|

En büyükler ard arda toplanıyor

Geçtiğimiz hafta İtalya ve İspanya faizleri nedeniyle paniğe kapılan piyasaları sakinleştiren AMB hafta içi faiz toplantısı yapacak. Piyasanın merakla beklediği bir diğer toplantı da ABD'de gerçekleşecek. En büyük iki merkez bankasınin önemli kararlar açıklaması bekleniyor.

00:00 - 31/07/2012 Salı
Güncelleme: 23:39 - 30/07/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
En büyükler  ard arda  toplanıyor
En büyükler ard arda toplanıyor

Son günlerde piyasalardaki büyük düşüşü ve umutsuzluğu gideremeyen AB liderlerinin yerini şimdi de dünyanın en büyük merkez bankaları aldı. ABD ve Avrupa merkez bankaları hafta içi ard arda faiz toplantısı yapacak. Yunanistan ve İspanya'nın verdiği endişe sonrasında yükselen faizler ve riskten kaçış ekonomik gidişatı da tehlikeye atmıştı. Gelişmeler üzerine geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalar ile piyasaları adeta uçuran Avrupa Merkez Bankası perşembe günü toplanıyor.

AMB TÜM SİLAHLARINI ÇEKEBİLİR

Perşembe günkü AMB faiz toplantısında Avrupa Mali İstikrar Fonu ve Avrupa Kurtarma Fonlarının birincil piyasadan tahvil alacağı, AMB'nin daha önce de yaptığı üzere ikincil piyasadan tahvil alacağı; yeni bir uzun vadeli finansman operasyonuna (LTRO) gidilebileceği; ve faiz indirimi olabileceği ifade ediliyor. Böylelikle, AMB'nin elindeki silahların önemli bir kısmını bu haftaki toplantısında kullanacağı belirtiliyor.

BERNANKE DE SIKI GELİYOR

Haftanın bir diğer önemli olayı ise ABD Merkez Banası FED'in toplantısı. Toplantıdan çıkacak kararlar yarın gece açıklanacak. ABD'de son dönemde gelen zayıf veriler nedeniyle toplantıdan önemli kararlar çıkabileceğini belirten uzmanlar, bu kararın yeni bir parasal genişleme olması ihtimalini düşük buluyor. FED'in diğer silahlarını kullanabileceği (sıfır faiz politikasına ilişkin taahhüdünü biraz daha ötelemesi, fazla rezerve uygulanan faiz oranını indirmesi ya da yüksek enflasyon hedefi koyması gibi) tahmin ediliyor. Bu şekilde bir kararın mali piyasaları tatmin etmeme ihtimali var.


Atina Troyka'yı ikna edemedi

Uluslararası kreditörlerinin kurtarma paketinin ikincisinin yeni dilimi karşılığında talep ettiği kemer sıkma önlemlerinin çoğunu kabul eden Yunanistan' AB ve IMF temsilcilerinden oluşan Troyka'yı ise henüz ikna edemedi. Üle siyasi liderleri şimdi de emekli maaşları ve ücretlerdeki tasarrufu 1.5 milyar avroya ulaştırmanın yollarını arıyor. Yunanistan'ın, son kurtarma paketinin şartlarını yerine getirip getirmediğini değerlendirmek üzere şu anda Atina'da bulunan kreditörlerini tatmin etmek için 2013 ve 2014'te toplamda 11,5 milyar avroluk tasarruf yapması gerekiyor.



12 yıl önce