|

Borsa İttifak'ı!

Birko'nun başarılı bir şekilde borsaya kote olmasının ardından, yine çok ortaklı bir kuruluş olan ve önemli bir mali büyüklüğe sahip durumdaki İttifak Holding, İMKB için kolları sıvadı. Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Buğa, çalışmaların sürdüğünü ve hisselerin altı ay içinde İMKB'de işlem görmeye başlayacağını söyledi

Ekonomi Servisi
00:00 - 8/05/2009 Cuma
Güncelleme: 23:04 - 7/05/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Borsa İttifak'ı!
Borsa İttifak'ı!

İlk olarak Nisan ayında Birko'nun borsaya kote olarak İMKB'de işlem görmeye başlaması, diğer çok ortaklı şirketlere de ışık oldu. Binlerce küçük ortağı bulunan Birko'nun başarılı bir şekilde borsaya kote olması sonrasında Birko hisseleri yüzde 170'e yakın bir yükseliş gerçekleştirdi. Hisselere, daha fazla pay almak isteyen şirketin mevcut küçük ortaklarının yanısıra, yeni yatırımcıların da ilgi gösterdiği belirtiliyor. Bu ilgi ise bir diğer çok ortaklı kuruluş olan ve önemli bir mali büyüklüğe sahip İttifak Holding'i harekete geçirirken, holding İMKB'ye kote olma çalışmasını başlattı. Bilindiği gibi Anadolu'da 250'nin üzerinde çok ortaklı şirket bulunuyor. Bu şirketler halka açık sayıldıkları için SPK Kanunu çerçevesinde sürekli denetim altındalar. Yasaya göre halka açık şirket statüsünde bulunduklarından borsaya kote olmalarında da herhangi bir engel görünmüyor.

Sermaye Piyasası Kurulu kaydında olup hisse senetleri borsada işlem görmeyen şirketlerin, hisse senetlerinin halka arz edilmeksizin borsada işlem görebilmesine ilişkin 2008 yılı eylül ayında Kotasyon Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelgeye göre İMKB'ye kote olmak için çalışmalarını başlattıklarını bildiren İttifak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Mehmet Buğa konuyla ilgili şunları söyledi:

ZATEN SPK KAYDI ALTINDAYIZ

“1988 yılında İttifak Un ve Gıda A.Ş. olarak kurulan şirketimiz 1994 yılında holdingleşti ve aynı yıl içerisinde halka açık bir Anonim şirket olarak İttifak Holding unvanıyla SPK kaydına girdi. Bu tarihten itibaren ortaklık ve ticari tüm faaliyetlerini SPK'nın ve Türk Ticaret Kanunu'nun hükümleri ve Holding Genel Kurulu kararları ışığında yürüten İttifak Holding zaman içerisinde birçok başarılı yatırıma imza attı.”

PERAKENDE ALANINDA BÜYÜYOR

Grup bünyesinde Türkiye ve dünya ölçeğinde birçok işletmeyi barındırdıklarına da vurgu yapan İttifak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Buğa; ülkemizin önemli perakende markalarından birisi haline gelen Adese'nin, toplam 8 şehirde 131 mağaza sayısına ulaştığını ifade etti. Sektöründe 5 kıtada 60 ülkeye ihracat gerçekleştirerek 2008 yılının ihracat lideri olan, bunun yanında iç pazarda, Türkiye'nin 3. büyük markası haline gelen Selva Gıda'nın, ekonomik krize rağmen geçtiğimiz yılı yüzde 36'lık bir büyüme ile kapattığını da belirtti.

İttifak Grubu'nun diğer firmaları hakkında da açıklamalarda bulunan Buğa sözlerine şöyle sürdürdü:

“Yıllık iki binin üzerinde konut üretim kapasitesine sahip olan ve yapı sektöründe ticari, sınaî, sağlık vb. yapılarda önemli projeler üreten Seha Yapı, Türkiye'nin farklı bölgeleri ile yurtdışında özellikle Libya ve Suudi Arabistan'da yatırım planlıyor ve görüşmeleri devam ediyor. Makine sektöründe faaliyet gösteren İmaş makine ise 40'a yakın ülkeye ihracat gerçekleştiriyor ve ülkemize ciddi oranda döviz kazandırarak bu alanda ödüller almaya devam ediyor.” Ülkemiz ve insanımıza katma değer üreten, önemli sayıda istihdam sağlayan bir grup olduklarına da değinen Buğa, ekonomik krizde işçi çıkarımına gitmediklerini, aksine Adese ve Selva Gıda'nın yatırımları ile 675 yeni personeli bünyesine dahil ederek toplam personel sayısını 4 bin 650'ye yükselttiğini vurguladı.



6 ay içinde İstinye'ye geliyoruz

Anadolu'da İttifak Holding ve Birko gibi yüzlerce çok ortaklı şirket bulunuyor. Bu şirketlerin zaten halka açıklık kriterlerini yerine getirdiğine dikkat çekilirken, borsada işlem görmelerinin önünde hiçbir engel bulunmadığı kaydediliyor. İttifak Holding'in yüzde 100 halk şirketi olduğunu belirten Buğa; ortaklarının arasında zaman zaman hisse senetlerini nakde dönüştürmek isteyenlerin çıktığını ve bu ortaklarının piyasa şartlarında hisse senetlerini daha hızlı nakde dönüştürebilmeleri amacıyla 26 Şubat tarihinde aldıkları yönetim kurulu kararı ile Kotasyon Müdürlüğü'nün 289 sayılı genelgesi çerçevesinde İMKB'ye kote olmak için müracaat ettiklerini ve gerekli çalışmaları başlattıklarını bildirdi. Konuyla ilgili bir aracı kurum ile sözleşme imzaladıklarını da söyleyen Buğa, sürecin yaklaşık altı ayda tamamlanmasını beklediklerini sözlerine ekledi.



15 yıl önce