|

Hayırseverlerden örnek davranış

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle kişisel ve ortam temizliğine verilen önem daha da arttı. İstanbul’daki hayırseverler, camilerin temizliği konusunda örnek bir davranışa imza attı. Camilerin halılarının yıkanması ve camilerin dezenfekte edilmesi için temizlik firmaları devreye sokuldu.

Şahin Şen
00:00 - 13/02/2021 Cumartesi
Güncelleme: 13:22 - 14/02/2021 Pazar
Yeni Şafak
İsimlerinin gizli kalmasını isteyen hayırsever işadamları cuma namazı öncesinde bazı camilerin halılarını yıkatıp camileri dezenfekte ettirdi.
İsimlerinin gizli kalmasını isteyen hayırsever işadamları cuma namazı öncesinde bazı camilerin halılarını yıkatıp camileri dezenfekte ettirdi.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle kişisel ve ortam temizliğine verilen önem daha da arttı. Ev ve iş yerlerinin yanı sıra toplu ulaşım ve ibadethaneler de özenle temizlenmeye ve dezenfekte edilmeye başlandı. Hayırsever insanlar da camilerin temizliği konusunda örnek bir davranışa imza attı. Kent genelindeki camilerin halılarının yıkanması ve camilerin dezenfekte edilmesi için temizlik firmaları devreye sokuldu. İsimlerinin gizli kalmasını isteyen hayırseverler bazı camilerin halılarını yıkatıp camileri dezenfekte ettirdi.

NAMAZ ÖNCESİ TEMİZLİK

Hayırsever insanların talebiyle Fatih’teki Yavuz Sultan Selim Camisinin halıları yıkandı. Perşembe akşamı yoğun bir mesai harcayarak tarihi caminin halılarını özenle yıkandı ve camiyi dezenfekte edildi. Mata Temizlik Hizmetleri kurucusu Mehmet Taşçı cami halılarının yıkanma usüllerine dikkat çekti. Cami halılarının yılda en az iki defa yıkanması gerektiğini vurgulayan Taşçı, yıkamada ekstraktör sistemi kullandıklarını belirtti. Taşçı, “Cami halıları derin lifli kalın tüylü halılardır. Bu sistemde aynı anda kuvvetli şekilde su itişi ve vakum oluyor. Liflerin dibine kadar ulaşıp temizlik yapılabiliyor” dedi.

TAM ARINDIRMA YAPILIYOR

  • Ekstraktör sisteminin avantajlarını da anlatan Taşçı, “Bu sistem suyun halının altına geçmemesini sağlıyor. Yani hızlı kuruma sağlıyor bu yolla. Bu sayede de cami kapalı kalmaz. Şimdi yaptığımız uygulamada bu şekilde. Cami sabaha faaliyete geçecek. Camiler için bu makina, sistem çok avantajlıdır. Lekeler ve bakteriler halının en dibinden başlayıp arındırılabiliyor” dedi. Temizlik esnasında kullanılması gereken deterjanlara da dikkat çeken Taşçı, “Camilerde el ve alın halıyla direk temas ettiği için deterjanların antibakteriyel olması çok önemlidir. Halının türüne göre şampuan seçiyoruz. Halının rengini bozmayacak, dalgalanma yapmayacak ve yıpratmayacak, halıya göre ayarlanmış deterjan seçiyoruz” diyerek sözlerini sürdürdü.

SİSLEME DEZENFEKTE YÖNTEMİ

Taşçı koronavirüs pandemisi döneminde hayırsever insanların ve kurumların duyarlı olduğunu ifade ederek, camilerin dezenfeksiyonu ve yıkanması konusunda taleplerin arttığını söyledi. Taşçı, “Türkiye bu konuda çok şanslı. Hayırsever insanlara sahibiz. Onlar talep ediyor. Biz de elimizden geldiğince yardımcı olup camilerimizi dezenfekte edip, halılarını yıkıyoruz. Tabi halı temizliği uygulaması bittikten sonra tüm yüzeyi belirli bir yükseklikten sisleme yöntemi ile dezenfekte ediyoruz. Kullandığımız ürün sağlık bakanlığı onaylıdır. İnsan sağlığına hiç bir zararı yoktur asla” diyerek sözlerini sonlandırdı.





#Cami
#Yardım
#Koronavirüs
3 yıl önce