|

Dünyanın gözü bu dörtlüde

Suriye konulu dörtlü zirve, Almanya, Fransa ve Rusya’nın katılımıyla bugün İstanbul’da yapılacak. Zirvede, Soçi mutabakatının ardından İdlib’deki durum başta olmak üzere, sahadaki gelişmeler ve siyasi çözüm süreci ele alınacak. Zirvenin ardından dört ülkenin ortak bildiri yayımlaması bekleniyor.

Nur Banu Aras
04:00 - 27/10/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:32 - 27/10/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Suriye'nin geleceği İstanbul'daki zirvede şekillenecek.
Suriye'nin geleceği İstanbul'daki zirvede şekillenecek.

İstanbul bugün, 4’lü Suriye zirvesine ev sahipliği yapacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde, Rusya, Fransa ve Almanya liderleri Suriye’de çözüm için bir araya gelecek. Suriye’deki sorunların çözümü ve ülkenin kaderinin yeniden çizilmesi açısından tarihi önem taşıyan toplantıda hem sahada hem de siyasi çözümün yol haritası çıkarılacak.

SİYASİ GEÇİŞ SAĞLANMASI MASADA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahipliğinde, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in katılımlarıyla gerçekleştirilecek dörtlü zirve bugün Çengelköy’de bulunan Vahdettin Köşkü’nde yapılacak. Zirvede, İdlib mutabakatı sonrasında gelinen son nokta değerlendirilecek. Siyasi geçiş sürecinin sağlanması için adımlar gündeme gelecek.

GÜVENLİ VE SİLAHSIZ BÖLGE ÖNERİSİ

Toplantıda, çözümün askeri değil siyasi olduğu vurgulanacak. Siyasi çözüm formülleri aranacak. Türkiye’nin barış formülünü ortaya koyacağı zirvenin, ana maddelerinden birini yaklaşık 7 yıldan bu yana iç savaşın devam ettiği Suriye’de ülkelerini terk etmek zorunda kalan ve çatışma bölgelerinde yaşam mücadelesi veren Suriyeliler oluşturacak. Bölgede, güvenliğin sağlanması konusunda en büyük engel teşkil eden terör örgütleri DEAŞ ve PYD ve diğer terör örgütlerinin bölgeden temizlenmesi gerektiği belirtilecek.

ANAYASA İÇİN HEYET KURULMALI

Suriye’de çözüm için daha önce BM öncülüğünde başlatılan Cenevre süreci ile Türkiye Rusya ve İran’ın yürüttüğü Astana ve Soçi süreçlerinde elde edilen kazanımların göz önünde bulundurularak Suriye’de yeni anayasa yazım sürecinin hızlandırılması istenilecek. Anayasa yazımı için heyet kurulması önerilecek. Zirvede, Suriye’de sivillerin güven içinde yaşayabilmesi için terörden ve savaştan etkilenen kentlerin yeniden inşasının uluslararası toplum tarafından gerçekleştirilmesi talep edilecek.


#Türkiye
#Angela Merkel
#Vladimir Putin
#Recep Tayyip Erdoğan
#Emmanuel Macron
5 yıl önce