|

Bankayı soyana ödül

Ziraat Bankası'nı, 50 milyon mark zarara uğrattığı raporlarla belgelenen ve DT Bank Frankfurt Şubesi Müdürlüğü yapan Selahattin Tozan'la ilgili dava dosyalarının kapatıldığı öğrenildi.

Murat Kelkitlioğlu
00:00 - 24/12/1999 Cuma
Güncelleme: 16:27 - 28/12/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Bankayı soyana ödül
Bankayı soyana ödül

İSTANBUL- Ziraat Bankası'nı, faiz kayıpları ile birlikte yaklaşık 50 milyon mark zarara uğratan, bankanın yüzde 99.75'ine sahip olduğu DT Bank Genel Müdürlüğü ve Frankfurt Şubesi Müdürlüğü yapan Selahattin Tozan'la ilgili dava dosyalarının kapatıldığı öğrenildi. Tozan'ın, 12 milyon mark zarara uğrattığı Frankfurt Şubesi ilgili dava dosyalarının sürmesi gerektiğini ileri süren Frankfurt Barosu avukatlarından Abdurrahman Ülger'in ise azle zorlandığı ve Ülger'in baskılar üzerine görevinden ayrılmak zorunda kaldığı belirlendi. Ülger'in, bunun üzerine bankaya karşı dava açtığı da bildirildi.

Daha önce Pamukbank Genel Müdür Yardımcılığı yapan daha sonra ise Ziraat Bankası'nda Genel Müdür Danışmanlığı, Almanya Baştemsilciliği, Frankfurt Şubesi Müdürlüğü ve son olarak da DT Bank Genel Müdürlüğü yapan Selahattin Tozan'la ilgili açılan dava dosyalarının kapatıldığı öğrenildi.

Marmara Bankası ihya edildi

Tozan'ın bankanın Frankfurt Şubesi Müdürlüğü yaptığı dönemde, 8 milyon mark usûlsüz kredi verdiği ve bu kredinin battığı belirlenirken, Tozan'ın DT Bank Genel Müdürlüğü döneminde de Darüşşafaka Lisesi'nden arkadaşı olan Atilla Uras'ın sahip olduğu Marmara Bankası ile yapılan usûlsüz işlemler nedeniyle bankayı 25 milyon dolar zarara uğrattığı bildirildi.

Müfettiş dahi gönderilmedi

Bu arada, Tozan'ın DT Bank'ta görev yaptığı dönemler içinde Ziraat Bankası tarafından DT Bank'a müfettiş dahi gönderilmediği belirlenirken, Tozan'ın görevden ayrılmasıyla birlikte müfettişlerin gönderildiği öğrenildi. Müfettişlerce düzenlenen 12.2.1996 tarihli raporda, Tozan'ın batan kredilerden dolayı kusurlu bulunduğu, Almanya'nın en büyük hukuk bürosu tarafından düzenlenen raporda kayıpların baş sorumlusunun Tozan olduğu ve Alman yasaları gereği hakkında dava açılması gerektiğinin belirtildiği öğrenildi.

Dava 1.5 yıl sonra

Öte yandan, Ziraat Bankası yöneticilerinin DT Bank ve Frankfurt Şubesi'nde yaşanan usûlsüzlüklerle ilgili davaları çok geç açtıkları belirlenirken, Frankfurt Şubesi ile ilgili olarak dava açtıkları müdürü 1.5 yıl daha görevde tuttukları belirlendi. Tozan aleyhinde 31.10.1997 tarihinde açılan dava sonucunda mahkemenin 06.04.1998 tarihinde aldığı kararda, Tozan'ı, bankada görev yaptığı sürede kendisine yüklenen yükümlülüklere aykırı davrandığı, bu şekilde bankayı zarara uğrattığı gerekçesiyle 1 milyon mark tazminat ödemeye mahkum ettiği bildirildi.

Dava dosyaları kapandı

Bu arada, Ziraat Bankası'nı zarara uğrattığı mahkeme kararlarıyla da tespit edilen Tozan hakkındaki dava dosyalarının bu yıl içinde kapatıldığı öğrenildi. Bankanın Frankfurt Şubesi'ni 12 milyon mark zarara uğratan Tozan hakkında açılan dava dosyalarının bu yıl içinde kapatıldığı, davaların sürmesi gerektiğini ileri süren Frankfurt Barosu avukatlarından Abdurrahman Ülger'in ise azle zorlandığı ve Ülger'in baskılar üzerine görevinden ayrılmak zorunda kaldığı belirlendi. Ülger'in, bunun üzerine bankaya karşı dava açtığı da bildirildi.



24 yıl önce