|

Gmail için FBI devrede

ABD merkezli Google, Rus büyükelçi Karlov’u öldüren FETÖ’cü Altıntaş’ın suikast sonrası silinen e-postaları için Ankara Başsavcılığı’na olumsuz yanıt verdi. Şirket, mesajların ‘geri döndürülemez şekilde silindiğini’ iddia edince savcılık FBI’dan destek istedi. Katilin telefonu için de İsrail’den yazılım satın alınacak.

Yeni Şafak
04:00 - 9/03/2017 Perşembe
Güncelleme: 05:45 - 9/03/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Gmail için FBI devrede
Gmail için FBI devrede

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 19 Aralık'ta Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde katıldığı bir sergi sırasında uğradığı suikast sonucu yaşamını yitiren Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a ilişkin yürüttüğü soruşturmada önemli ayrıntılar ortaya çıktı. Soruşturma kapsamında savcılık, suikastçı Mevlüt Mert Altıntaş'ın Karlov'u vurmasından yaklaşık 2 buçuk saat sonra, kullandığı Gmail hesabındaki elektronik postaların silindiğini tespit etti. Gmail'in sahibi Google şirketine yazı yazılarak 'silinen maillerin dökümü' istendi. Ancak Google, 'maillerin geri döndürülemez şekilde silindiğini' iddia etti. Elektronik mesajların silinmesinin “Altıntaş'ın suikastta yalnız olmadığının en güçlü kanıtı” olduğunu değerlendiren Ankara Başsavcılığı, şimdi de bilgisayardaki silinen maillere ulaşabilmek ve telefon şifresinin kırılması için Amerikan Federal Soruşturma Bürosu'ndan (FBI) destek istedi.



SUNUCU TESPİT EDİLDİ


Bu kapsamda savcılık yetkililerinin, FBI Kıdemli Ajanı ve Türkiye nezdindeki Hukuk Ateşesi Micheal Hickok ile toplantı yaptığı öğrenildi. Altıntaş'ın maillerinin silindiği sunuculardan birini tespit eden savcılık yetkilileri bu durumu FBI yetkililerine bildirirken, katilin bilgisayarı ile Twitter ve Facebook gibi sosyal paylaşım hesaplarının da geriye dönük incelenebilmesi yönündeki talebi de iletti.



JOHN BASS'I DA ARATMIŞ


Öte yandan Altıntaş'ın bilgisayarını inceleyen bilişim polisi, katilin suikastten yaklaşık 10 gün önce Rus büyükelçi Karlov ile ilgili araştırma yaptığını tespit etmişti. Altıntaş'ın bu süre içerisinde ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass ile ilgili de internetten arama yaptığı ve bilgi topladığı ortaya çıktı. Altıntaş'ın Bass'ın internetteki fotoğraflarını incelediği, ayrıca Rus Kültür Merkezi ile Amerikan Kültür Derneği'ne ilişkin aramalar yaptığı anlaşıldı.



Telefonun şifresi kırılacak


FETÖ'cü Çevik Kuvvet Polisi Mevlüt Mert Altıntaş'ın kullandığı iPhone-4S marka telefonun şifresinin 1'i harf 4 haneden oluştuğu tespit edilmişti. Siber Suçlar Dairesi'nin sözkonusu şifreyi kırmak için çalışması devam ederken, TÜBİTAK'ın da şifrenin çözülmesi için 'klonlama' tekniğiyle bir çalışma yürüttüğü öğrenildi. Bunun yanısıra savcılık yetkililerinin, İsrailli bir yazılım firmasıyla da temas kurduğu, şifrenin çözülmesi için program satın alınmasının kararlaştırıldığı belirtildi. Firmadan alınacak programla hem Altıntaş'ın hem de FETÖ darbe girişimi kapsamında el konulan cuntacılara ait yaklaşık 100 telefonun şifresinin daha çözülmesi hedefleniyor.






#Gmail
#FBI
#FETÖ
7 yıl önce