|

Gözler Meclis'te

Meclis Soruşturma Komisyonu, paralel yapının hedefindeki 4 eski bakan ile ilgili Yüce Divan kararını bugün verecek. Hukukçu Hüsnü Tuna, Komisyon üyelerine, 17/25 Aralık darbe girişimlerine alet olmama çağrısı yaptı

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/01/2015 Pazartesi
Güncelleme: 22:15 - 4/01/2015 Pazar
Yeni Şafak
17 ve 25 Aralık milli iradeye yönelik kumpas girişimine kılıf olarak uydurulan yolsuzluk iddiaları ile ilgili 4 eski bakan hakkındaki Meclis Soruşturma Komisyonu bugün kararını açıklayacak. Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkındaki çalışmalarını raporlayacak olan Komisyon bu raporunu en geç 9 Ocak’ta TBMM Başkanlığı’na sunacak. Komisyon’un 9 AK Parti’li, 4 CHP’li ve 1 MHP’li üyesi bulunuyor. HDP’nin tek üyesi ise daha önceden komisyondan istifa ettiği için oylamaya katılamayacak. 

HER İSME AYRI OYLAMA

Komisyon, 22 Aralık’taki toplantıda eski bakanlarla ilgili karar verecekken bu bakanlardan Bağış, Güler ve Çağlayan MASAK tarafından Komisyon’a gönderilen bilirkişinin hazırladığı değerlendirmelere itiraz etmişti. Bunun üzerine Komisyon bu itirazların incelenmesi için bilirkişilere 5 Ocak’a kadar değerlendirme süresi verdi. Bilirkişi, eski bakanların itirazlarına yönelik değerlendirmesini bugün Komisyon’a sunacak ve üyeler son halini alan rapor üzerinde görüş bildirecek. Komisyon üyeleri, her eski bakan için ayrı ayrı oylama yapacak. Bakanlara atfedilen her iddia için ayrı ayrı mı yoksa her bir bakan için tek bir oylamanın mı yapılacağı yine bugünkü toplantıda belli olacak. 

SON SÖZ PARLAMENTO’DA 

Yüce Divan için son sözü ise Meclis söyleyecek. Yüce Divan oylamaları gizli yapıldığı gibi, siyasi parti grupları da bu konuda bir grup kararı alamayacak. Komisyon’un, eski bakanların Yüce Divan’a sevkine gerek görmemesi durumunda bu kez muhalefet devreye girecek. Muhalefetin vereceği ve bakanlarla ilgili suçların açıkça belirtileceği önergenin kabul edilmesi durumunda Komisyon’un raporu da reddedilecek.
#kumpas
#Meclis Soruşturma Komisyonu
#Muammer Güler
#Zafer Çağlayan
#MASAK
9 yıl önce