|

Yabancılar ilk çeyreği hissede artıyla kapattı

Bu yıla 798 milyon dolarlık hisse alımıyla iştahlı başlayan yabancı yatırımcı, ilk çeyreği 250 milyon dolarlık artıyla tamamladı. Geçen yılın aynı döneminde ise yabancılar 780 milyon dolarlık net satış gerçekleştirmişti.

Haber Merkezi
04:00 - 7/04/2019 Pazar
Güncelleme: 00:48 - 7/04/2019 Pazar
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

2018'in tamamında 2 milyar doların üzerinde net satış yapan yabancı yatırımcılar, 2019'un ilk çeyreğinde artan küresel risk iştahının etkisiyle Borsa İstanbul'da alım tarafına geçti. Yılın ilk iki ayında 909 milyon dolarlık net alım yapan yabancı yatırımcıların martta, satışa geçmesi de ilk çeyrek verilerini eksiye düşürmedi. Böylece ocak ve şubatta satın alınan hisselerin 659 milyon dolarlık kısmını satarak kar realizasyonuna giden yabancı, ilk çeyreği elinde 250 milyon dolarlık hisse ile artıda tamamladı.

GÜVENE GELDİ

  • 2018'in ilk çeyreğinde 780 milyon dolarlık net satış gerçekleştiren yabancı yatırımcıların, 2019'un aynı döneminde alış tarafında yer alması güvenin işareti olarak algılandı. Ekonomik büyümedeki performans, borcun ödenme kabiliyeti ve yeni yatırım hamleleri ülkeye para girişini hızlandırdı. Martın ikinci yarısında ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) parasal sıkılaştırmaya gitmesi, Londra'daki swap piyasalarında oluşan oynaklık ve karı realize etme isteğiyle Borsa İstanbul'da yabancı satışları başladı.

GAYRİMENKUL HİSSELERİ ALIMDA ÖNE ÇIKTI

Yabancı yatırımcılar ocakta en fazla gayrimenkul yatırım ortaklığı hisselerini elden çıkarmıştı. satış yapılan gyo hisseleri 8,3 milyon dolar ile Özderici Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve 2,5 milyon dolar ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı olmuştu. Mart ayında ise en yoğun alım yaptıkları hisseler arasında bu kez gayrimenkul yatırım ortaklığı hisseleri öne çıktı. Yabancının martta en fazla alım yaptığı ikinci hisse Emlak Konut GYO oldu.

OCAKTA ALDIĞINI MARTTA SATTI

Mart ayında yoğun satışın gerçekleştiği hisselerin çoğu ise yabancının özellikle ocak ayında satın aldığı hisse senetleri oldu. Ocakta sattığını martta geri alan yabancı sene başında aldığı hisseleri ise martta elden çıkarmayı tercih etti. Yabancı yatırımcıların martta en çok aldığı hisse 63,9 milyon dolar ile Vestel Elektronik oldu. Vestel Elektronik'i, 19,7 milyon dolar ile Emlak Konut GYO, 11 milyon dolar ile Verusa Holding, 9 milyon dolar ile Koza Madencilik ve 7 milyon dolar ile Soda Sanayii izledi. Yabancı yatırımcıların en fazla satış yaptıkları pay piyasaları sıralamasında ise Petkim, 139,3 milyon dolarla ilk sırada yer aldı. Petkim'in ardından martta en fazla satışın yapıldığı hisse senetleri ise 131,4 milyon dolar ile Türk Hava Yolları, 52,1 milyon dolar ile Garanti Bankası, 50,5 milyon dolar ile Kardemir (D) ve 46,4 milyon dolar ile Aselsan oldu.

  • ENDEKS YÜZDE 2,8 DEĞER KAZANDI
  • Yabancı yatırımcıların, alış tarafında yer almaları BIST 100 endeksinin de bu dönemde yüzde 2,8 değer kazanmasını sağladı. Borsa nisan ayının ilk haftasını da artıda tamamladı. Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri, haftayı ortalama yüzde 5,33’lük kazançla kapattı. Endeks, hafta içinde 99 bin 214 puana kadar yükseldi. Geçen hafta altın ve döviz ise düştü. Dolar 0,76 değer kaybederken, 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı, yüzde 1,27’lik azalışla 232,70 liraya, geriledi.
#TCMB
#Emlak Konut GYO
5 yıl önce