|

Konsolos kaçtı

Kaşıkçı cinayetinin odağındaki isim olan Suudi Arabistan Başkonsolosu Muhammed el-Uteybi, evinin aranmasını beklemeden Türkiye’den ayrıldı. Dün Atatürk Havalimanı’nda bindiği ‘SVA264’ sefer sayılı tarifeli uçakla ülkesine dönen Uteybi’nin, yeni deliller bulunması ve tutuklanma ihtimalinden ötürü tedirginlik yaşadığı belirtiliyor.

Yasin Yılmaz
04:00 - 17/10/2018 Çarşamba
Güncelleme: 04:22 - 17/10/2018 Çarşamba
Tvnet
Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el Uteybi
Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el Uteybi

Uteybi’yi taşıyan Suud Havayolları’na ait uçak saat 17:00’da havalandı. Öte yandan gözlerin çevrildiği rezidansa dün Uteybi’nin oğlu yine geldi. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde eğitimini sürdüren İbrahim Muhammed, konuta konsolosluk aracıyla giriş yaptı. Muhammed’in görüntüsünün alınmaması için güvenlik ekipleri şemsiye açtı.

Diplomatik dokunulmazlık hakkını kullandı

Kaşıkçı olayında henüz cinayet delilinin ortaya çıkmamasını fırsat bilen Başkonsolos'un 'diplomatik dokunulmazlık' statüsünü kullanarak, Atatürk Havalimanı VIP çıkışını kullanarak ülkesine giden uçağa bindiği bilgisine ulaşıldı.

Hatırlanacağı üzere Birlemiş Milletler, Başkonsolos ve konsolosluk çalışanlarının dokunulmazlıklarının kaldırılmasını talep etmişti.

"Somut delillere ulaşılırsa 41. madde devreye girer ve gerekirse konsolos gözaltına alınır"

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selami Kuran, konsolosluğun aranması ve Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Muhammed al Otaibi'ye olası sorgulama süreçlerini geçtiğimiz günlerde yenisafak.com'a anlatmıştı.

Kuran, Türkiye çok ciddi bir cinayet deliline ulaşırsa Suudi Başkonsolosu ve orada çalışan memurları gözaltına alınabileceğini söylemişti.

"Konsolosluk binasında cinayete ilişkin ciddi delillere ulaşılırsa dokunulmazlık kalkar" diyen Kuran, şunları söylemişti:

  • "Dokunulmazlığın kalkması 'Başkonsolos ve konsolosluk binasında görevli memurların gözaltına alınabilmesinin önünü açar. Eğer böyle bir süreç başlarsa Türk kolluk kuvvetleri, sadece bina dışında değil, konsolosluk ve resmi konutta da gözaltı işlemi yapabilir. 1963 tarihli Viyana Konsolosluk İlişkileri Hakkında Sözleşme'nin 41. maddesi Türkiye'ye bu hakkı veriyor."

Tüm görüşmelerini iptal etti, 3 gün boyunca resmi konuttan çıkmadı

Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Muhammed al Otaibi, Kaşıkçı olayının ilk anından bugüne gündemde olan bir isim.

  • 2 özel jetle Suudi istihbaratçıların konsolosluk binasına geldiği gün, çalışanlara 'odalarınızdan çıkmayın' talimatını veren Başkonsolos, aynı gün resmi konutunda görevli Türk çalışanlara da izin vermişti.Emniyet ve MİT'in takip ettiği araçlardan birinin Başkonsolosluğa çok yakın bir mesafede oturan Otabi'nin evinde saatler kalması ve başkonsolosun 3 gün boyunca resmi konutundan dışarı çıkmaması dikkatlerden kaçmamıştı.

Olayın hemen ertesi günü uluslararası bir haber ajansına Başkonsolosluğun kapılarını açan Otabi, Kaşıkçı'nın orada olmadığını dolap kapaklarını açıp göstererek ispat etmeye çalışması dünya medyasında alay konusu olmuştu.


#Suudi Konsolos
#İstanbul
5 yıl önce