|

Yabancı kalmaya geldi

İngiliz Imperial Tobacco Manisa'da 35 milyon sterlin, Alman Commerzbank, İzmir Bornova Alışveriş Merkezi'ne 80 milyon Euro'luk yatırım yaparken ABD'nin emeklilik fonu da listesine Türkiye'yi ekledi.

Yeni Şafak
00:00 - 22/04/2005 Cuma
Güncelleme: 14:45 - 3/07/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

  • EKONOMİ SERVİSİ


    Türk ekonomisindeki iyileşme yabancı yatırımcıları kısa vadeden uzun vadeli yatırıma sevk etmeye başladı Türkiye'de faizlerin hâlâ yüksek olması yüzünden geçen yıl 38 milyar dolara kadar çıkan sıcak paranın ardından yabancı yatırımcı şimdi daha kalıcı yatırımlara yöneldi.

    Ekonomideki makro göstergelerin iyileşmesinin ardından Türkiye'de büyüme hızının Avrupa Birliği ortalamasının üzerinde gerçekleşmesi yabancı sermayeyi Türkiye'ye yatırıma yönlendirdi. Dünyanın dördüncü büyük sigara üreticisi İngiliz Imperial Tobacco önceki gün Manisa'da 35 milyon sterlin yatırımla fabrika kurarken, Almanya'nın en büyük bankalarından Commerzbank'ın gayrimenkul yatırım fonu CGI, İzmir Bornova Alışveriş Merkezi'ne 80 milyon Euro'luk yatırım yaptı. Küresel yatırımları ile bilinen ABD'nin önde gelen emeklilik fonu Kaliforniya Kamu Çalışanları Emeklilik Sistemi (CalPERS), ise yatırım yapacağı ülkeler arasına Türkiye'yi de ekledi.

    50 milyon dolarlık yatırım

    Imperial Tobacco Uluslararası Yönetim Kurul Başkanı(CEO) Gareth Davis, 35 milyon sterlinlik yatırımla kurulan fabrikada başlangıçta Davidoff ve Maxim markalarını üretecekleri, gelecekte uluslararası pazardaki bir başka güçlü markaları olan West ve diğer ürünlerini de piyasaya sunacaklarını belirtti.

    Imperial Tabacco'nun Manisa'daki fabrikası, saatte 7 bin 500 kg. tütün işleme kapasitesine sahip olacak ve ağırlıklı olarak iç pazara yönelik üretim yapacak.

    Alman emlak fonu yatırıma geldi

    Alman Commerzbank'ın gayrimenkul fonu olan CGI de İzmir'de kurulacak "Bornova Alışveriş Merkezi"nin geliştirilmesi için yaptığı 80 milyon euroluk yatırım ile Türkiye'deki ilk Alman açık uçlu emlak fonu oldu.

    CGI Genel Müdürü Frank Porschke, "Türkiye, perakende satış yerleri açısından dünyada geleceği en parlak ülkeler arasında. Yerel tüketicilerin harcama gücü son yıllarda önemli ölçüde arttı" dedi.

    Geçen yıl Türkiye'de büyüme hızının Avrupa Birliği ortalamasının üzerinde gerçekleşmesinin de Hausinvest Global Fund'ın yatırım kararında etkili olduğunu ifade eden CGI, Bornova Merkezi'nin 2007 yılında tamamlanacağını belirtti.

    Küresel yatırımları ile bilinen ABD'nin önde gelen emeklilik fonu Kaliforniya Kamu Çalışanları Emeklilik Sistemi (CalPERS), ise yatırım yapacağı ülkeler arasına Türkiye'yi de ekledi. Çin, Endonezya ve Pakistan'ı listesine dahil ettiği 2002 yılından bu yana ilk kez yatırım yapılabilir yükselen piyasalar listesine ekleme yapan CalPERS, Türkiye'nin yanı- sıra Tayland, Sri Lanka ve Arjantin'i de listeye aldı.

    YATIRIMIN KALBİ İSTANBUL'DA ATACAK

    Yatırım Danışma Konseyi'nin 29 Nisan'daki ikinci toplantısına IMF Başkanı Rato ve DB Başkan Yardımcısı Zang yanı sıra, 30'a yakın şirket CEO'su katılacak.

    Electrolux, geçen yıl 70 milyon euro'dan fazla yatırım yaparak, tüm haklarını satın aldığı AEG markası ile ilgili önümüzdeki hafta, bir basın toplantısı düzenliyecek.

    Türk - Alman Ekonomi Kongresi, 4 - 6 Mayıs 2005 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek. Kongreye, Almanya'dan 600 ve Türkiye'den 600 olmak üzere toplam 1.200 işveren katılacak.

    Ekonomiden siyasete, teknolojiden stratejistlere kadar alanında dünyada genelinde söz sahibi olan uzmanlar Forum İstanbul çatısı altında İstanbul'da bir araya gelecek.

    5 - 6 Mayıs 2005 tarihleri arasında İstanbul'da ilk kez düzenlenecek Türk-Arap Ekonomi Forumu, hükümet ve işadamlarından oluşan 600'e yakın üst düzey temsilciyi biraraya getirecek.



    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce