|

Sesten 6 kat hızlı

Dünya genelinde halen Ar-Ge seviyesinde bulunan elektromanyetik mühimmat fırlatma teknolojisi ülkemizde geliştiriliyor. Elektromanyetik dalganın itme gücüyle fırlatma yapabilen Tufan, sesten 6 kat daha hızlı hedeflere fırlatılabiliyor.

Yeni Şafak ve
10:37 - 29/09/2017 Cuma
Güncelleme: 10:52 - 15/12/2017 Cuma
Yeni Şafak
Tufan, sesten 6 kat daha hızlı hedeflere fırlatılabiliyor.
Tufan, sesten 6 kat daha hızlı hedeflere fırlatılabiliyor.

Ülkemizde savunma sanayi başta olmak üzere öncelikler göz önünde bulundurularak uluslararası standartlarda bilimsel ve teknolojik araştırmalar yapılıyor. Bunun neticesinde de özgün ve stratejik teknolojiler geliştirilerek ülke savunmasına büyük katkı sağlanıyor. yenisafak.com olarak biz de sizler için her hafta yerli ve milli bir projeyi tanıtmaya devam ediyoruz. Bu hafta Aselsan tarafından üretilen elektromanyetik top sistemi Tufan’ı ele alacağız.

Test aşamasında

Dünyada Ar-Ge aşamasında bulunan elektromanyetik mühimmat fırlatma teknolojisi ülkemizde geliştirilmeye başlandı. Aselsan tarafından üretilen Tufan’ın test çalışmaları devam ediyor.

Sesten 6 kat daha hızlı
  • Klasik toplarda ve fırlatma sistemlerinde mühimmat ister güdümlü ister güdümsüz olsun bir patlamayla ateşleniyor. Tufan’da ise mühimmat bir koruyucu kılıfla namlunun içine konuluyor, namlu çevresinde oluşturulan elektromanyetik dalganın itme gücüyle fırlatılıyor. Böylelikle top mermileri sesten 6 kat daha hızlı hedeflere fırlatılabiliyor.

Sistem, konvansiyonel patlama-gaz basınçlı fırlatma sistemlerine göre daha çok avantaj sağlıyor. Menzil daha çok yükselirken, sürtünmenin sınırlı olması sebebiyle silah sisteminin de ömrü uzuyor.

TSK’nın gücüne güç katacak

Mevcut atış sistemleriyle top mermileri ses hızı ancak 2.5 katı hızla hedefe ulaşabiliyor. Tufan’ın ulaştığı hız ile hava aracı veya balistik füze gibi hedefler vurulabilecek. Ayrıca TSK'nın kimyasal patlayıcı kullanılan konvansiyonel silahlara göre çok daha etkili silah sistemlerine sahip olması sağlanacak.

#Aselsan
#Tufan
#Savunma
7 yıl önce