|

21 Ağustos sendromu

ANAP lideri Yılmaz'ın başlattığı "ulusal güvenlik" tartışmasının gündeme geleceği 21 Ağustos'taki MGK öncesinde Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Ecevit, askeri yumuşatıcı açıklamalar yaptılar.

Yeni Şafak
00:00 - 19/08/2001 Pazar
Güncelleme: 15:59 - 15/04/2016 Cuma
Yeni Şafak

ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın ortaya attığı 'ulusal güvenlik' tartışmasına Genelkurmay Başkanlığı'nın sert bir açıklama yapması, gözleri 21 Ağustos'ta yapılacak olan Milli Güvenlik Kurulu toplantısına çevirdi.



Gerilimin MGK toplantısında da sürme ihtimali üzerine Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Bülent Ecevit, askerleri yumuşatmak amacıyla aktif olarak devreye girdi. Yılmaz'a ulusal güvenlik tartışmasını açtığı sırada en sert tepki koalisyon ortağı Başbakan Ecevit'ten gelmişti. Ecevit, şimdiye kadar uyumlu bir ortaklık sergilediği Yılmaz'la ters düşme pahasına, ANAP liderinin açıklamalarını "yadırgadığını" ifade etmişti. Ecevit'ten sonra Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de önceki gün yaptığı açıklamada, Yılmaz'dan, "Bir siyasi partimizin lideri" diye sözetti.



Veda toplantısı olsun


Cumhurbaşkanı Sezer'le Başbakan Bülent Ecevit'in 21 Ağustos tarihinde yapılacak olan MGK toplantısının emekliye ayrılacak komutanlar için bir veda toplantısı olması için çaba sarfediyorlar.



Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu tatil nedeniyle Ankara dışında olduğu için, Cumhurbaşkanı Sezer'le Başbakan Ecevit'in girişimlerinin ne denli etkili olduğu yarın öğleden sonra ortaya çıkacak. Çünkü yarın Genelkurmay Başkanı'nın Ankara'ya dönüşüyle birlikte komutanlar biraraya gelip Salı günü toplanacak olan MGK'nın gündemini belirleyecekler.



Eğer Sezer ve Ecevit'in çabaları olumlu sonuç vermezse, Salı günü yapılacak olan MGK'da birbirine karşı sert açıklamalar yapan Yılmaz ile askerler ilk kez yüzyüze "Ulusal Güvenlik Belgesi"ni tartışacaklar.


#Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer
#MGK
#Bülent Ecevit
#Mesut Yılmaz
#Ulusal Güvenlik
23 yıl önce