|

Örümcek robot

Erzincan’da 2 üniversite öğrencisi, hurdacılardan topladıkları malzemelerle ürettikleri 3D yazıcı yardımıyla “Örümcek Robot” tasarladı. Girdiği ortamlarda anlık görüntü aktarabilen robot, sarp ve engebeli arazide kolayca ilerleyerek “bubi tuzakları” ile kimyasal tehlike arz eden durumlara müdahale edebilecek.

Yeni Şafak
04:00 - 20/03/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:51 - 20/03/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Bubi tuzaklarına aman vermeyecek
Bubi tuzaklarına aman vermeyecek

Erzincan'da 2 üniversite öğrencisi, hurdacılardan topladıkları malzemelerle ürettikleri 3D yazıcı yardımıyla sarp ve engebeli arazide kolaylıkla ilerleyip “bubi tuzakları” na müdahale edebilecek “Örümcek Robot” imal etmeyi başardı. Erzincan Üniversitesi (EÜ) Robot Teknolojileri ve Kullanımı Kulübü üyesi olan EÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Mehmet Parlak ile aynı üniversitenin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği öğrencisi Sinan Karakaşoğlu, bir süre önce, internette gördükleri bir 3D yazıcıyı imal etmek amacıyla çalışma başlattı.







CAN KAYBINI ÖNLEYECEK


Sarp ve engebeli arazide rahatlıkla ilerleyebilme özelliği bulunan “Örümcek Robot”, şüpheli paket ya da küçük bir dokunma ile patlayan, kamufle edilmiş bomba olarak adlandırılan “bubi tuzağı” gibi bombalı olaylara müdahalede benzer robotlardan ayrılıyor. Şüpheli paket ve bubi tuzağı gibi bombalı olaylarda büyük avantaj sağlayıp can kaybı ve yaralanmaları önleyebilecek “Örümcek Robot” ile insanlar açısından tehlike arz eden kimyasal olaylara da müdahale edilmesi amaçlanıyor.







Robotun yazılımı tamamen bize ait


Parlak, günümüzde üretilen robotların çoğu tekerlekli sistemler üzerine kurulu olduğunu ve bunu aşmak istediğini beliterek, “Bazı durumlarda tekerlekli robot sistemlerinin devrilme gibi olumsuz yanlarına şahit olabiliyoruz. Bir robotun istenilen bölgeye gönderilebilmesi ve bazı engelleri aşabilmesini için bu örümcek robotu tasarlayıp ürettik. Yazılımı tamamen bize ait ve hiçbir şekilde kopya içermiyor” dedi.



#Erzincan
#3D yazıcı
#Robot
7 yıl önce