|

İnsanlık yolda rotası Gazze

Gazze halkına yardım ulaştırmak için 560 barış gönüllüsüyle yola çıkan Mavi Marmara gemisine Kıbrıs açıklarında Yunanistan'dan gelen 15 aktivist daha katıldı. Üç gemiyle yola devam eden barış elçileri, yardım malzemelerinin yanında Gazzeliler için yazılmış mektupları da götürüyor.

Murat Palavar
00:00 - 29/05/2010 Cumartesi
Güncelleme: 04:03 - 29/05/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
İnsanlık yolda rotası Gazze
İnsanlık yolda rotası Gazze

'Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım' kampanyası kapsamında Gazze'ye doğru yola çıkan 'Mavi Marmara' adlı yolcu gemisi, Kıbrıs açıklarında diğer gemilerle buluşarak zorlu ve kararlı yolculuğunu sürdürüyor. Önceki gece 00.30 sularında Antalya'dan ayrılan geminin bu sabah saatlerinde Gazze'ye ulaşması planlanıyor. 560 barış gönüllüsünü taşıyan Mavi Marmara gemisi öğleden sonra Kıbrıs açıklarında diğer gemilerle buluşmaya başladı. ilk olarak Yunanistan'dan gelen' Challenger 2' adlı tekneyle buluştu. Teknenin arızalanması nedeniyle 15 yolcusu büyük gemiye alındı. Sloganlar eşliğinde ikinci buluşma ise İstanbul'dan yola çıkan Defne adlı gemisiyle yaşandı. Ardından ise Gazze adlı gemiyle buluşuldu. Güney Kıbrıs'ın önceki gece kendi karasularında buluşmaya izin vermeyeceğini açıklamasına rağmen buluşmalar açık denizde gerçekleşti ve sorun yaşanmadı. Gemide hayat tüm canlılığı ile sürüyor. Anonslardan mümkün olduğunca az yemek yenilmesi ve deniz tutmasına karşılık ilaç alınması istendi. Ayrıca plastik bardakların çok değerli olduğu kullanılan bardakların saklanılması istendi.

İNSANLIĞIN ZAFERİ OLACAK

İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, gece herkesin uyku tulumlarıyla yattığını belirterek, 'Burada milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu üyeleri, çok zengin ve çok fakir insanlar var, ama hepsi aynı ortamı paylaşıyor, aynı yemeği yiyor. Belki hayatlarında hiç dışarıda kalmamış, hep lüks ortamda kalan insanlar güvertede yattı. Çok mutlu oldular. Çok güzel bir ortam' dedi. Yolcular arasında iyi bir kaynaşma olduğunu kaydeden Yıldırım, 'Burada her dilden, her milletten insan var. Herkes gidebileceğine umutlu. Bu 'insanlığın bir zaferi olacak' diyorlar. İsrail, gelen ülkelere çok fazla baskı yaptı. Gemilerle ilgili bazı sorunlarımız da oldu. Ama buna rağmen her türlü zorluğu aştık ve denizdeyiz' diye konuştu.

ÖLMEDEN GERİ GEL

Gemi Mahmut Turhal'ın kaptanlığında tüm hızıyla yol alırken gemideki aktivistler Filistinlilerin yaralarını saracak yapı malzemeleri ve medikal tıbbi gereçlerin yanı sıra, onlara moral verecek özel mektupları da taşıyor. Mektuplardan bir kısmı yolcuları tarafından ailelerine yazılmış bir kısmı ise Gazze'lilere... Gemideki yolculardan Emin Bozkuş Hava Kuvetleri'nden katılan emekli bir asker. Bozkuş'ın 2 kızı da babasının valizinde bulunan ajandasına birer mektup yazmışlar. “Annemi hiç üzmeyeceğiz” diye başlayan mektupta “Sana bir şey olursa (Allah korusun) anneme çok iyi bakıcağız. Senden bir şey daha isteyeceğim. Oda ölmeden gelmen” cümleleri yeralıyor. Aslı, mektunda birde karikatür yapmış. Karikatürde Gazze'ye yardım yazan bir gemi ve anem babam evimiz ben yazılı resimler bulunuyor. Emin Bozkuş'un diğer kızı Enbiya da babasını unutmayarak ona hitatben bir mektup yazmış. Enbiya Nur Bozkuş, “Önemli olan metanetli olmak ve o metaneti dayandırdığı kudretini bilmek tanımak” diyor. Enbiya cümle sonunda parentez içinde “çaktın köfteyi” ifadesini koymuş. Baba Bozkuş “Metupları okuyunca gözyaşlarına hakim olamıyorum. Arkadaşlarım da duygulanıyor” diyor.

