|

Madenciliğin gözdesi: Mermer

Mermer sektörü, son 20 yılda ihracatını 50 kat artırarak 230 milyon dolara yükseltti.

Yeni Şafak
00:00 - 21/04/2002 dimanche
Güncelleme: 12:47 - 18/05/2017 jeudi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------

---------------------- manset ---------------------

----------------------- spot -------------------------

Madencilik alanında bor ve altın tartışması sürerken mermer sessiz sedasız yükselişini sürdürüyor. Türkiye ekonomisine katkısı ve istihdam potansiyeli bor'dan çok daha fazla olan mermer sektörü, son 20 yılda ihracatını tam 50 kat artırarak 230 milyon dolara yükseltti.

Madencilik Araştırma Merkezi Derneği tarafından hazırlanan bir raporda, mermer "madenciliğin lokomotifi" olarak nitelendirildi. Mermercilik sektörünün daha önce Taşocakları Nizamnamesi'ne göre ruhsat güvencesi olmadan çalışmalar yaptığı hatırlatılan raporda, 1985 yılında doğru bir kararla Madencilik Kanunu kapsamına alınmasıyla büyük bir gelişme gösterdiği ifade edildi.

"Son 15 yılda geldiği yer itibarı ile mermer sektörünün ülke ekonomisine olan katkısı bor madenciliğinin sağladığı katkıdan çok daha fazladır. Mermercilik sektörü 100 bin kişiye doğrudan istihdam sağlarken bu değer bor madenciliğinde sadece 2 bin 200 kadardır" ifadelerinin yer aldığı raporda, mermer ihracatının 2001 yılında 230 milyon dolara yükseldiği kaydedildi.

SEKTÖRÜN ÖNÜ AÇIK
650'ye yakın renk ve dokuya sahip mermer çeşidinin bulunduğu Türkiye'nin gelecek yıllarda dünya pazarında önemli bir yere sahip olacağı kaydedilen raporda, şöyle denildi: "Ülkemizde yaklaşık bin 500 fabrika ve değişik kapasitedeki atelyelerde değişik renk ve kalitede mermer işlenmektedir. Her geçen gün artan bu işlemlerin toplam yıllık mermer işleme kapasiteleri 10 milyon metrekarenin üzerindedir. Ülkemizde mermercilik sektörünün önü açık olup dünya pazarında rekabet edebilecek sektörlerin başında gelmektedir. Önümüzdeki birkaç yıl içinde mermer ihracatımızı, mevcut ihracat değerinin birkaç katına çıkarmak mümkündür."


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
il y a 22 ans