|

Vatandaşın talebi ikisi birarada

Milyonlarca tüketiciyi bankalarla karşı karşıya getiren kart aidatı tartışması dinmek bilmiyor. Bankalar, mevzuatı öne sürerken, tüketiciler de aidatsız kartlarda da taksit istiyor. Vatandaş bu konudaki ısrarında haklı. Çünkü bankalar çoğu zaman sıkıştıklarında taksit imkanı sunduğu kartlardan aidat almayabilir.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/10/2017 Salı
Güncelleme: 00:30 - 3/10/2017 Salı
Yeni Şafak
​Kart aidatı gibi ekstra ödemeler, yılda bir kere alınsa da tüketicinin tepkisine neden oluyor.
​Kart aidatı gibi ekstra ödemeler, yılda bir kere alınsa da tüketicinin tepkisine neden oluyor.

Kart aidatı gibi ekstra ödemeler, yılda bir kere alınsa da tüketicinin tepkisine neden oluyor. Ancak tam da ödemeye sıkıştığınız anlarda imdada yetişen kredi kartlarından aidat alınmasına taksit kolaylığı sayesinde razı olanlar da yok değil. Buna rağmen tüketicinin ‘Aidatsız kartlarda da taksit imkanı sunulsun’ talebi sürüyor.

SIKIŞINCA PAZARLIK YAPIYOR

Bu konuda tüketiciler ile bankalar çoğu zaman karşı karşıya geliyor. Tüketiciler, bir ay zarfında bunu yerine getirmeyen bankaların uğrayacakları para cezasının her bir talep için 6 milyon 56 bin lira olduğunu söylüyor. Bazı bankaların isteyenlere aidatsız kart verebildiğini ancak maliyetleri düşünürek aidatsız kartlarda taksit imkanını tercih etmediklerini belirtiyor. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, kredi kartı aidatında sıkıntının devam ettiğini, bankaların tüketiciler aidatsız kart vermemekte ısrar ettiğine dikkat çekti. Bu konuda çok şikayet aldıklarını belirten Ağaoğlu, bankaların talep ve ısarar edilmesi durumunda tüketici ile pazarlığa girdiklerini söylüyor. Aydın Ağaoğlu, şunları aktarıyor: “Puan uygulamasını kaldırırız diyorlar. Tüketiciler buna kanmasın. Taksit uygulamasının kaldırılmasından kimse çekinmesin zaten taksit yapılması, tüketicilerin ihtiyaç fazlası harcamalarına neden oluyor. Bankalar bunu söylemiyor. Tüketici de bunu bilmediği için aidat ödemeye devam ediyor.”


NASIL İTİRAZ EDEBİLİRİZ?

“Bankalar aidatsız kart vermek zorunda” diyen Ağaoğlu, “Bankaların aldıkları aidatlar haksızdır. Hukaka aykırıdır. Hukuka uygun olması için tüketicinin rızası olması gerekir. Tek taraflı olarak bu sistemi uygulamaya koyduklarında adil serbestçe yapılmış bir sözleşme şartı değildir” diye konuştu.

Aydın Ağaoğlu, kart sahiplerine şu önerilerde bulunuyor: “Ekstre süresi ile ilgili kanunda bir hüküm var. Ekstere son ödeme tarihine kadar itiraz edilebilir. Bundan sonra aidat ödemek istemeyen kart sahibine benim tavsiyem, bankalarından aidatsız kart talep etmeleri, ve bunu mutlaka, belgeye bağlamaları lazım. Ayrıca elektronik ortamda, internetten bankanın Web sitesine yazıp gönderdiğinde de kayıt altına girmekte ve tüketiciye kayıt numarası vermekte. Bu da bankaya müracaatın kanıtıdır.”

TBB resmi takılıyor

Türkiye Bankalar Birliği Yeni Şafak'a ilettiği resmi açıklamasında, şunları söylüyor: “Belirtilen yasal düzenlemeler kapsamında bankaların operasyonel maliyetlerini kart talebinde bulunan müşteriye yansıtmasında hukuki bir sakınca bulunmamakta. Yasal düzenlemelere uygun biçimde kredi kartı hamilinden yıllık kart ücreti tahsil edilmesi mümkün. Kart çıkaran kuruluşlar, tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorundadır. Aidat ya da ücret ödemek istemeyen müşteriler için aidatsız kredi kartı alma imkanı da mevcuttur."


Banka isterse taksidi verir

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, müşterilerin istedikleri zaman aidatsız kart talebinde bulanabileceklerini ancak taksit imkanlarından yararlanamayacaklarını söyledi. Bankaların isterse aidatsız karta taksit imkanı verebileceğini de vurgulayan Akyüz, şunları kaydetti: “Bankalara operasyonel olarak daha çok yük biniyor. Bunun için ücretsiz veremiyorlar. Önemli bir harcama kalemini biz kartlar vasıtasıyla yapıyoruz. Finansal hizmet veriyoruz. Bedava hizmet hiçbir yerde yok. Banka niye hem aidatsız kart verip hem de taksit yapsın. Nasıl para kazanacak. Sektörde çok ciddi bir rekabet var. Fiyatlar öyle sandığınız gibi yüksek değil. Bu rekabet tüketici için avantaj."


#Kredi
#Bankacılık
#Osman Akyüz
7 yıl önce