KÜPELERİNİ GÖNDERDİ

İsimsiz bir mektup da yine Mavi Marmara ile Gazze'ye doğru emanetçisinin elinde yolculuğunu sürdürüyor. İsimsiz mektubun sahibi küpelerini de Gazze'ye göndermiş ve gönderdiği kişiye sadece okutulması için bir mektup göndermiş. Mektuba bakmak istyoruz ama emanetci asla olamaz yanıtını veriyor. “O mektubu ancak Gazzeli çocuk okuyacak” diyor. Gemi, İsrail'in tüm itirazlarına rağmen Gazzelilere umut olmak için yolculuğuna devam ediyor.


'Alçakca' tehdit

İsrail dün de tehditlerini sürdürdü. Ankara ile Tel Aviv arasında yaşanan 'alçak koltuk' krizinin mimarı İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman yardım filosunun eylemini "İsrail'in egemenliğine karşı bir şiddet propagandası teşebbüsü" olarak değerlendirdi. İsrail radyosunun haberine göre Lieberman, "yardım konvoyu İsrail'e karşı bir şiddet propagandası ve İsrail topraklarında, hava veya deniz sahasında egemenliğinin herhangi bir şekilde tehdit edilmesine izin vermeyecek" dedi.


GEMİDE İLK CUMA KILINDI

Gemi içinde okunan ezanla birlikte cuma namazı eda edildi ve Filistin halkı için dua edildi.İsrail'den gelen 'yıldılar geri döndüler' açıklamalarına rağmen Mavi Marmara'da yolculuk keyifli bir şekilde sürüyor. Basın odasından ara ara piyano sesi yükseliyor. Anonslardan mümkün olduğunca az yemek yenilmesi ve deniz tutmasına karşılık ilaç alınması istendi. Ayrıca plastik bardakların çok değerli olduğu kullanılan bardakların saklanılması istendi.


KRiZE KARŞI DIŞiŞLERi DEVREDE

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, yardım malzemelerinin filodakilere zarar vermeden Gazze'ye ulaşması için İsrail Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçti. Tel Aviv Türk Büyükelçisi Oğuz Çelikkol ise, olayın krize dönmesini istemediklerini belirterek, “Olayın krize dönmesini kimse istemiyor. Yardım girişimi tamamen sivil umarız iş büyümeden sonuçlanır" dedi. Öte yandan İsrail basını yardım filosuna geniş yer veriyor. Önceki gün İsrail hükümetinin 'Müdahale ederiz, aktivistleri tutuklarız' açıklamalarından sonra dün de Gazze'ye Özgürlük hareketi liderlerinden Greta Berlin'in “bizi durduramazlar" açıklamasına geniş yer verdi. Berlin, "Eğer gözaltına alınırsak, bizi de toplama kampına koyacaklar" diyerek, İsrail'in Aşdod limanında gemideki yolcular için hazırlanan gözaltı merkezine atıfta bulundu. Ayrıca Hak-İş, yardım gemilerinin Gazze'ye sorunsuz bir şekilde ulaşması için uluslararası sendikalardan destek istedi.


DÖNEMESEN DE GİT

Konya'dan konvoya katılan Cengiz Songür'ün kızının gizlice yazıp pantolonunun cebine koyduğu mektubu gemide farketmiş. Altı kızından birinin yazdığı mektup, "Sana yazacağım yüzlerce cümle var ama kelimelerim düğümleniyor" diye başlıyor. Mektup şöyle devam ediyor: “Korkuyorum baba. Kardeşlerimin gözlerindeki hüznü annemin yüzündeki endişeyi gördükçe korkuyorum. Ama seni sonunda kaybetmekte olsa git baba…Bir yetimin gülümsemesi için bir annenin duası için git baba….Geriye bir tek adında dönse git… Senin kızın olmak çok ama çok güzel baba..”


İşgalci İsrail'e Rum desteği

Kıbrıs Rum Kesimi, Filistin'e giden yardım gemilerinin kendi kıyılarından Gazze'ye doğru yola çıkmalarına izin vermeyeceğini açıkladı. Hükümet sözcüsü Titos Hristofides kampanya organizatörlerinin, bu konuya Rum yönetiminin karıştırılmaması çağrısını dikkate almadıklarını öne sürerek, gemilerin Kıbrıs Rum kıyılarından Gazze'ye hareketine izin verilmeyeceğini ifade etti.

İTALYANLAR RUMLARI KINADI

İtalyan Komünistler Partisi Genel Başkanı Oliviero Diliberto, Rumların gemileri engelleme girişimini kınadı. Diliberto, Silvio Berlusconi'ye gerekli girişimlerde bulunmaya davet etti.



14 yıl önce