
Kuruluşundan bu yana yükseköğretimde gerçekleştirdiği birçok öncülük ile uluslararası alanda adından söz ettiren MEF Üniversitesi, eğitimin geleceğini yeniden şekillendiren yapay zeka (AI) teknolojisi kapsamında uzun zamandır çalışmalar yürütüyor.
MEF Üniversitesi’nden, Yükseköğretimde Yapay Zekanın Uygulamalarıyla ilgili Yazılan ilk Kitaplardan olan “ChatGPT’nin Yükseköğretime Etkisi: Yapay Zeka Devrimini Keşfetmek” Kitabı
MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ve Rektör Danışmanı Dr. Caroline Fell Kurban tarafından hazırlanan ve Amerikan Eğitim Konseyi Başkanı Ted Mitchell’in ön sözünü yazdığı "The Impact of ChatGPT on Higher Education: Exploring the AI Revolution" (ChatGPT’nin Yükseköğretime Etkisi: Yapay Zeka Devrimini Keşfetmek) adlı kitap, Yapay Zekanın yükseköğretimdeki uygulamalarına dayalı olarak analiz ve sonuçlar sunuyor. Yeni kuşağın eğitiminde alanlarında uzman iki önemli lider tarafından hazırlanan kitap 1950'lerden bu yana yapay zekanın yolculuğunu anlatıyor ve aynı zamanda OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT'nin öğrenme ve öğretme yöntemlerini nasıl devrimleştirdiğini derinlemesine inceliyor.
Kitapta, öğretimde yapay zeka entegrasyonunun etik, pratik ve pedagojik sonuçlarını ele alınıyor. Yapılan derinlemesine analizler ile eğitimciler, politika yapıcılar ve öğrenciler için dikkat çekici detaylar paylaşılıyor. Yapay Zekanın eğitimde sunduğu fırsatları keşfetmeleri ve kullanmak için bir yol haritası sunan kitapta eğitimcilere, öğretim pratiklerine yapay zekayı entegre etmek için değerli stratejiler sunuluyor. Eğitimcilerin ve öğrencilerin ChatGPT gibi yapay zeka araçları ile öğrenme deneyimlerini nasıl geliştirebileceklerini keşfetmeleri hedefleniyor.

Kitap Çinceye çevrilecek
Eğitimde bu dönüştürücü teknoloji olan yapay zekayı, öğrenmeyi kolaylaştırmak ve teşvik edici bir araç olarak kullanmak için dünyada yükseköğretim alanında yazılmış ilk kitaplardan biri olma özelliği taşıyan kitap, uluslararası yükseköğretimde de büyük ilgi uyandırdı. Kitabın Çinceye çevrilmesi için Çin’in önemli editör ajansı olan Bigg Apple – Chine’ya telif hakkı verildi.

MEF Üniversitesi’nden, Türkiye yükseköğretiminde yayımlanan ilk yapay zeka politika belgesi
Son 1,5 yıldır başta eğitim olmak üzere birçok sektörde devrim yaratan yapay zeka teknolojisi tartışmalara da neden oldu. Öğrencilerin öğrenme ve çalışma biçiminde devrim yaratan yenilikçi bir teknoloji olan ChatGPT ve benzer yapılar öğrencilere kişiselleştirilmiş destek ve rehberlik sağlayarak, akademik performansı artırmaya ve eğitimi her zamankinden daha erişilebilir hale getirmeye yardımcı olsa da dünyada birçok eğitim kurumu tarafından yasaklandı. İşte tam bu noktada eğitimde bu dönüştürücü teknoloji olan yapay zekayı, öğrenmeyi kolaylaştırmak ve teşvik edici bir araç olarak kullanmak için MEF Üniversitesi Yapay Zeka Politika Belgesi eğitim-öğretim, araştırma ve idari süreçler anlamında nasıl kullanılacağına yönelik yayımlandı. AB Yapay Zeka Yasası, T.C. Cumhurbaşkanlığı Ulusal Yapay Zeka Stratejisi, AB Yapay Zeka Etik Kılavuzu, AB Yapay Zeka Tanımı, AB Yapay Zeka ve Eğitim çalışmaları dikkate alınarak oluşturulan MEF Üniversitesi Yapay Zeka Politika Belgesi’nin en çarpıcı yanı Yapay Zekanın kullanımını desteklemesi.

MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin: Bizde yapay zekanın kullanılmasını yasaklamak yasak
Yapay Zeka Politika Belgesi ile ilgili konuşan Rektör Prof. Dr. Muhammed Şahin, “Diğer eğitim kurumları yapay zekayı nasıl yasaklayacaklarını düşünürken biz yapay zekayı nasıl eğitime entegre edeceğimizi politika belgemizde yazdık. Türkiye’de yükseköğretim alanında ilk Yapay Zeka Politika Belgesini yayımlayan üniversite olmaktan gurur duyuyoruz.” dedi.
MEF Üniversitesi’nden, yapay zeka odaklı teknoloji merkezi
MEF Üniversitesi Maslak Kampüsü yanında Uniq İstanbul içinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KOSGEB destekli MEF Üniversitesi Teknoloji Merkezi MEFTek hayata geçirildi. Yapay Zeka, Genişletilmiş Gerçeklik ve Yazılım alanlarında, Oyun Teknolojileri ve Eğitim Teknolojileri dikeylerinde hizmet veren MEFTek, Makine Öğrenmesi, Nesnelerin İnterneti, Legaltech/Regtech, Robotik Süreç Optimizasyonu, 3D Modelleme, Sanal Gerçeklik, Animasyon ve Simülasyon Tasarlama, Oyun Geliştirme gibi yeni nesil teknoloji alanlarından girişimcileri kabul ediyor. MEFTek ile sadece ülkemizin değil dünyanın ihtiyacı olan farklı bir ekosistem yaratılması, MEF Üniversitesi paydaşlarının ve aday girişimcilerin ar-ge ve inovasyona yönelik çalışmaları MEFTek aracılığıyla destekleniyor.
MEF Üniversitesi AI Café ile kesintisiz yapay zeka alanlarına erişim
MEF Üniversitesi, öğrenci, akademisyen ve idari personelin en güncel yapay zeka araçlarına erişimini sağlamak amacıyla Türkiye’de ve dünyada ilk örneği olan AI Café'yi hayata geçirdi. Öğrencilerin oylarıyla belirlenen son teknoloji yapay zeka araçlarıyla donatılan bu özel alan, tüm MEF Ailesine kesintisiz erişim ile hafta içi ve hafta sonu 08:00-20:00 saatleri arasında yüz yüze hizmet sunuyor. AI Café, yenilikçi bir öğrenme deneyimi sunarak, MEFlileri geleceğe hazırlıyor. Bu vizyon doğrultusunda MEF, teknolojik gelişmeleri entegre etmekte öncü olarak eğitim alanında liderliğini pekiştirmekte ve sektöre yön vermeye devam ediyor.
MEF’te eğitim- öğretimde AI uygulama çalışmaları 2017’den bu yana devam ediyor
Dünyadaki değişimleri yönetecek profesyonellerin yetişmesi için yüksek öğretimde öncü olan MEF Üniversitesi, kurulduğundan bu yana başardıklarıyla dünya yükseköğretiminde yenilikçi eğitim-öğretim uygulamaları ve dijitalleşmede önemli bir konumda yer alıyor.
MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin; “Biz 2017’den itibaren 3 prestijli uluslararası yayınevi tarafından hazırlanan yapay zeka destekli uyarlanabilir öğrenme platformlarındaki tüm ders kitaplarını satın alıp öğrencilerimize ücretsiz sunmaya başladık. 2019’dan itibaren her MEF öğrencisine LinkedIn Learning, edX ve Coursera’dan güncel yapay zeka dersleri ile birlikte yılda 400 derse ücretsiz erişim sağlıyoruz. 2021 yılında her bölüme uygun Yapay Zeka Yan Dal programı açtık. Tüm bölümlere Ekim 2023’te lisanslı ChatGPT-4 hesabı satın alındı, kullanım oranları Öğrenme ve Öğretme Uygulama ve Araştırma Merkezimiz (CELT) tarafından takip edilmekte ve ölçülmektedir. Her dönem başında verilen Flipped Learning (tersyüz öğrenme) eğitimine yapay zeka entegre edildi. Her dönem başında ChatGPT-4 kullanarak ders tasarımı ve materyal geliştirme çalıştayı düzenlenmektedir. 2023 bahar yarıyılında Mastering AI Chatbots (YZ bot uzmanlığı) dersini açtık. 2024 yılından itibaren AI-driven Design Innovation: From Concept to Implementation (YZ destekli yenilikçi tasarım: Kavramlardan Uygulamaya) dersini açtık. Dönem içinde Akademisyenler için YZ’ya Giriş, Araştırma ve Ders Asistanı Botu Geliştirme çalıştayları düzenlenmektedir. Eğitim teknolojilerinde dünyada öncü bir isim olan ve uygulamalı dilbilim dalında doktora derecesine sahip Caroline Fell Kurban, alanlarında uzman kişilerden oluşan CELT Ekibimiz ile yükseköğretimde tekoloji ile harmanlanmış inovasyon çalışmalarımız hızla devam edecek” dedi.

Kitapta neler yer alıyor?
MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ve Rektör Danışmanı Dr. Caroline Fell Kurban tarafından hazırlanan "The Impact of ChatGPT on Higher Education: Exploring the AI Revolution" (ChatGPT’nin Yükseköğretime Etkisi:
Yapay Zeka Devrimini Keşfetmek) adlı kitap ile ilgili 3 soru için özet bilgi:
• Yapay Zeka Öğrencilerin Rollerini Nasıl Değiştirecek?
• Yapay Zeka Eğitmenlerin Rollerini Nasıl Değiştirecek?
• Yapay Zeka Üniversitelerin Rollerini Nasıl Değiştirecek?
Yapay Zeka Öğrencilerin Rollerini Nasıl Değiştirecek?
Yapay zeka eğitmenlerin rollerini nasıl değiştirecek?
Yapay zeka üniversitelerin rollerini nasıl değiştirecek?
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.