|

Eminönü'nde 'Sultani' yıkım

Sur-i Sultani projesi kapsamında Topkapı Sarayı surları çevresindeki 13 bina yıkıldı.

Aa
00:00 - 30/11/2008 Pazar
Güncelleme: 12:54 - 30/11/2008 Pazar
Yeni Şafak
Eminönü'nde 'Sultani' yıkım
Eminönü'nde 'Sultani' yıkım

Eminönü Belediyesine bağlı ekiplerce Cankurtaran Mahallesi İshak Paşa Yokuşu'nda gerçekleştirilen yıkıma, Belediye Başkanı Nevzat Er de katıldı.

Er, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, turist otobüslerinin eskiden Topkapı Sarayı bahçesine Bab-ı Humayun'dan girdiğini, araçların geçişleri sırasında büyük kapının sağ ve solunda yer alan mermerlerin tahrip edildiğini kaydetti.

Cankurtaran futbol sahasını otoparka çevirerek bu sorunu hallettiklerini ifade eden Er, böylelikle turist otobüslerinin yolcuları Ayasofya Meydanı'nda bıraktıktan sonra buraya park ettiklerini anlattı.

Er, çalışmalarının ikinci aşaması olduğunu, bu aşamada bölgeye büyük araçları sokmayacaklarını ifade ederek “Araçlar otoparka gelecek. Misafirlerimizi küçük araçlarla biz yukarı taşıyacağız. Bunu da önümüzdeki günlerde başlatacağız” dedi.

Yıkım çalışmaları kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin mülk sahiplerine bugüne kadar yaklaşık 2 milyon YTL ödediğini belirten Er, açılan davalar sonucuna bakarak yine 2 milyon YTL'ye yakın daha ödeyeceğini söyledi.

Nevzat Er, yıkılan bu yapıların istimlaklarını hallettiklerini, yaklaşık 14 parselin 13'ünün yıkılacağını, sadece Otel İshak Paşa Konağı'nın, açtığı dava nedeniyle şu anda yıkımının yapılamadığını belirtti.

Söz konusu oteli de yıkmak istediklerini dile getiren Er, “Çünkü surların bir şekilde ortaya çıkması lazım. Sonuçta mülkiyet hakkı kutsaldır. Vatandaşlarımızı mağdur etmeden, paralarını ödeyerek yıkıyoruz. Surlarımız böylelikle ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Açıklamanın ardından belediyeye ait yıkım ekipleri, iş makinelerinin yardımıyla daha önce kamulaştırıldığı belirtilen 13 binayı yıktı.



15 yıl önce