|

'Yeryüzünün lanetlileri olmayacağız'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu açılış oturumuna katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan oturumda önemli açıklamalarda bulundu.

Yeni Şafak
11:41 - 2/11/2016 Çarşamba
Güncelleme: 14:39 - 2/11/2016 Çarşamba
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye-Afrika İş Forumu'nda konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye-Afrika İş Forumu'nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye-Afrika İş Forumu'nda konuştu.



Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:



Türkiye Afrika arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendireceğine inandığımız bu forumun ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. İkinci Türkiye Afrika Zirvesi'nde aldığımız kararların uygulanmasıyla ilgilidir. Afrika Birliği ile yürüttüğümüz çalışmaların somut bir adımıdır. Afrika Birliği Komisyonu'na da ayrıca teşekkür ediyorum. Sınırların anlamını yitirdiği dünyanın bir köye dönüştüğü bir süreçten bahsediyoruz.



Dünyanın en ücra köşesindeki olaydan anında haberdar olabiliyoruz. Ülkeler, kıtalararası ticaret hiç olmadığı kadar hareketli. Küreselleşme olgusu bazı ülkeler tarafından yanlış anlaşıldığına şahit oluyor. Bu ülkeler küreselleşmeyi tek tipleşme olarak algılıyor. Tek tiplemenin dayatıldığını görüyoruz. Ekonominizi büyütmek mi istiyorsunuz? Tek çıkar yol yüksek faizli İMF ve Dünya Bankası kredileridir. İşsizlikle mücadelenin en etkin yolun faiz artırmakla olacağını söylerler. Yatırımlarda size çizilen sınırların ötesine geçmeniz hoş karşılanmaz.



  • Küresel sistemde onurunuzla yer almanızın tek yolu dayatmayı kabul etmenizdir. Bu dayatmadan sadece Türkiye değil, Afrika'da payını alıyor. Böyle bir kürselleşme olgusunu modern bir kölelik olarak görüyorum.

Ellere ve ayaklara vurulan prangalar şimdi ülkemize, sanayimize ve sistemimize vurulmak isteniyor. Siz bilmezsiniz, beceremezsiniz, bize tabi olayı sürdürmek zorundasınız deniyor. Anlayış bu. Bizler ikinci sınıf insan olmaya itiraz ettik. Bizler yeryüzünün lanetlileri olamayacağız.



"Böyle çifte standart olmaz"


Suriye ve mülteci meselesinde sınıfta kalanların bize ders vermesine tahammül gösteremeyiz. Hem Afrika ülkelerinde çatışmaları körükleyecek, hem de mağdurlara kapılarınızı kapatacaksınız. Şu anda Batının yaptığı bu değil mi? Bir taraftan ekonomik çıkarlarınızla fakirliği kronik hale getireceksiniz, bir yandan da çatışmalardan kaçanların da Akdeniz'de Ege'de boğulmalarına ses çıkarmayacaksınız. Dürüst değiller, samimi değiller. Böyle çifte standart olmaz. Böyle adaletsizlik olmaz, böyle insan hakları savunuculuğu ve demokrasi olmaz.



Afrika'nın sorunlarına en iyi çözümlerin yine Afrikalı kardeşlerimiz tarafından geliştirileceğine inanıyoruz. Onların kötü günlerinde yanında olacak yol arkadaşlarına ihtiyaçları var. Afrikalı kardeşlerimizi kader ortağı olarak görüyoruz. Afrika'dan çok şeyimiz olduğunu biliyoruz.



Bugün gerek ülkemizin bulunduğu bölgeyi gerek Afrika bölgesini tehdit eden unsurların başında terör geliyor. DAEŞ, PKK, PYD, FETÖ, Boko Haram, Eşşebab'dan bahsediyoruz. Son dönemde Paris'te, Tunus'ta... meydana gelen terör olayları gerçeği ortaya koymuştur.



"FETÖ'nün yaygın olduğu alanlardan birisi Afrika'dır"


15 Temmuz gecesi yaşanan başarısız darbe girişimi de terör eylemidir. Uzun yıllardır legal kuruluşlar altında örgütlenen devlete sızan FETÖ, kanı bir darbe girişiminde bulundu. Bu örgütün en yaygın olduğu alanlardan biri Afrika kıtasıdır. Yarın çok geç oldu diyebilirsiniz, siz kardeşlerimizi uyarıyoruz. Milletimizin demokrasimize sahip çıkması sayesinde ihanet teşebbüsü boşa çıkarıldı. 17 ülkede faaliyetimiz var diyor. Genç dimağları zehirleyen, devlet kademelerine sızma çalışmalarını sürdüren terör örgütü. 15 Temmuz gecesi büyük bir uyarı olmuştur. Bu terör örgütüyle mücadelemizde desteklerinizi bekliyoruz. Zira uluslararası terörle mücadelede uluslararası dayanışma şarttır.




Afrika ile ekonomik ilişkiler


Türkiye Maarif Vakfı'nı kurduk. Birçok ülkede çalışmalara başladılar. Sizlerin katkı ve desteğinizi bekliyoruz.



Türkiye yatırım ve sanayi işbirliğinde büyüme süreci gösteriyor. Son 14 yılda attığımız adımlarla dış ticaretimiz 350 milyon doları aştı. Müteahhitlik çalışmalarımız dünyada ikinci sırada. Anabileşenlerden biri ekonomik ve ticari ilişkiler. 40 Afrika ülkesiyle ticari ve ekonomik anlaşma imzaladık. 39 ülkede malum büyükelçiliklerimiz var. Fakat bu bizim için yeterli değil. Hedefimiz süratle Afrika'nın tümünde büyükelçiliklerimizin olmasıdır. Bunları başaracağız.



İş konseylerine ikili ticaret çalışmalarımızda önemli görevler düşüyor. Yaklaşık 7 milyar dolardan, 17,5 milyar dolara ulaştı. Bölgedeki doğrudan yatırımların toplam değeri 3 milyar doları aşmıştır. 2014 ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı görevimle 9 Afrika ülkesini ziyaret ettim.



DEİK bünyesinde 33 Afrika ülkesi ile iş konseyleri tesis edildi. İkili ticaret ve yatırımlarımızın gerçek seviyelere çıkarılması konusunda önemli görevler düşüyor. Türkiye Sahra Altı'na 600 milyon doların üzerinde yatırım sağladı. Dünya İnsani Zirvesi'ne ev sahipliği yaptık. Afrika'nın işbirliği ile yürüteceğiz. Tıpki Afrika atasözünde dediği gibi; hızlı gitmek istiyorsan yalnız, uzağa gitmek istiyorsan beraber. Biz el ele omuz omuza birlikte yürüteceğiz.




#Recep Tayyip Erdoğan
#Türkiye-Afrika
#İş forumu
8 yıl önce