kamu ve katılım bankaları, anlaşmalı inşaat şirketleri ile konut kredisinde vade farkını yüzde 0,98’lere çekti. Kamu bankalarında başlayan kampanyalara özel bankalar da faizleri ufak çaplı da olsa aşağıya çekerek destek vermeye başladı.

Aylık vade farkı yüzde 1,70’e indi

  • Konut kredilerinde vade farkı özel bankaların bazılarında 4 aylık sürede aylık yüzde 2,38’den yüzde 1,70’e kadar geriledi. Aynı dönemde mevduat faizlerinde de gözle görülür geri çekilmeler yaşandı. Her 250 bin liralık TL mevduata karşılık alınan gelir aylık 377 lira azaldı. Uzmanlar daha önce parasını mevduatta tutan kişilerin artık daha az gelir elde etmeye başlamasının ve bu getirinin faizler aşağıya düştükçe azalacak olmasının parayı gayrimenkule yönlendireceğini dile getiriyor. Paranın gayrimenkule yönlenmesini tetikleyecek gelişmeler ise gayrimenkul fiyatlarının son bir yıllık süre içerisinde artmaması ve prim potansiyelinin yükselmesi şeklinde sıralanıyor.

Ancak düşüş yeterli değil

Ancak faiz cephesinde düşüş yaşansa da henüz bunun yeterli olmadığı gözleniyor. Nitekim 1,70 faizle çekilen 250 bin liralık kredinin 10 yıllık faizli bakiyesi hala çok yüksek. Her ne kadar 4 ay öncesine göre 250 bin liralık kredi, 171 bin lira ucuzlamış olsa da toplamda ödenecek faiz bakiyesi ana parayı geçiyor. 250 bin liralık kredi kulanan biri ana paranın haricinde tam 337 bin 745 lira artı faiz ödemek zorunda kalıyor. Bu da ev almak isteyen önemli bir kitlenin iştah olmasına karşın beklemesine neden oluyor. Nitekim çekilen konut kredisi verileri de vatandaşın beklemede olduğunu net olarak gözler önüne seriyor. Vatandaşın çektiği konut kredilerinin bir yıllık grafiğine baktığımızda sektörde toplam kredilerin yüzde 3,43 daraldığını görüyoruz.

Müteahhitler umutlu

Faiz cephesinde yaşanan gelişmeler konut üreticilerini de mutlu etti. Müteahhitler alımı bekleyen çok sayıda vatandaş olduğunu konut fiyatlarını da makul bulduklarını ama yüksek faiz nedeniyle talebin alıma dönüşemediğini aktarıyor. Alım için oranların yüzde 1 bandına yaklaşması gerektiğini vurgulayan müteahhitler, “Düşüş devam ederse kampanyalarla başlayan hareket hızlanır” şeklinde konuştu.

  • Kredide yarış hızlanıyor
  • Bankalar da artık kredi vermekte daha iştahlı görünüyor. Türk Ekonomi Bankası (TEB), başlattığı kampanya ile konut kredisi faiz oranını 120 aya kadar vadede yüzde 1,70 olarak belirledi. TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi vatandaşın bütçesine ve ihtiyacına göre en uygun çözümü üretmek için çalıştıklarını söyledi. ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Alper Gökgöz de daha fazla kişiyi ev sahibi etme konusunda yardımcı olmayı hedeflediklerini aktardı.
#Kredi
#Konut
#Faiz
#Emlak
5 yıl önce