|

Dedemle Erdoğan çok benziyor

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin efsane lideri Nelson Mandela’nın torunu Milletvekili Zwelivelile Mandela, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı dedesine benzettiğini söyledi. Torun Mandela, “Dış ilişkiler açısından oldukça benzerler. Erdoğan büyükbabam ile aynı prensip ve idealleri benimsiyor. Samimi, insan hakları, adalet ve barış konularında ise lider konumda” dedi.

Sernur Yassıkaya ve
04:00 - 2/05/2019 Perşembe
Güncelleme: 02:27 - 2/05/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Zwelivelile Mandela, Albayrak Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Albayrak’la görüştü.
Zwelivelile Mandela, Albayrak Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Albayrak’la görüştü.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin efsane lideri Nelson Mandela’nın torunu Milletvekili Zwelivelile Mandela, duruş ve politikaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı dedesine benzettiğini söyledi. Albayrak Grubu’nu ziyaret eden Zwelivelile Mandela, Albayrak Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Albayrak’la görüştü. Yeni Şafak’ın sorularını cevaplayan Mandela, tarihsel olarak Türkiye ve Güney Afrika arasındaki ilişkileri değerlendirdi.


HER GÜN DAHA DA YAKINLAŞIYORUZ

Apartheid rejimi sonrası demokratik hükümetin kurulması ile iki ülkenin ilişkilerinin geliştiğini söyleyen Mandela, “Güney Afrika’ya Türk yatırımcılar ve şirketler gelmeye başladı ve Türk varlığı görülmeye başlandı. Özellikle kırsal kesimde yaşayanlar için öğretmen ve öğrenci değişim programları çok cazip oldu. Türkiye bizim gençlerimizi yetiştirmede önemli bir rol üstlendi. Bu sadece bizim değil birçok Afrika ülkesi için. Biz bu kültürel ve ekonomik bağları sürdürmekten çok memnunuz. Türkiye ve Güney Afrika ilişkileri gün gün daha da yakın hale geliyor” dedi.

HER ZAMAN HAYRAN OLDUĞUM BİRİSİ

Bir çok Afrika ülkesini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı geçen yıl ağırladığını söyleyen Mandela, bu ziyaretle ilgili şunları anlattı: “Benim gibi bir genç için Erdoğan her zaman hayran olduğum birisiydi. Büyükşehir başkanlığı döneminde Erdoğan, İstanbul’u yeniden imar etti. Sonrasında da devletin başı ve başkanı oldu. Emperyal bir rejimin kendisiyle asla aşağılayıcı bir şekilde konuşamayacağını yüksek bir tonla söyledi.”

AYNI İDEALLERİ BENİMSİYORLAR

“Herkesle ve her ülkeyle eşit bir dille konuştu. Bir liderin böyle hareket etmesi müthiş. Bazen ona bakıyorum ve büyükbabam Nelson Mandela’nın öğretisini görüyorum. Süper bir güç veya başka bir ülke olmasına bakmaksızın büyükbabam her devlet başkanının karşısında onurlu ve eşit bir biçimde konuşurdu. Erdoğan ve Mandela dış ilişkiler açısından oldukça benzer. Erdoğan büyükbabam ile aynı prensip ve idealleri benimsiyor. Fakirleri önemsiyor, samimi, insan hakları, adalet ve barış konularında ise lider konumda.”

İNSAN HAKLARI VE BARIŞ DESTEKÇİSİ

Türkiye’nin mülteci politikasını öven Mandela, “Türkiye 4 milyondan fazla mülteciye kapıları açarak dünya toplumlarının hepsinin çıkarlarına uygun hareket etti. Mültecilere bir ev sundu. Bu Türkiye’nin insan haklarına ve barışa nasıl destek sunduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

  • Barışı beraber sürdürelim
  • İki ülke arası koordinasyonu arttırma çağrısı yapan Mandela, “Biz Güney Afrikalılar olarak Türkiye’nin küresel barışı sürdürmek için yaptığı çabalara şahit oluyoruz. Güney Afrika bir dönem vahşi Apartheid rejimini yaşadı. 25 yıldır demokratik bir devlet olarak bizler dostumuz Türkiye ile beraber barışın ve istikrarın korunması için beraber hareket etmek istiyoruz. Sadece Afrika kıtası için değil tüm bölgeler için” dedi.
  • Türk insanına güveniyoruz
  • Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika’ya bakışını değerlendiren Mandela, “Erdoğan Afrika’nın gelişmesi için çok önemli bir figür. Türkiye Afrika’ya insani yardımda öncü oluyor. Biz Afrika olarak Türkiye’yi bir dost hatta kardeş olarak görüyoruz. Sömürgeci bir mantıkla bize bakmadıkları yardım etmek istedikleri için insanlarına güveniyoruz. Türkiye bizim duygularımız, zorluklarımızı anlıyor ve fakirliği ortadan kaldırmamız için yardımcı oluyor. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika’ya yönelik uyguladığı açılım politikasını takdirle karşılıyoruz” diye konuştu.


#​Güney Afrika Cumhuriyeti
#Nelson Mandela
#Zwelivelile Mandela
#Recep Tayyip Erdoğan
#Nuri Albayrak
5 yıl önce