|

Suya erişimde iyi durumdayız

Su Kongresi’nde konuşan İstanbul Valisi Vasip Şahin, "Buradaki fikirlerle İstanbul'un 50 yıllık giderilen su ihtiyacı 100 yıla çıkacak" dedi. Uluslararası Su Birliği Başkanı Helmut Kross da, Türkiye'nin temiz suya hakkaniyetli erişim konusunda iyi durumda olduğunu söyledi.

Talha Menteş
04:00 - 12/10/2018 Cuma
Güncelleme: 01:28 - 12/10/2018 Cuma
Yeni Şafak
"İstanbul Su Kongresi ve Fuarı"  (İSTSU) binlerce kişinin katılımıyla başladı
"İstanbul Su Kongresi ve Fuarı" (İSTSU) binlerce kişinin katılımıyla başladı

İSKİ tarafından organize edilen ve 22 ülke temsilcisinin katılımıyla düzenlenen "İstanbul Su Kongresi ve Fuarı" (İSTSU) binlerce kişinin katılımıyla başladı. 3 gün boyunca sürecek fuarda suyun geçmişi ve geleceği adına her şey konuşulacak. Kongre ve fuarın açılış konuşmalarını gerçekleştiren İstanbul Valisi Vasip Şahin, İSKİ'nin İstanbul'a yakışan bir faaliyet gerçekleştirdiğini ve fuarın her yıl tekrarlanmasını temenni ettiğini belirtti.

SU HAYATTIR

Suyun hayat olduğunu ve hayatın suyla başladığını belirten Şahin, "Su kalmazsa hayat biter. İnsan üç gün susuz yaşayabilir ama gıdasız 40 güne kadar yaşanabiliyor. İnsanoğlu her zaman suyun yanına yerleşmiştir. Bu vesileyle su medeniyetlerin kurulmasına vesile olmuştur" dedi. 3 gün boyunca su adına herşeyin tartışılacağını söyleyen Şahin, "Sunulan fikirler sayesinde belki de İstanbul'un 50 yıllık giderilen su ihtiyacı 100 yıla çıkar" ifadesini kullandı.

TÜRKİYE HAKKANİYETLİ

Temiz içme suyuna evrensel ve hakkaniyetli erişim sağlanmalı, diyen Uluslararası Su Birliği Başkanı Prof. Dr. Helmut Kross, “Temiz suya hakkaniyetli erişim sağlanması konusunda gelişmiş ülkeler, Türkiye gayet iyi durumda. Ancak dünyanın geri kalanı için aynısı söylenemez. Dünyada iki milyarı aşkın kişi güvenli bir şekilde suya ulaşamıyor. Dört milyarı aşkın insan ise güvenilir ve temiz suya ulaşamıyor. İnsanların güvenilir ve temiz içme suyuna erişimi insani bir görevdir” şeklinde konuştu.

İSTANBUL'A YAKIŞAN KONGRE

İSKİ'nin çalışmalarıyla önümüzdeki 50 yıl su probleminin çözüldüğünü belirten İBB Başkanı Mevlüt Uysal, "Su insanlık için çok önemli. Temiz suyu şehire getirmek, kirli suyu arıtarak temiz bir şekilde doğaya bırakmak artık yeterli değil. Küresel ısınmayla beraber alternatif su kaynaklarına yönelim, artan yağışlarla sel felaketlerinin önüne geçilmesi de önem kazandı" diye konuştu.

#Su Kongresi
#İstanbul
6 yıl önce