|

Davos'taki tavrı sevdik ticareti artıralım dedik

Tebriz Valisi Dr. Ahmed Alirıza Beygi, küresel kriz şartlarının iki ülkenin işbirliğini zorunlu hale getirdiğini ancak kendilerini asıl motive eden gelişmenin Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki çıkışı olduğunu söyledi.

Yılmaz Yıldız
00:00 - 25/02/2009 Çarşamba
Güncelleme: 03:26 - 25/02/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Davos'taki tavrı sevdik ticareti artıralım dedik
Davos'taki tavrı sevdik ticareti artıralım dedik

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki tutumu Ortadoğu ile ticarete doping etkisi yaptı. Erdoğan'ın çıkışından etkilenen İran'ın Tebriz Valisi Dr. Ahmed Alirıza Beygi 100 kişilik kalabalık bir işadamı heyetiyle İstanbul'a geldi. Üretken Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ÜSİAD) organize ettiği Türkiye-İran İşbirliği Fırsatları Konulu toplantı ve iş buluşmaları için İstanbul'a gelen İranlı heyetin içerisinde milletvekilleri de bulunuyor.

ERDOĞAN'A HAYRANLAR

Heyete önderlik eden Tebriz Valisi Beygi, iki ülke arasındaki ticaretin arttırılmasının küresel ekonomik kriz yüzünden bir zorunluluk haline geldiğini ancak kendilerini asıl motivede eden unsurun Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki çıkışı olduğunu vurguladı. Beygi, “Sayın Erdoğan'ın Davos'taki tutumu millet olarak çok hoşumuza gitti. Biz de ticareti artıralım istedik” diye konuştu. Yaklaşık 100 Türk firmasının Tebriz'de 500 milyon dolarlık yatırımı olduğunu belirten Beygi, Türk işadamlarını Nisan ayı başında Tebriz'de düzenlenecek sempozyuma davet etti.

TL İLE TİCARET GÜNDEMDE

İran Ticaret Ateşesi Mohammad Kazem Maleki, İran heyetinin ziyaretinin iki ülke arasındaki ticarette İran Riyali ve TL'nin kullanılmasının da önünü açabileceğini söyledi. Bu konuda Türkiye ve İran arasında çalışmalar başlatıldığını belirten Maleki, Riyal ve TL ile ticaretin önünde hiçbir engel olmadığını ifade etti. Türkiye'nin coğrafi konumuna da dikkat çeken Maleki, Tebriz'le Trabzon limanını bağlayacak demiryolu hattının önemine işaret etti. Maleki, bu bağlantı yolunun yapılması halinde Çin-İran-Türkiye arasında tarihi İpekyolu'nun yeniden canlanacağını kaydetti.

ÜSİAD Başkanı Ahmet Ortatepe de küresel mali krizin komşularla ticaretin önemini de artırdığına dikkat çekerek “Masabaşı toplantısından ziyade sahadaki insanların biraya gelmesini sağlıyoruz” diye konuştu.

15 yıl önce