|

Ermenistan'ın tek çıkış yolu Türkiye

Cumhurbaşkanı Gül'ün Erivan'a gerçekleştireceği ziyaret dünyada büyük yankı uyandırdı. İngiliz Guardian gazetesi 'Ermenistan, ancak Türkiye aracılığıyla dünyanın geri kalanıyla ilişki kurmaya başlayabilir” diye yazdı. Uzmanlar da ziyaretin Türkiye'yi bölgede daha etkin kılacağını ifade ettiler

Aslıhan A. Karataş
00:00 - 5/09/2008 Cuma
Güncelleme: 02:34 - 5/09/2008 Cuma
Yeni Şafak
Ermenistan'ın tek  çıkış yolu Türkiye
Ermenistan'ın tek çıkış yolu Türkiye

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, yarın yapılacak Ermenistan-Türkiye milli maçını izlemek üzere Erivan'a gidecek olması haberi dünya basınının da ilgisini çekti. Ankara-Erivan yakınlaşmasını futbol diplomasisinin sağladığını yazan Le Figaro gazetesi, ilk defa bir Türk devlet başkanının Ermenistan'ı ziyaret edecek olmasına vurgu yaptı. Fransız ulusal basın ajansı AFP ise haberi “17 yıllık diplomatik soğukluğun ardından, Türk Devlet Başkanı'nın Ermenistan'a tarihi ziyareti” başlığıyla duyurdu.

ERMENİSTAN PERİŞAN

İngiliz Guardian gazetesinde Stephen Kinzer'in kaleme aldığı yorumda ise Gül'ün Erivan ziyaretinin, iki ülke arasındaki yabancılaşmanın sona ereceğinin bir göstergesi olabileceği belirtildi. Yazıda şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Ortadoğu ve Kafkaslar'da yeni ve ümit vaat eden bir arabulucu rolüne soyunuyor. Ancak komşusuyla husumet içerisinde olduğu müddetçe tam anlamıyla etkin olması mümkün değil. Ermenistan perişan, yoksul ve tecrit edilmiş bir halde ve Türkiye'yle yeni bir ortaklık aracılığıyla dünyanın geri kalanıyla ilişki kurmaya başlayabilir.”

Haberlerde, Gül'ün ziyaretinin siyasi bir anlam taşımadığı, sadece sportif amaçlı olduğu belirtildi. Ermenistan Futbol Federasyonu Başkanı Rubel Hayrapetyan, Gül'ün Ermenistan'ı ziyaret edecek olmasından büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

ABD KARARDAN MEMNUN

ABD, Gül'ün daveti kabul etmesini memnuniyetle karşıladı. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa Bürosu Sözcüsü Mark Toner, “Cumhurbaşkanı Gül'ün Erivan'a seyahat etme kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Her iki cumhurbaşkanının da bölgede barış ve refahı kuvvetlendirmeye yönelik adımlar atma yönündeki cesaretini tebrik ediyoruz' dedi. Azerbeycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ise Türkiye tarafından başlatılan Kafkas Platformu'nu desteklediklerini, Erivan ziyaretinin ise Türkiye'nin 'iç işi' olduğunu söyledi.

73 YIL SONRA İLK ZİYARET

Bu arada Türkiye, 73 yıl aradan sonra Ermenistan'a ikinci kez tarihi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü 1935 yılında Ermenistan'a 5-6 saat süren gayri resmi ziyaretinde “sabah kahvaltısı” yaparken, Cumhurbaşkanı Gül de Cumartesi günü gerçekleştireceği ziyarette, Türkiye-Ermenistan Milli Maçı'nı izleyecek.




16 yıl önce