|

Erdoğan İsrail anlaşmasını onayladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile normalleşme anlaşması kanununu onayladı. Anlaşmaya göre, İsrail, 31 Mayıs 2010 tarihinde yaşanan Mavi Marmara olayı sırasında yakınlarını kaybeden ailelere tazminat olarak, Türkiye tarafından açılacak bir hesaba 20 milyon dolar ödeme yapacak.

Yeni Şafak
14:36 - 31/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 14:54 - 31/08/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ile normalleşme anlaşması kanununu onayladı.



Türkiye Cumhuriyeti ile İsrail Devleti arasında tazminata ilişkin usul anlaşmasının onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulunda, 20 Ağustos günü yapılan oylamada kabul edilmişti.



İsrail 20 milyon dolar ödeyecek


Anlaşmaya göre İsrail, 31 Mayıs 2010 tarihinde yaşanan Mavi Marmara olayı sırasında yakınlarını kaybeden ailelere tazminat olarak, Türkiye tarafından açılacak bir hesaba 20 milyon dolar ödeme yapacak. Bu meblağ, defaten ödenecek.



Büyükelçiler atanacak


İsrail'in Ankara Maslahatgüzarı Amira Orhon, Türkiye ile normalleşme süreci kapsamında büyükelçi atamasının çok kısa sürede gerçekleşeceğini söyledi. Orhon, Türkiye-İsrail ilişkileri hakkında açıklamalarda bulunmuştu.



Anlaşmanın detayları şöyle;




  1. 6 maddede mutabakat
  2. 1- Mutabakat çerçevesinde Türkiye, Gazze'ye insani yardım dahil sivil amaçlı malzemelerin girişini sağlayacak ve altyapı yatırımlarını gerçekleştirecek.
  3. 2- Gazze halkının kullanımı için konutlar inşa edilecek ve 200 yataklı Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi en kısa zamanda hizmete alınacak.
  4. 3- Gazze halkının en acil ihtiyaçları olan elektrik ve içme suyu sorunu da çözülüyor. Gazze'ye verilen elektrik ve su miktarı artırılacak. Yeni santraller yapılacak.
  5. 4- Mutabakat ile Gazze'ye ilaveten Batı Şeria'ya yönelik öngörülen Cenin Sanayi Bölgesi gibi kapsamlı projelerin hayata geçirilmesi de kolaylaşacak.
  6. 5- İddiaların aksine mutabakatta Hamas ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmuyor. Türkiye'nin, Filistin devletine ve halkına güçlü desteği aynı şekilde sürecek.
  7. 6- Bu süreçte Filistin hükümeti ve Hamas da, İsrail ile yürütülen görüşmeler bağlamında Türkiye'ye destek verdiklerini ifade etti.





#Erdoğan
#Kanun
#İsrail
8 yıl önce