|

Emir Sultan restore edilecek

Tarihî eserleri restore eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Emir Sultan Türbesi'ni onaracak.

İZMİR(CİHAN)
00:00 - 3/01/2009 Cumartesi
Güncelleme: 16:39 - 3/01/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Emir Sultan restore edilecek
Emir Sultan restore edilecek

Şehrin önemli tarihî mekanlarından biri olan, Aydınoğlu Gazi Umur Bey'in komutanlarından Seydi Mükeremeddin'in mezarının da bulunduğu türbenin restorasyonu için 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan olumlu cevap alan belediye, önümüzdeki günlerde yapım ihalesine çıkacak.


Emir Sultan Türbesi'nin bulunduğu alanda harabe halindeki aşhane, hamam ve mevlevihane olarak kullanıldığı düşünülen üç farklı bina kalıntısı bulunuyor.


Mevlevihane, restore edilerek eğitim atölyesi olarak kullanılacak. Hamam yapısı da aslına sadık kalınarak restore edilecek. Aşhane buluntularının üzeri ise bir sundurmayla korunacak. Ayrıca türbe binası restore edilecek, hazireye (mezarlık) ait mezar taşları tasnif edilerek yerinde korunacak, bir de güvenlik binası yapılacak.


İzmirlilerin halen ziyaret ettiği Emir Sultan Türbesi'ni şehre kazandırmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'yle yaptığı protokol doğrultusunda 2006 yılında hazırladığı restorasyon projesini İzmir 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na sunarak onay istedi.


Kurul, prensipte projeye onay verdi ancak türbenin de bulunduğu alanda geniş kapsamlı bir zemin kazısı yapılmasını ve elde edilecek bulgular ışığında rapor hazırlanarak tekrar kendilerine sunulmasını istedi.


Bunun üzerine İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU), İzmir Arkeoloji Müzesi ve Ege Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü işbirliğiyle 2007 yılında başlatılan çalışmalarda elde edilen bulgular tek tek tasniflenerek kayda alındı.


Bunlar ışığında röleve ve restitüsyon projeleri tekrar gözden geçirilerek yeni bir proje hazırlandı ve 2008 Kasım ayında onaylandı.


Tarihinin 14. yüzyıla dayandığı tahmin edilen Anadolu Selçuklu Devleti komutanlarından Seydi Mükeremeddin'in naşının bulunduğu Emir Sultan Türbesi'nin bahçesinde, Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın dedesi Uşakizade Sadık Bey ve eşi Makbule Hanım ile Aydın eski valilerinden Ahmet Esat Paşa, Kestanepazarı Camii banisi Mısırlı Hüseyin Nuri Efendi ve İzmir Kadısı Şükrüzade Abdülkadir Paşa gibi devrinin önde gelen büyüklerinin naaşları da yer alıyor.



15 yıl önce