İstanbul’da gıdalar mercek altında: 220 bin denetim yapıldı

12:03, 26/12/2025, Cuma
IHA
İstanbul’da gıdalar mercek altında: 220 bin denetim yapıldı
İstanbul’da yıl içinde 220 bin gıda denetimi yapıldı

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, kent genelinde yürütülen gıda denetimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Parıldar, İstanbul’da şimdiye kadar yaklaşık 220 bin denetim gerçekleştirildiğini belirterek, bu denetimler sonucunda 9 bin 300 işletmede çeşitli alanlarda mevzuata aykırılıklar tespit edildiğini ifade etti. Uygunsuzluklar nedeniyle işletmelere toplamda 565 milyon lirayı aşan idari yaptırım uygulandı.

Parıldar, katıldığı bir programda, gıdanın bir milli güvenlik meselesi olduğunu belirterek, gıda güvenirliğinde tohumdan çatala izlenebilirliğin sağlanmasının büyük önem taşıdığını anlattı. Gıda denetimine yönelik önemli çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Parıldar, 16 milyon yerleşik ve hareketlilerle birlikte 20 milyona yakın nüfusla bir dünya şehrinde sağlıklı gıdaya ulaşılması için çaba gösterdiklerini söyledi.

1 yıl içinde 220 bin denetim yapıldı

Parıldar, İstanbul’da 136 bin gıda işletmesi bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bu yıl şu ana kadar 220 bin denetimi tamamladık. Yıllık 230-240 bin denetim yapıyoruz. 39 ilçede güvenilir gıdaya erişim anlamında yoğun çaba içindeyiz. Kamuoyunun gündeminde sık yer aldı İstanbul’daki zehirlenmesi vakası. 11-13 Kasım’da zehirlenme vakası oldu. Bütün tüketicilerde farklı bakış açısı oluştu. Bize o dönemde 175 ihbar geldi, gıda kaynaklı olabileceği düşünülen. Hastanelere başvuran kişilerin şikayetlerini dile getirdikleri 175 gıda kaynaklı ihbar gelmiş. 641 kişinin etkilendiği belirlendi. Su ihbarlara göre işletmelerden 330 gıda numunnesi aldık. Bunların 235’i sonuçlandı. Bunlar içinde bizim tespit ettiğimiz uygunsuz numune sayısı 5."

87 işletme hakkında suç duyurusunda bulunuldu

Bugüne kadar yaptıkları denetimlerde 9 bin 300 işletmede değişik alanlarda uygunsuzluk tespit ettiklerini aktaran Parıldar,
"565 milyon lirayı aşkın yaptırım uyguladık. 262 işletmeyi faaliyetten men işlemine tabi tuttuk. 87 işletmeyle ilgili insan sağlığını tehlikeye düşüren gıda üretimi ve arzı sağlama nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunduk"
dedi.
Parıldar, denetçilerin yerinde denetim sırasında ihtiyaç olursa numune aldıklarını belirterek,
"7617 numuneyi analize gönderdik. 590 işletmeye herhangi bir uygunsuzluk tespiti nedeniyle yaptırım uyguladık. Gıda güvenirliğiyle ilgili riskimiz, hassasiyetimiz, kabul edilebilirliğimiz sıfırdır"
diye konuştu.


Ticaret Bakanlığından asgari ücret fırsatçılarına denetim
Ekonomi
Ticaret Bakanlığından asgari ücret fırsatçılarına denetim
Ticaret Bakanlığı’ndan asgari ücret artışı sonrası fırsatçılara geçit yok
Ekonomi
Ticaret Bakanlığı’ndan asgari ücret artışı sonrası fırsatçılara geçit yok
Ticaret Bakanlığı’ndan firmalara ağır fatura: Kurallara uymayanlara ceza yağdı
Ekonomi
Ticaret Bakanlığı’ndan firmalara ağır fatura: Kurallara uymayanlara ceza yağdı

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026