|

Burkay İstanbul'la özlem gideriyor

Uzun sürgünün ardından İsveç'ten Türkiye'ye dönen Kürt siyasetçi ve yazar Kemal Burkay, kaldığı otelden sürekli İstanbul'u seyretti. Burkay, "İstanbul'un manzarası çok güzel. 31 yıl oldu görmeyeli" diyerek, Adalar ve Emirgan'a gitmek istediğini söyledi. Burkay'ın kaldığı otel görüşmek isteyenlerin akınına uğradı

İha
00:00 - 1/08/2011 Pazartesi
Güncelleme: 01:52 - 1/08/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Burkay İstanbul'la özlem gideriyor
Burkay İstanbul'la özlem gideriyor

31 yıllık sürgünün ardından Türkiye'ye dönen Kemal Burkay, kaldığı otelin penceresinden İstanbul Boğazı'nı izledi. Kürt siyasetçi ve yazar Kemal Burkay, Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) yöneticileriyle, kaldığı Taksim Hill Otel'de kahvaltıda bir araya geldi. HAK-PAR yöneticileriyle sohbet eden Burkay, bir yandan da otelin penceresinden İstanbul Boğazı'nı izledi. İstanbul'un manzarasının çok güzel olduğunu anlatan Burkay, 31 yıllık özlemi olduğunu söyledi.

En son 1980 yılının mart ayında İsveç'e gitmek için İstanbul'a geldiğini belirten Burkay, "Adalar görünüyor burada. İstanbul'a ilk geldiğimde Sirkeci'ye gitmiştim. Biraz düş kırıklığına uğramıştım. Tabii İstanbul'a Sirkeci'den başlarsanız düş kırıklığına uğrarsınız. Sonra İstanbul'u dolaştım. İlk romanımı göstermek için İstanbul'a gelmiştim. Adalar ve Boğaz'ı görmek çok güzel. Adalar'ı ilk kez 1962'de İstanbul'a ilk geldiğimde görmüştüm. Çok güzeldi. Umarım bir daha Adalar'a giderim" dedi.

ADALAR VE EMİRGAN

Adalar'ı görmeyeli yaklaşık 50 yıl olduğunu dile getiren Kemal Burkay, şöyle konuştu: "Geçmişte görüp de hoşuma giden yerlerden biri Adalar, biri de Emirgan. İstanbul'un çok değiştiğini biliyorum ama yeterince göremedim. Ben böyle bir lüks otelde kalacağımı tahmin etmiyordum. Böyle şeylere alışık değilim. Sağolsun arkadaşlar böyle bir yer gösterdi. Aynı Aziz Nesin hikayelerindeki gibi."

BOĞAZ MANZARALI İSTANBUL POZU

İstanbul'dan çıkışın zor olduğunu ama girişin rahat olduğunu anlatan Burkay, "Ustamın bir sözü var, diyor ki, 'bir yere girerken çıkış yolu var mı diye düşünün.' Ben pek çıkış yolu var mı diye sormadan girdim" dedi. Burkay, Boğaz manzarası eşliğinde gazetecilere poz vermeyi de ihmal etmedi. Öte yandan, Kemal Burkay'ın kaldığı otelde polis geniş güvenlik önlemi aldı. Kürt yazar ve siyasetçi Kemal Burkay'ı görmeye gelen ziyaretçiler ve gazeteciler polis aramasından geçirildikten sonra otele alındı.

GÜZEL GELİŞMELER OLUYOR

HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel de Burkay ile görüşenler arasındaydı. Bozyel, Kemal Burkay'ın Türkiye'nin içinden geçtiği bu önemli dönemde sürece katkı sağlayabilecek bir isim olduğunu belirterek Türkiye'de güzel gelişmeler olduğunu ve Burkay'ın da bundan sonrası için neler yapabileceğini çevresiyle konuştuğunu anlattı. Bozyel, kendilerinin de bu sürece ve Burkay'ın çalışmalarına destek olacakları dile getirdi.

AÇILIM SÜRECİ DEVAM ETMELİ

Bu arada yakınları ve dostları Burkay onuruna Bakırköy Spor Kulübü tesislerinde bir yemek düzenledi. Yemekte konuşan Burkay, “Artık silahların susmasına ihtiyaç var. Şiddetle bir yere varamadık. Açılım, statükonun direnişi nedeniyle durakladı. Ancak o süreç başlamalı ve devam etmeli” dedi.



13 yıl önce