|

Akıncı kazanamadı ama Kıbrıs'ın büyük bir sorunu var: Türk nüfus yüzde 68'den yüzde 18'e nasıl düştü?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonuçlanırken kazanan da Ersin Tatar oldu. Tatar'ın rakibi olan Akıncı'nın adeta Rum Muhipleri Cemiyeti Başkanı gibi davranmasına Kıbrıslı Türkler sandıkta tepki gösterirken sonuca en çok Rumlar üzüldü. Akıncı'nın seçimlerdeki en büyük vaadi ise 1974'te şehitlerin kanıyla Türkleşen adadan Rumlara toprak vermek olmuştu. Adadaki Türk nüfusu son 200 yılda sistematik şekilde düşüyor. 1800'lü yıllarda Kıbrıs'ta yaşayan halkın yüzde 68'i Türk iken 1960'lı yıllarda bu oran yüzde 18'e geriledi.

Ahmet Fadıl Erarslan
10:51 - 19/10/2020 Pazartesi
Güncelleme: 17:11 - 19/10/2020 Pazartesi
Yeni Şafak
KKTC'nin 5. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Mustafa Akıncı ile birlikte.
KKTC'nin 5. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Mustafa Akıncı ile birlikte.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde seçimlerden Ersin Tatar galip çıkarken bir önceki Cumhurbaşkanı olan Mustafa Akıncı kaybeden taraf oldu. Akıncı'nın, Türkiye ile bir Rum gibi ilişki kurması halkta karşılık bulmadı. Ada'nın kaderini 5 bin oy fark belirlerken, Cumhurbaşkanı seçilen Ersin Tatar 67 bin 332 rakibi Mustafa Akıncı ise 62 bin 910 ay aldı.


Osmanlı'da kültürü taşıyan Akıncılardı

Osmanlı bir bölgeyi fethetmeye karar verdiğinde ilk önce Akıncıları gönderir, bölgede Türk kültürünün yeşermesine zemin hazırlardı.

  • Türk kültürünün yeşerdiği topraklardan Türkiye'yi atmak imkansız hale gelirken stratejik noktalar tehlikeden arındırılırdı.

Mustafa Akıncı'nın davranışlarının aksine soyadı oldukça manidar: Akıncı. Muhtemelen, Kıbrıs'a gönderilen Türk akıncılardan birinin torunu olduğu için böyle bir soy isme sahip. Adadan toprak vermeyi vaat eden Akıncı'nın seçimleri kaybetmesinde de Akıncı ruhlu Kıbrıs Türklerinin etkisi büyük.


Kıbrıs'ın Türkleşmesi: Adadaki Türk nüfus nasıl yüzde 68'den yüzde 18'e düştü?

Türkiye, 1974 yılında soydaşlarına yapılan zulme daha fazla seyirci kalamamış bütün dünyayı karşısına alıp adaya çıkarma yapmıştı.

Osmanlı adayı fethettikten sonra adaya Anadolu'dan Türkleri yerleştirmiş, böylece Anadolu için son derece stratejik olan bu ada Türk etkisi altında kalmıştı.


Adada 19. yüzyılda nüfusun çoğunluğu Türk'tü.1800'lü yıllarda halkın yüzde 68.7'si Türk iken Yunan isyanları ile birlikte Türk nüfusa sistematik bir soykırım başlatıldı. 1960'lı yıllara geldiğimizde ise Türk nüfusu tam yüzde 50 erimiş yüzde 18'e düşmüştü.


Yunanistan adaya Rum taşıyor

Yunan tarafı son yüz yılda adaya sürekli Rum nüfusu taşırken giderek kalabalıklaşan bu etnik topluluk 1960'lı yıllarda Kanlı Noel gibi sayısız katliama girişmişti.

20 Aralık 1963 günü Rumlar 30 farklı Türk köyüne aynı anda saldırı başlatmış, masum çocukları, kadınları katletmiş, köyleri yakmıştı.

Michael Stephen 'The Cyprus Question' adlı kitabında yaşanan vahşeti şöyle özetliyordu:

  • 'Türk evlerine geldiğimde dehşete düştüm. Duvarlar dışında tamamen yok olmuşlardı. Bir napalm saldırısının bile bu kadar büyük bir yıkım yaratabileceğinden şüphe etmekteyim.'

Tatar'ın galibiyeti Pirus zaferine dönüşmemeli

Tarihsel süreçte yaşanan acılar gösteriyor ki önlem alınmazsa sonunda zararlı çıkan Türkler oluyor. Adadaki demografik yapı Yunan tarafınca sinsi bir şekilde değiştirilirken Akıncı'nın aldığı oy oranı da bazı detayları düşündürüyor.

Türkiye'nin garantörlüğü altında olan adanın stratejik önemi de göz önüne alındığında şehitlerin kanıyla yeşeren bu toprakları korumak için her türlü tedbirin alınması şart.



#Kıbrıs seçimleri
#Ersin Tatar
#Mustafa Akıncı
3 yıl önce