|

"Astana-Soçi-Suriye çizgisinde ortaya çıkan 'hal'in"

Yeni Şafak yazarlarının Türkiye ve dünyadaki gündeme dair analizlerini sizler için özetledik... Nedret Ersanel köşesinde "Kılıçdaroğlu ile Zarrab savcısı zamanlaması" başlıklı yazısını kaleme aldı. Taha Kılınç, Mehmet Acet, Özlem Albayrak ve Fatma Barbarosoğlu da gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Şafak
09:06 - 29/11/2017 Çarşamba
Güncelleme: 09:14 - 29/11/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Fatma Barbarosoğlu, Özlem Albayrak, Mehmet Acet, Taha Kılınç ve Nedret Ersanel
Fatma Barbarosoğlu, Özlem Albayrak, Mehmet Acet, Taha Kılınç ve Nedret Ersanel

Nedret Ersanel, Taha Kılınç, Mehmet Acet, Özlem Albayrak ve Fatma Barbarosoğlu'nun yazılarının en dikkati çeken bölümleri:

Nedret Ersanel: Origin: Kılıçdaroğlu ile Zarrab savcısı zamanlaması

Bir, Erdoğan-Trump konuşmasının hemen ardından Pentagon’dan gelen, “YPG’ye yardım etmeye devam edeceğiz” mealindeki hızın anlamı ne? Ki Trump, ‘bu saçmalık uzun süre önce son ermeliydi’ demişti. Cumhurbaşkanı ve ekibi Trump’tan bu denli yumuşak, alttan alan reaksiyon bekliyor muydu? Çünkü salt şekle baksak, görüşmeyi takiben “durum odası”nda çekilen tek kare aksini söylüyor...Herhangi bir görüşmede 57’in Alay Bayrağı var ise hem karşı masada kimsenin huzuru kalmaz hem özlü bir tercümeye ihtiyaç duyarsınız... Obama yönetiminin “resim” üzerinden mesaj gönderme yetisi “beysbol”la sınırlıydı. Aba kültürleri olmadığı için bize açıktan onu gösterdiler.

Taha Kılınç: Ateş Sisi’nin ayaklarına

Mısır’ın Kuzey Sina bölgesindeki el Ariş kentinde bulunan Ravda Camii’ne cuma günü düzenlenen ve ardında en az 305 ölü bırakan vahşi saldırı, terörün hiçbir kutsal gözetmeyen çirkin yüzünü bir kez daha gözler önüne serdi. Mısır Başsavcılığı, camiye 25-30 kişilik bir grubun saldırdığını ve saldırganların IŞİD bayrağı taşıdığını duyurdu. Örgütten henüz resmi teyit gelmese de, olayın biçimi ve hedef kitlesi, IŞİD’i zaten ‘olağan şüpheli’ haline getiriyor. 

Hedef seçilen Ravda Camii, Sina’nın en etkili tasavvufî cemaatlerinden Cerîriyye’nin merkeziydi. Silahlı Selefî hareketlerin tasavvufa bakışı göz önüne alındığında, saldırı mekânının da tesadüfen seçilmediği anlaşılıyor.Cerîriyye tarikatının kurucusu, yüzyıllardır Sina’da yaşayan Cerîrât kabilesine mensup İyd Ebû Cerîr (1910-1971). 

Mehmet Acet: Cumhurbaşkanının ismiyle çıkar peşinde koşanlar

Hatırlayalım.Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 Nisan referandumu sonrası birkaç kez kendisi adına, partisi adına racon kesen trollere çıkışmıştı. 

Sıra bu defa aynı torbadaki diğer kesimlere geldi.Erdoğan, dünkü Meclis Grup Toplantısı’nın önemli bir bölümünü, piyasada kendisinin ismini kullanarak iş tutan çevrelere ‘ayar vermek’ için kullandı.   Daha fazlası da var ama önce şu ifadelerin bir altını çizelim: “Şahsımın adı kullanılarak kurallar, kaideler dışında iş yapılmasına rıza gösteremem. Ben bir bürokratımı aramıyorsam, babamın oğlu olsa kapıdan geri koyun.”

Özlem Albayrak: Soçi süreci neden şarttı?

Türkiye’nin Rusya ile yakınlaşmasına daha önce de defalarca yazdığım gibi hoş bakanlardan değilim. Ama bunun sebebi, bazılarının ileri sürdüğü gibi bu yakınlaşmanın Türkiye’yi Batı ekseninden koparacağı endişesi değil; ama bu coğrafyanın kaderini, Osmanlı tarihini az-çok bilen herkes gibi Rusya’ya hiçbir şerait ve ahval dahilinde güvenilmemesi gerektiğini düşündüğümden... 

Hala aynı düşüncedeyim. Avrasyacı ekseni kendi içine ne kadar sorunlu buluyorsam, Rusya’yla ilişkilere de azami derecede dikkat sarfedilmesi ve atılacak her adımın negatif ihtimali hesaba katarak dizayn edilmiş bir yedeğinin bulunması gerektiği inancındayım.

Fatma Barbarosoğlu: Kemal Kılıçdaroğlu “İtilmiş ile kakılmış” parodilerine takılı kalmış

I-25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü.Günlerden bir günü de Şiddet Günü olarak “kutladık”. Kutladık ifadesi ne kadar yanlış! Doğrusu “Farkındalık oluşturduk” olacaktı değil mi? 

Farkındalık?En önemli farkındalığı elbette Sayın Kılıçdaroğlu oluşturdu. Şiddetin formülünü verdi. İşi olmayan erkek karısını döver dedi. Sayın Kılıçdaroğlu bu önermeyi neye dayandırıyor? Elinde bir alan araştırması mı var? Eşine şiddet gösteren erkeklerin işsiz olarak oranına dair bir veriye mi sahip? Sanmıyorum.

#Nedret Ersanel
#Taha Kılınç
#Mehmet Acet
#Özlem Albayrak
#Fatma Barbarosoğlu
6 yıl önce