|

Emekli amiraller darbe ve muhtıradan örnek almışlar

Bildiri yayınlayan 103 emekli amiral hakkında hazırlanan iddianamede dikkat çeken ayrıntılar ortaya çıktı. Savcıya göre bildiri imzalayan amiraller emir komuta dışında hareket edilmesini hedefledi. Amiraller, darbe, muhtıra ve bildiri benzeri olaylardan ilham aldı.

Abdullah Sarica
00:00 - 8/12/2021 Çarşamba
Güncelleme: 00:51 - 8/12/2021 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Bildirici 103 emekli amiral hakkında hazırlanan iddianamede, amirallerin gerçek amacının muvazzaf askerleri harekete geçirmek olduğu vurgulandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe çağrıştıran “Montrö bildirisini” yayınlayan emekli amiraller hakkında “devletin güvenliğine veya anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma” suçundan” 12 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı. 181 sayfalık iddianamenin detayları ortaya çıktı.

Şüphelilerin, Türkiye tarihinde gerçekleşmiş darbe, muhtıra, bildiri ve benzeri olaylardan ilham aldığına dikkat çekilen iddianamede, kamuoyuna “103 amiral bildirisi” olarak yansıtılan metnin başlangıç cümlesine maksatlı olarak “Yüce Türk Milleti” ifadesinin eklendiği vurgulandı.

AMAÇ MUVAZZAFLAR

İddianamede, “Emir-komuta etkisini kullanma niyetlerinin varlığı, şüphelilerin toplumdaki karşılıkları, meslek geçmişleri, emekli olmadan önceki rütbeleri, askeri kültür ve gelenekten gelen otoriteleri nazara alındığında ‘amiral bildirisi’ olarak kamuoyuna yansıyan metnin yasal olarak kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti hükumetine karşı geçmiş yıllarda olduğu gibi muhtıra metni tarzında toplu bir bildiri ile muvazzaf Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını hükümete karşı illegal bir şekilde harekete geçirmeye çalışma amacı güttüğü görülmüştür” değerlendirmesi yapıldı.

Montrö vurgusu araç

  • Şüpheli emekli amiral Arif Vehbi Alpman’ın, dosyanın diğer şüphelisi Ergun Mengi ile arasında geçen bir konuşmaya dikkat çekildi. Alpman’ın “kuvvet bunlara gereken yanıtı vermeli” ifadesini kullandığı bildirilen iddianamede, “Seçilmiş hükümeti hedef aldıkları ve muvazzaf askeri personel ile toplumun muhalif kesimlerini birlikte harekete geçirmek üzere anlaştıkları, bildiride geçen Montrö vurgusunun araç olarak kullanıldığı hususunun da aynı WhatsApp grubunda yer alan şüpheliler tarafından açıkça anlaşılabileceği bildiriyle, bir kısım muvazzafları etkilemeyi hedefleyerek hükumete karşı suç işlemek için anlaştıkları sabit” denildi.
#Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı
#Montrö bildirisini
#Türk Silahlı Kuvvetleri
#Arif Vehbi Alpman
2 yıl önce