|

Uber yasal değil

Akıllı telefon uygulaması üzerinden araç çağırma hizmeti veren ABD’li Uber şirketine tepkiler dinmiyor. Birleşik Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Hüseyin Duman, “Dünyanın bir çok ülkesinde yasaklanan Uber yasal değil” dedi.

Yeni Şafak
09:00 - 30/05/2018 Çarşamba
Güncelleme: 12:42 - 30/05/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Dünyanın dört bir yanında protesto edilen ABD’li Uber şirketine Türk taksicilerin öfkesi büyüyor. Taksici esnafı, akıllı telefon uygulaması üzerinden araç çağırma hizmeti veren Uber’in yasal dayanağının olmadığını ve haksız kazanç sağladığını öne sürüyor. Birleşik Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Hüseyin Duman, 2009 yılında kurulan Uber’in piyasa değerinin kısa sürede piyasa değeri 50 milyar dolara ulaştığına dikkat çekerek, “Uber, son bir yılda İspanya, Belçika, Romanya, Hollanda, İtalya ve Almanya dahil birçok ülkede yasaklandı. Şirket yasal boşluklardan ve denetim yetersizliğinden faydalanarak faaliyetlerini sürdürüyor” diye konuştu.

TAŞIMA ÜCRETİNİ KENDİLERİ BELİRLİYOR

Uber uygulamasıyla gerçekleştirilen ticari taşımacılığın, ruhsat ya da taksi plakası olmadan sağlandığına dikkat çeken Duman, şunları kaydetti: “Kanun veya ilgili mevzuat gereği taksiciler için belirlenmiş çalışma koşullarına uymak gibi bir zorunlulukları yok. Bizim verdiğimiz vergileri de ödemiyorlar. Ayrıca, taşıma ücretlerini de diledikleri gibi kendileri belirliyorlar Uber’in internet üzerinden binlerce tüketiciye korsan taksi hizmeti vermesi, bizi zarara uğratmakta ve müşteri kaybına yol açmaktadır. Derneğimizce yasal yollara müracaat etmiş olup, en kısa zamanda sonuç alınmasını umuyoruz.”

MUSTAFA İLHAN

#ABD
#Uber
#Hüseyin Duman
6 yıl önce