|

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İş adamlarımızla Angola'ya gideceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da ağırladığı Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Laurenço ile ortak basın toplantısı düzenledi. Burada yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ticaret hacminin azlığına vurgu yapan Erdoğan, "176 milyon dolar olan hacmimizi ilk etapta 500 milyon dolar yapmalıyız." dedi. Cumhurbaşkanı, BM Genel Kurulu toplantısı sonrasında beraberindeki heyet ve iş adamlarıyla Angola'ya gideceğini ifade etti.

18:45 - 27/07/2021 Salı
Güncelleme: 19:45 - 27/07/2021 Salı
Yeni Şafak
Angola Cumhurbaşkanı Laurenço - Cumhurbaşkanı Erdoğan
Angola Cumhurbaşkanı Laurenço - Cumhurbaşkanı Erdoğan

Türkiye'ye gelen Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Laurenço, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen basın toplantısına katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk etapta iki ülke arasında 10 anlaşmanın imzalandığını ifade etti. Terörle mücadeleden, sağlık turizmine kadar birçok konunun görüşüldüğünü ifade eden Erdoğan,
"Her koşulda Angola'nın yanındayız"
dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Gerek ikili gerekse heyetler arası görüşmelerimizi tamamladık. Siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel ve savunma sanayiine yönelik tüm alanları kapsayan etraflıca bir görüşme gerçekleştirdik. 2017'de Brexit toplantısında kendileriyle ilk defa bir görüşme gerçekleştirmiştik. Üst düzeyde ilk görüşmeyi bugün gerçekleştirmiş oluyoruz.

Sayın Laurenço ile atacağımız adımlarda Angola rastgele bir ülke değil. 33 milyon nüfusa sahip, bizim de 84 milyon nüfusumuz var. Topladığımızda 117 milyon nüfus yapar. Yüz ölçümüne baktığımızda 1 milyon 246 bin kilometre kareye sahip. Bizim de 780 bin kilometre kare. İki ülke 2 milyon 26 bin kilometre kare yüz ölçümüne sahip. Müşterek yapılabilecek çok şey var. Yarın kendileri iş insanlarımızla bir araya gelecekler. Altyapı ve üst yapıya ilişkin konuları görüşecekler. Biz de BM genel kurulundan sonra Angola'ya gideceğiz. İstiyoruz ki üst düzey ziyaretleri böylece başlatmış olalım.

Ağırlıklı olarak savunma sanayine yönelik, turizm, ekonomide, sağlık alanında neler yapabiliriz yerinde değerlendirelim istiyoruz.



"Ticaret hacmi hedefimiz 500 milyon dolar"

Değerli dostum Laurenço ile birçok adımı atacağımıza inanıyorum. Burada 10 kadar anlaşma imzaladık. Bunları hayata geçirmek şart. Şu anda 176 milyon dolar ticaret hacmimiz var. Bu iki güçlü ülke için çok ama çok hafif. İlk etapta hedefimiz 500 milyon dolara ulaşmak.

Afrika'da ne tür sıkıntılar yaşanıyor, uzaktan da olsa takip ettik, biliyoruz. Terörle mücadele her an her zaman kendisini ispatlamış bir ülke olarak Türkiye her zaman Angola'nın yanında yer alacaktır.

Tüm Angola halkına selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Bu seyahatin yarın yapılacak iş adamları görüşmesiyle zirve yapacağına inanıyorum.


#cumhurbaşkanı erdoğan
#angola
#Joao Manuel Gonçalves Laurenço
#canlı yayın
#basın toplantısı
3 yıl önce