|

İngiliz ajanın sır ölümü

İngiliz istihbarat servisi MI6’nın eski ajanı Edward Le Mesurier (48), İstanbul Tophane’deki evinin önünde ölü bulundu. Aşağı düştüğü için vücudunda kırıklar bulunan ajanın intihar mı ettiği yoksa cinayete mi kurban gittiği araştırılıyor.

Şahin Şen
04:00 - 12/11/2019 Salı
Güncelleme: 23:16 - 11/11/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
James Gustaf Edward Le Mesurier
James Gustaf Edward Le Mesurier

Eski İngiliz istihbarat (MI6) subayı James Gustaf Edward Le Mesurier (48) önceki sabah İstanbul Beyoğlu’ndaki evi önünde ölü bulundu. Dün sabah Kılıç Ali Paşa Camii’ne namaza gelenler, yerde bir kişinin hareketsiz yattığını görünce polise haber verdi. Olay yerine gelen ekipler, ilk etapta kimliği belirlenemeyen Le Mesurier’in hayatını kaybettiğini tespit etti. Le Mesurier’in ifadesine başvurulan İsveçli eşi Emma Hedving Christina (39), kocasının strese bağlı uyku düzensizliği rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğünü ve buna bağlı uyku ilacı kullandığını anlattı. Olayın kendisi uyurken yaşandığını belirten kadın, eve yabancı bir kişinin ise girip çıkmadığını söyledi.


EŞİ POLİSTEN ÖĞRENDİ

Suriye sivil savunma teşkilatı Beyaz Baretliler’in örgütlenip eğitilmesi Le Mesurier’in kurucusu olduğu İngiliz Mayday Rescue adlı sivil organizasyon tarafından yapılmıştı. 4 yıldır Türkiye’de bulunduğu belirtilen Le Mesurier’in İstanbul Büyükada’daki evinde yaşadığı, ölü bulunduğu Karaköy’deki sokakta ise ofisinin yer aldığı öğrenildi. Büyükada’da tedavi gördükten sonra hastaneye yakın olmak için 3 gün önce bu ofise yerleştiklerini anlatan Christina, olay gecesi uyku ilacı içerek gece 04.00 gibi uyuduklarını söyledi. Saat 06.00 sularında kapının çalmasıyla uyandığını belirten kadın, eşinin 3’üncü kattan düşerek hayatını kaybettiğini polislerden öğrendiğini ifade etti.

İNTİHAR MI, CİNAYET Mİ


Polis ekiplerince yapılan araştırmada, Le Mesurier ile eşinin kaldığı 3. kattaki ofise sadece parmak izi ile açılan kapıdan girilebildiği, güvenlik kamerası incelemesinde de olay sırasında binada sadece çiftin olduğu, güvenlik görevlisi ya da aileye yardımcı herhangi bir kişinin bulunmadığı tespit edildi. Yüksekten düşmeye bağlı ölüm şüphesi üzerinde durulan, yüzünde kesici alet yarası, elleri ve ayaklarında ise düşmeye bağlı kırıklar oluşan İngiliz ajanın intihar mı ettiği, yoksa cinayete mi kurban gittiği yürütülen çalışma sonrası ortaya çıkacak. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı. Bu kapsamda bir başsavcı vekili görevlendirildi.

Rusya’dan şok iddia

  • Ölümü esrarengiz kılan, Rusya’dan 8 Kasım’da gelen açıklama oldu. Beyaz Baretliler, Rusya, İran ve Suriye tarafından dezenformasyonla suçlanıyordu. Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, sivil savunma hizmetleri nedeniyle 2016’da İngiltere Kraliçesi tarafından şövalyelik unvanı verilen Le Mesurier’i işaret etmişti. Zaharova, “Gelin, bu yapının köklerinde kimin bulunduğuna bakalım. Örgütün kurucularından biri James Lemesurier. İngiliz istihbaratının, tam olarak MI6’nın eski ajanı. Bu kişi Balkanlar ve Ortadoğu dahil dünya genelinde birçok çatışmada ortaya çıktı. Bazı araştırmacılar, Kosova’daki görevi sırasında terör örgütleriyle irtibatı olduğunu belirtiyor. Bazı kaynaklara göre ekibinde El Kaide militanları da yer alıyor” demişti.


#Le Mesurier
#İstanbul
#Ceset
#Ajan
#Çlüm
4 yıl önce