|

De Soto: Başka plan yok

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi de Soto, veda turunda, Kıbrıs için "Başka bir plan sunma planı yok" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 30/04/2004 Cuma
Güncelleme: 15:26 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro de Soto, Kasım 2002'den bu yana sürdürdüğü çabalarına dün Ankara'ya veda ederek nokta koydu. Kırmızı şapkası ve atkısıyla yıllardır, Ankara-Atina-Lefkoşe arasında mekik dokuyan De Soto, Annan Planı'nın öldüğünü kabul etmedi ancak Kıbrıs için "Başka bir plan sunma planı da yok" dedi. Perulu diplomat, asıl görevim dediği Cezayir'e dönerken kariyerindeki en zor görevi, Kıbrıs ile ilgili anılarını yazmaya hazırlandığını belirtti.

Söz vererek ayrıldı

Lahey görüşmelerinin ardından da Kıbrıs sorununa veda eden ancak Başbakan Erdoğan'ın çabaları üzerine 'ölmüş planın diriltilmesiyle' görevine geri dönen De Soto, "Bir kez daha aynı planla veya başka planla gelecek misiniz?" sorusuna, "Kim bilir. Kristal bir kürem yok. Ama başka bir plan sunmak için bir plan yok" yanıtını verdi.

Ankara'daki veda ziyaretine, Dışişleri Bakanlığı'nda yıllardır müzakere masasına oturduğu diplomatlarla başlayan De Soto daha sonra Dışişleri Bakanı Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. De Soto, bakanlıkta yaptığı görüşmeler sırasında, BM Güvenlik Konseyi'ne sunacağı raporun "dengeli ve doğru" olacağını belirtirken, Ankara, KKTC'ye yönelik izolasyonun kaldırılması beklentisini yineledi. Alvaro De Soto, "Annan Planı öldü mü, hâlâ yaşıyor mu" sorusuna, "Bu tür kelimeler kulağa hoş gelmiyor"karşılığını verirken, plan için öldü demekten kaçındı.

De Soto planla ilgili tüm koşulların planda yer aldığını belirtirerek "Planı Türk tarafı kabul etti, Rum tarafı reddetti. Plan yarı kabul edilmiştir" dedi.

  • DUYGU GÜVENÇ

    İkinci referandum için nabız yokladı

    BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede, adada ikinci bir referandum yapılması konusunda nabız yokladı. De Soto, Erdoğan'a, Rum Kesimi lideri Papadopulos'un yeni bir beklenti içinde olduğunu ifade ederken, Başbakan Erdoğan'ın, Kıbrıs'ta yeni bir durum oluştuğunu ve ona göre hareket etmek gerektiği cevabını verdiği öğrenildi. Başbakan Erdoğan, görüşmede, KKTC'ye uygulanan ambargonun kaldırılması isteğini bir kez daha yineleyerek, "Bu konuda çalışmalar var. Ancak kesinlikle yeterli bulmuyoruz. Ambargonun kaldırılması için daha fazla girişimde bulunulmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.

  • ERHAN SEVEN


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce