|

'Beyaz Enerji'de yeni dava

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Fahri Kasırga, İskenderun İthal Kömür Santrali ile ilgili yapılan ihalede, milyonlarca dolar yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığını tespit etti. Kasırga, Beyaz Enerji sanıklarının da aralarında bulunduğu 12 kişi hakkında yeni bir dava açtı.

Yeni Şafak
01:00 - 12/11/2002 Salı
Güncelleme: 11:40 - 22/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
----------------------- spot -------------------------

3 Kasım seçimlerinde ANAP'ın baraja gömülmesine neden olan "Beyaz Enerji Operasyonu" kapsamında yeni bir dava açıldı. Çete yasasında yapılan düzenleme gereği DGM'den Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na devredildikten sonra bir süre kaybolan Beyaz Enerji dosyaları, daha sonra bulundu. Başsavcı Fahri Kasırga, Beyaz Enerji soruşturmasının İskenderun ayağını bizzat kendisi yürüttü. Soruşturma sonunda yap-işlet modeli ile gerçekleştirilen İskenderun İthal Kömür Santrali ile ilgili olarak yapılan ihalede, milyonlarca dolar yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığını tespit eden Kasırga, derhal dava açtı.

Kasırga, müfettiş ve bilirkişi raporlarına dayanarak 3'ü daha önceki Beyaz Enerji davasından mahkum olan eski TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi ve yardımcısı Ünal Peker ile eski TEAŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve eski Devlet Bakanı Birsel Sönmez olmak üzere 12 kişi hakkında "görevi kötüye kullanma, görevi ihmal, ihaleye fesat karıştırma ve çete" suçlarından Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeniden dava açtı.

Başsavcı Kasırga iddianamede, Maliye Bakanlığı Müfettişleri Mustafa Ayyıldız, Ahmet Arabacı, Sayıştay Uzman Denetçisi Asım Aydemir, Mahmut Ergi, TEAŞ bilirkişisi Elvan Cem Kök tarafından hazırlanan raporlara da ayrıntılı olarak yer verdi. Kasırga, Siemens-Steag Konsorsiyumu'na tesis kurma ve işletme izni verilmesi ile ilgili yazışmalarda dönemin Enerji Bakanı Ersümer'in imzasının olduğunu belirtti.

Sanıklar hapiste

Beyaz Enerji operasyonu ile ilgili daha önce Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde karara bağlanan başka bir davada Muzaffer Selvi ve yardımcısı Ünal Peker 9 yıl 8 ay 20'şer gün ağır hapis, 1 yıl 5 ay 15'er gün hapis cezasına, 8 yıl 4 ay ağır hapis, 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezasına mahkum edildi. Davada, 5 sanık beraat etti, 3 işadamı ağır para cezalarına çarptırıldı. "Görevi ihmal" suçundan 11 yıl 20'şer ay hapis cezasına mahkum edilen TEAŞ bürokratları Mehmet Zeki Köseoğlu, Necip Timucin Tümer ve Abdullah Oktay Şatıroğlu'nun cezaları daha sonra paraya çevrildi.

ERSÜMER'İN DE ADI GEÇİYOR

Eski ANAP'lı Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'in de adının geçtiği iddianamede, eski TEAŞ yönetiminin yasa, sözleşme ve yönetmelik hükümlerine aykırı hareket ederek, Siemens-Steag Konsorsiyumu'na çıkar sağlandığı ileri sürüldü. Kasırga, Enerji Bakanlığı Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden'le ilgili dosyayı da takibat yapılmak üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

  • EVİN GÖKTAŞ / ANKARA


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    21 yıl önce