|

Hakim bey sıkıldı

28 Şubat davasında ciddi bir yargılama süreci yürütmediğine yönelik eleştirilerin hedefi olan Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, 'Uzun süredir duruşmalara ara vermeden devam ediyoruz. Mahkememizin başka işleri de var. Bu nedenle duruşmalara ara vermemiz gerekiyor' diyerek tatile çıkmak istedi

Cihan Akıncı
00:00 - 2/10/2013 Çarşamba
Güncelleme: 23:14 - 1/10/2013 Salı
Yeni Şafak
Hakim bey sıkıldı
Hakim bey sıkıldı

28 Şubat sürecinde, hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 kişi hakkında açılan davanın görülmesine Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor. Hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 kişi hakkında açılan davanın 22. duruşmasında dün Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, tahliye kararlarının değerlendirilmesinin ardından duruşmaya ara vermek istediklerini söyledi.

'ÖNÜMÜZDE BAYRAM VAR'

Mahkeme Başkanı Köksal, duruşmalara tutuklu sanıkların tutukluluğa itiraz taleplerinin değerlendirilmesinden sonra Kurban Bayramı tatilinin ardından devam etmek istediklerini ifade etti. Mahkeme heyeti savunması alınmayan tutuklu sanıkların müdafilerine tutukluluk durumları ile ilgili 5 dakikayı geçmemek üzere söz verilmesini kararlaştırdı. Mahkeme Başkanı, 'Uzun süredir duruşmalara ara vermeden devam ediyoruz. Mahkememizin başka işleri de var. Bu nedenler duruşmalara ara vermemiz gerekiyor' dedi.

'Hastayım' diyen tahliye oluyor

28 Şubat davasının dünkü duruşmasına tahliyeler damgasını vurdu. Ciddiyetsiz eleştirileri yapılan mahkeme dün de dava kapsamında 8 kişiyi tahliye etti. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti iki ay içinde dava kapsamında tutuklu bulunan toplam 56 kişiyi tahliye etmiş oldu. Heyet dünkü duruşmadaki tahliyelere gerekçe olarak sanıkların sağlık durumlarını gerekçe gösterdi. Mahkemenin Adli Tıp raporu yerine hastane raporunu kabul etmesi ise dikkat çekti. Ergenekon ve Balyoz davaları kapsamında yargılama yapan mahkemeler ise sağlık gerekçesiyle yapılan tahliye taleplerini Adli Tıp'tan alınacak heyet raporuna göre değerlendiriyordu. Ancak 28 Şubat mahkemesi herhangi bir hastaneden kolaylıkla alınabilecek 'hastayım' raporunu kabul ederek tahliye kararı verdi. Bu durum kararın hukukiliği tartışmalarına neden oldu. Mahkeme heyetinin tahliye ettiği isimler arasında ise dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri, Deniz Kuvvetleri Komutanı Hayri Bülent Alpkaya, OYAK eski Başkanı Yıldırım Türker ile Genelkurmay Adli Müşaviri Erdal Şenel de bulunuyor. Heyetin tahliye ettiği diğer isimler şöyle: Ruhsar Sümer, Yücel Özsır, Oğuz Kalelioğlu, Metin Yaşar Yükselen.

Avukatlar mahkemeden baskın

28 Şubat davasının dünkü duruşmasında sanık avukatları mahkeme heyeti üzerinde baskı kurmaya çalıştı. Bazı sanık avukatları mahkeme heyetine, 'İdam cezasını azar azar uyguluyorsunuz' ifadelerini kullanarak müvekkillerinin tahliyesini istedi. Bazıları ise Balyoz davasında olduğu gibi 'Deliler sahte' dedi. Bazı sanık avukatlarının, 'Müvekkilimin hayatı cezaevinde tehlikede' sözleri kayıtlara geçti. Tutuklu sanık Vural Avar'ın Avukatı Ümit Kara da Gölcük'te yapıldığı savunulan toplantının BÇG toplantısı olmadığını iddia etti. Çetin Dizdar'ın Avukatı Ulvi Tunç ise 'Ahmet Çörekçi'nin tahliye edildiği bir noktada müvekkilimin tutuklu olması hakkaniyete uygun değildir' ifadelerini kullandı.


11 yıl önce