Ablukayı kırıp geldiler: Sumud'un cesur yürekleri Türkiye'de

Burak Doğan, Rabia Şenol
04:00, 05/10/2025, PazarG: Güncelleme: 04:05, 05/10/2025, Pazar
Yeni Şafak
Ablukayı kırıp geldiler: Sumud'un cesur yürekleri Türkiye'de
Sumud Filosu’ndaki aktivistler Türkiye’ye döndü.

Gazze ablukasını kırmayı başaran Sumud Filosu’nun 37’si Türk vatandaşı 137 aktivist İsrail’de alıkonuldukları Ketziot Hapishanesi’nden İstanbul’a getirildi. “Özgür Filistin” sloganlarıyla inleyen İstanbul Havalimanı’nda büyük coşku ve gurur vardı.

Sumud Filosu, terör devleti İsrail’in açık denizdeki yasa dışı müdahalesi sonucu Gazze’ye varamadı, ancak “Mikeno” gemisiyle Gazze sularına girip ambargoyu kırmayı başardı. 1 Ekim’de uluslararası sularda İsrail askerlerinin adeta korsan baskını yapıp teknelerde silahlarla alıkoyduğu aktivistlerin sınır dışı işlemleri tamamlandı. İsrail askerlerinin kaçırıp önce Aşdod Limanı’na, ardından da Ketziot Hapishanesi’ne götürdüğü aktivistlerin bir bölümü dün sınır dışı edildi. Türk aktivistler de yurda döndü.

137 AKTİVİST TÜRKİYE’DE

37’si Türk vatandaşı 137 aktivist, Eilat kentindeki Ramon Havali-manı'ndan bindikleri Türk Hava Yolları’na (THY) ait “TK6921” sefer sayılı yolcu uçağıyla İsrail’den çıktı. Uçakta Türk aktivistlerin yanı sıra 1 ABD, 8 İngiltere, 1 Bahreyn, 6 Cezayir, 4 Fas, 26 İtalya, 2 Kuveyt, 7 Libya, 23 Malezya, 1 Moritanya, 9 İsviçre, 10 Tunus ve 2 Ürdün vatandaşı aktivist de yer aldı. Türk saati ile 14.30’da havalanan uçak, 15.50’de İstanbul Havalimanı’na indi. Yıllardır “Kırılamaz” denilen ambargoyu kırmayı başaran cesur yürekler, VIP Salonu'nda aileleri ve yakınlarınca coşkuyla karşılandı.

ERSİN ÇELİK’E KAVUŞTUK

Aktivistler “Özgür Filistin”, “Kahrolsun İsrail”, “Katil İsrail Filistin’den defol” sloganları eşliğinde aileleriyle buluştu. Yeni Şafak İnternet Yayın Yönetmeni Ersin Çelik de ailesine kavuştu. Eşi Nuriye Çakmak Çelik, Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Likoğlu ile çalışma arkadaşları ve yakınlarının karşıladığı Çelik duygu dolu anlar yaşadı. Likoğlu’nun çiçek takdim ettiği Çelik’in ilk sözleri “Geri döneceğiz mutlaka” oldu.

Sumud aktivistlerinden Ersin Çelik: Türkiye herkes için oradaydı
Gündem
Sumud aktivistlerinden Ersin Çelik: Türkiye herkes için oradaydı
Ersin Çelik: Gazze ablukasını kırdık
Gündem
Ersin Çelik: Gazze ablukasını kırdık

HAVALİMANINDAN ADLİ TIP’A

Sağ salim Türkiye’ye ulaşan aktivistler havalimanından Adli Tıp’a geçti. 137 aktiviste Yenibosna’daki Adli Tıp Kurumu'nda sağlık muayenesi yapıldı. Daha sonra Adli Tıp Kurumu’nda görevlendirilen 11 cumhuriyet savcısı, sağlık işlemleri tamamlanan aktivistlerin ifadelerini aldı. Suçun uluslararası boyut taşıması nedeniyle yalnız Türk aktivistlerin değil, şikayetçi olmak isteyen yabancıların da ifadelerinin alındığı öğrenildi.

Üstlerini uçakta değiştirdiler

  • Terör devleti İsrail, aktivistlere psikolojik ve fiziksel işkence yaptı. Psikolojik baskı altına almak için aktivistlere tek tip kıyafet giydirildi. THY uçağıyla Türkiye’ye dönen aktivistler kıyafetlerini uçakta değiştirdi. Zulmedilen aktivistler İsrail’den şikayetçi olacak.

14 Türk hâlâ İsrail’de

Sınır dışı işlemleri uzayan bazı aktivistler İsrail’de kaldı. İsrail, aktivistlerden hemen sınır dışı edilmeye onay verdiklerine dair belge imzalamalarını talep ediyor. Bunu imzalayanlar ilk fırsatta gönderiliyor. İmzalamayanlar ise sınır dışı kararı için hakim karşısına çıkarılacak. İsrail’de kalan Türk vatandaşları, bu prosedürler tamamlanmadığı için gelemedi. Dünkü tahliye uçuşunda yer almayan Mecit Bahçıvan, Abdullah Gündem, Alparslan Altan, Yunus Demir, Turgay Turan, Zeynel Abidin Özkan, Muhammed Fatih Sinan, Sena Polat, Semih Fener ve Hakan Şimşek’in bugün ya da yarın Türkiye’ye gelmeleri bekleniyor. İşte Türkiye’ye dönen 137 kişilik gruptaki 37 Türk vatandaşı: Umut Aslan, Muhammed Huzeyfe Küçükaytekin, Tevhit Yıldız, Mehmet Sait Direkçi, Fatih Özsöz, Bekir Turunç, Muhammed Mustafa Çakmakçı, Müslüm Ziyalı, Halil Rıfat Çanakçı, Muhammed Salih Dallı, Mehmet Emin Aydın, Fikret Ayçin Kantoğlu, Abdülaziz Yalçın, Semanur Sönmez Yaman, Yaşar Yavuz, Zeynep Tekocak, Muhammet Emin Yıldırım, Evren Akan, Halil İbrahim Şehidoğlu, Ersin Çelik, Metehan Sarı, Enes Harman, Ergün Akpınar, Abdulsamed Turan, Haşmet Yazıcı, Hatice İkbal Gürpınar, Osman Çetinkaya, Muhammed Emin Işık, Bekir Develi, Fethullah Badem, Erdem Özveren, Hacı Durak, Sait Karahasan, Onur Murat Kolgu, Mesut Çakar, Davut Daşkıran, Hüsamettin Eyüpoğlu.


Sumud aktivistleri çiçeklerle karşılandı
Gündem
Sumud aktivistleri çiçeklerle karşılandı
Sumud aktivistleri İstanbul'da tekbirlerle karşılandı
Gündem
Sumud aktivistleri İstanbul'da tekbirlerle karşılandı
Sümeyye Erdoğan Sumud Filosu'nu havalimanında karşıladı
Gündem
Sümeyye Erdoğan Sumud Filosu'nu havalimanında karşıladı

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026