|

TCMB’den sıkı parasal duruş vurgusu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, “Sıkı parasal duruş; enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve finansal piyasa gelişmeleri bağlamında dışsal ve geçici oynaklıklara karşı önemli bir tampon işlevi görecektir” ifadelerini kullandı.

Nur Banu Aras
01:00 - 29/05/2021 Cumartesi
Güncelleme: 01:03 - 29/05/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Şahap Kavcıoğlu
Şahap Kavcıoğlu

Finansal İstikrar Raporu’nun 32’nci sayısına önsöz yazan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, 2020 yılında küresel ölçekte yaşanan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının seyrine dair belirsizliklerin Finansal İstikrar Raporu’nun son sayısından bugüne kısmen devam ettiğini belirtti.

3. ÇEYREKTE GÜÇLÜ SEYİR İZLEYECEK

Türkiye ekonomisinde 2020 yılının üçüncü çeyreğiyle başlayan güçlü seyrin iç ve dış talep ile desteklendiğini vurgulayan Kavıoğlu, “Sanayi üretimi kuvvetli bir seyir izlerken, salgın kaynaklı belirsizlikler ve kısıtlayıcı tedbirlerin etkisiyle hizmetler sektöründe kaydedilen toparlanma görece sınırlı kalmıştır. Dış talepteki artışın, altın ithalatındaki gerileme ve kredilerde finansal koşullardaki sıkılaşmanın etkisiyle kaydedilen yavaşlama ile cari işlemler dengesinde gözlenen iyileşmenin önümüzdeki dönemde de süreceği öngörülmektedir” dedi.

Fiyat istikrarına devam

Sıkı duruşun enflasyon ve cari dengenin sürdürülebilirliği açısından önem arz ettiğini belirten Kavcıoğlu, şunları kaydetti: “kredi büyüme oranlarının gerilemeye devam etmesi beklenmektedir. Bankaların ihtiyatlı karşılık politikaları, yüksek sermaye ve likidite tamponları ile güçlü bilanço yapısı sonucunda aktif kalitesi kaynaklı riskler yönetilebilir seviyede seyretmeye devam etmektedir. Fiyat istikrarı amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.”

#Şahap Kavcıoğlu
#Merkez Bankası
#Ekonomi
#Para
3 yıl önce