|

Ecevit itibar arıyor

Türkiye'nin kurtuluşunun TL'yi kurtarmaktan geçtiğini belirten Başbakan Bülent Ecevit, Ceylan ve Bilgin gruplarını örnek göstererek, bazı şirketleri kurtaracaklarını açıkladı

Yeni Şafak
23:00 - 27/08/2001 Pazartesi
Güncelleme: 17:14 - 5/05/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Başbakan Bülent Ecevit, Türkiye'yi kurtarmanın her şeyden önce Türk Lirası'nın itibarını kurtarmakla sağlanabileceğini belirtti. Ecevit, kurtarılabilecek şirketlerin geriye ödeyemedikleri borçların takside bağlanmasına olanak verici bir düzenleme yapacaklarını, bunun ilk adımlarını Ceylan ve Bilgin Grupları ile attıklarını bildirdi.



Başbakan Ecevit, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün ve beraberindeki heyeti Başbakanlık Merkez Binası'nda kabul etti. Kabulde konuşan ATO Başkanı Aygün, Ecevit'e önceki gün odalarının başlattığı "TL'ye İtibar" hareketi konusunda yaptığı açıklamadan dolayı teşekkür ederek, Ankara'da dövizle alışverişi yasakladıklarına ilişkin müjde verdi. Sinan Aygün, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden 242 sivil toplum örgütünün kampanyalarına destek mesajı gönderdiklerini ifade ederek, bu mesajların yer aldığı dosyayı Başbakan Ecevit'e sundu. Aygün, 2 Eylül'den itibaren Ankara'da dövizi kaldıracaklarını ve ayrıca "TL'ye İtibar" hareketini destekleyen çeşitli sloganları Ankara'nın değişik yerlerine asacaklarını kaydetti.



Dolara kesin fiyat söyleyin


Başbakan Ecevit'ten, döviz artışı konusunda spekülasyon yapanlara izin vermemesini isteyen Aygün, şu önerilerde bulundu: "Dövizle ilgili bir bant veya rakam söylenmesi lazım. Şu söylenebilir; 'dolar bugünkü rakamında kalacak, altı ay artmayacak' veya 'dolar düşecek ve bu yükseliş dalgalanarak olacak' gibi."



Aygün, Ankara'nın bazı yerlerine kuracakları platformlarda halkla "TL'ye İtibar Hareketi Sözleşmesi" imzalayacaklarını bildirdi. Aygün daha sonra üzerinde "Ankara Ticaret Odası'nın Başlatmış Olduğu TL'ye İtibar Hareketini Destekliyorum" ibaresinin bulunduğu belgeyi Başbakan'a imzalattı.



Ecevit: Biz yapmadık


Başbakan Ecevit de Başkan Aygün ve oda yöneticilerini, "vatanseverlik örneği olan girişimlerinden" dolayı kutladı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da hutbelerle bu girişime destek olacağını açıkladığını hatırlatan Ecevit, şöyle konuştu: "Türkiye'yi kurtarmak, herşeyden önce paramızın itibarını kurtarmakla sağlanabilir. Aynı zamanda yerli malına destek kampanyanızı da özlemle bekliyorum. Biz hükümet olarak buna öncülük etseydik, bundan türlü manalar çıkartanlar olabilirdi, bir baskı gibi yorumlayanlar olabilirdi. Fakat, öncülüğü girişimciler yapmış oluyor. O bakımdan müsterihim."



Ceylan ve Bilgin kurtarıldı


Başbakan Ecevit, kurtarılabilecek durumdaki şirketlerin geriye ödeyemedikleri borçların takside bağlanmasına olanak verici bir düzenleme yapmaya kararlı olduklarını belirtti. Ecevit, şöyle devam etti: "Yüzlerce hatta binlerce işletme bugün kapanmış veya üretimini büyük ölçüde kısmış durumda. Bu şirketlerden kurtarılabilecek durumda olanlara bu olanağın sağlanması gerekiyor. Bundan, devletin herhangi bir zararı olmayacaktır. Tersine, devlet alamadığı paraları alma olanağına kavuşacaktır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Ceylan ve Bilgin şirketlerine bu olanağı sağladı. Bunun devam edeceğine inanıyorum."



Bürokratik engellerin kaldırılması gerektiğini belirten Ecevit, Türkiye'de yatırım yapmak isteyen yabancı bir kuruluşun 25 devlet kuruluşuna başvurması ve 40 birimde işlemlerini yürütmesi gerektiğini kaydetti. Aylar, hatta yıllar süren gecikmeler yaşandığını anlatan Ecevit, "Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen pekçok yabancı kuruluş var. Fakat bürokratik engeller yüzünden bunu göze alamıyorlar. Bana Davos toplantısında bizzat söylediler. Bu konuda bir yasa tasarısı hazırladık" dedi.



İşte sloganlar


Aygün'ün verdiği bilgiye göre, bu uygulama, "Ulusal Para Ulusun Onurudur", "Türk Lirası'na İtibar", "Ulusal Parana Sahip Çık", "Ulusal Paramız Bağımsızlığımızın Simgesidir", "Cepte Taşınan Her Döviz, O Aileden Bir Kişiyi İşsiz Bırakır", "Yastık Altındaki Döviz, Kapanan Bir Fabrika Demektir", "İtibarlı Bir Türk Lirası, İş Güvenliği ve İş Güvencesidir", "Ne Mutlu Türk Lirası Kullanana" gibi sloganlardan oluşuyor. Aygün, Başbakan Ecevit'e bu sloganlara ilave olarak slogan ekleyip eklemeyeceğini sordu. Ecevit ise, "Siz, güzel sloganlar bulmuşsunuz" yanıtını verdi.



'Dövize müdahale edilmeli'


ATO Başkanı Sinan Aygün, dün ayrıca Türk Lirası'na itibar kazandırma kampanyası çerçevesinde Merkez Bankası'na dövize müdahale etmesi çağrısında bulundu. ATO'nun evsahipliğinde yapılan İngiliz Firmaları Katalog Fuarı'nın açılışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aygün, Merkez Bankası'nın elinin kolunun bağlandığını belirterek, "Maalesef Merkez Bankası IMF'ye teslim edilmiştir" dedi. Döviz kurunun 1 milyon 200 bin lira olması gerektiğini belirten Aygün, "Dövizin düşmemesi, ülkenin düşmesi demektir" dedi. Reel sektörde intiharların arttığını belirten Aygün, bir hafta içinde iki üyelerinin intihar ettiğini söyledi. Aygün, yazarkasacı, tankerci, zincirci protestoların devam ettiğini, şu ana kadar reel sektörün önünü göreceği, güven duyacağı bir adım görmediklerini ifade etti. Bu arada, Aygün'ün bugün saat 12.00'de Başbakan Bülent Ecevit ile randevusunda dolarla iş yapan kamu kurumlarının listesini sunacağı da öğrenildi.



#Başbakan Bülent Ecevit
#Türk Lirası
#Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün
#Döviz
23 yıl önce