|

ÖSYM açıkladı: 2018 YKS başvuru tarihi ve sınav ücretleri

ÖSYM 2018-YKS kılavuzunu yayımladı. Üniversite adaylarının merakla beklediği 2018-YKS kılavuzunda, YKS başvuru tarihleri ve başvuru süreci, sınav ücreti, YKS sınav tarihleri gibi pek çok konuda bilgi yer alıyor. Haberimizde YKS ile ilgili merak edilenleri bulabilirsiniz...

Yeni Şafak
12:12 - 1/03/2018 Perşembe
Güncelleme: 17:12 - 1/03/2018 Perşembe
Yeni Şafak
YKS 23-24 Haziran tarihlerinden düzenlenecek.
YKS 23-24 Haziran tarihlerinden düzenlenecek.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (
YKS
) için başvurular 1 Mart 2018'de başlayacak. Son başvuru tarihi ise 21 Mart. Ücret ödeme için son gün ise, 22 Mart 2018'de.
TYT
, 23 Haziran 2018 Cumartesi günü yapılacaktır. Sınav, 10.15’te başlayacak ve 135 dakika sürecektir.
AYT
, 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılacaktır. Sınav, 10.15’te başlayacak ve 180 dakika sürecektir.
YDT
, 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılacaktır. Sınav, 15.45'te başlayacak ve 120 dakika sürecektir.

2018-YKS sınav ücretleri

  • Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınav ücreti, Alan Yeterlilik Testleri (AYT) sınav ücreti ve Yabancı Dil Testi (YDT) sınav ücreti 50 TL olacak açıklandı. Ücret ödeme için son gün, 22 Mart 2018 olarak belirlendi.

Ayrıca, başvuru hizmeti ücreti 5 TL, ek yerleştirme ücreti 15 TL, sınav koordinatörlüklerinden yeniden şifre edinme ücreti ise 5 TL.

Geç başvuru günü 4 Nisan 2018 (Sınav ücreti aynı gün ödenmelidir.)


Geç başvuru günü TYT sınav ücreti, Geç başvuru günü AYT Sınav Ücreti, geç başvuru günü YDT Sınav Ücreti ise 75,00 TL olarak belirlenirken, "sınav ücreti geç başvuru gününde ödenmelidir" uyarısı yapıldı.

2018-YKS ne zaman yapılacak?

  • YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT),
    23 Haziran 2018 Cumartesi günü saat 10:15'de başlayacak, sınava 135 dakika sürecek.
  • YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT)
    ise, 24 Haziran 2018 Pazar günü saat 10.15'de yapılacak. Sınav süresi 180 dakika olacak.
  • YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT)
    de, 24 Haziran 2018 Pazar günü saat 15.45'de düzenlenecek. Sınav süresi 120 dakika olacak.



ÖSYM'den 23-24 Haziran tarihlerinde düzenlenecek sınavlar için yapılan uyarıda, "Adaylar, sınavın sabah oturumlarında saat 10.00’dan sonra; öğleden sonra oturumunda ise saat 15.30’dan sonra sınav binalarına alınmayacaklardır" denildi.

Sınav ücretleri nasıl yatırılacak?

2018-YKS'ye başvuran adaylar seçmiş oldukları oturumlara bağlı olarak sınav ücretini kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan herhangi birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile süresi içinde yatıracaklardır. Adaylar sınav ücreti olarak;

- Sadece TYT'ye girecek adaylar 50,00 TL (Adayların TYT'ye girmesi zorunludur.),

- TYT ile birlikte AYT veya YDT'den herhangi birine girmek isteyen adaylar 100,00 TL,

- TYT, AYT ve YDT'nin tümüne girmek isteyen adaylar ise 150,00 TL yatıracaklardır.


Bankaya giderek ücret yatırmak isteyen adayların banka görevlisine başvuruda bildirdikleri T.C. kimlik numarasını ve sınav ücretini yatıracağını bildirmesi, bankadan aldıkları dekont üzerindeki T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı ve sınav adı bilgisini kontrol etmeleri ve dekontu saklamaları gerekmektedir. Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden internet bankacılığı aracılığıyla da bankaya ücret yatırabileceklerdir.

Sınav ücreti ödeme işlemleri, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için 22 Mart 2018 tarihinde mesai saati bitiminde, ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar için 22 Mart 2018 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. Bankadan ödeme yapacak adayların, bankaların çalışma saatlerini göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.

Yurt dışından başvuru yapacak adaylar aynı ücretleri, belirtilen sürelerde ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile TL olarak yatıracaktır.

1-21 Mart 2018 tarihleri arasında 2018-YKS başvurusunu yapmayan adaylar, geç başvuru gününde (4 Nisan 2018 tarihinde) 2018-YKS başvurularını yapabileceklerdir. Geç başvuru gününde yapılan başvurularda sınav ücreti, geç başvurunun yapıldığı gün (4 Nisan 2018 tarihinde) ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödenmelidir. Bankalardan ücret ödemesi yapılmamalıdır.

DİKKAT:
Başvuru bilgileri sisteme kaydedildikten sonra sınav ücreti yatırılmalıdır. Başvuru bilgilerinin sisteme girişi yapıldığı halde sınav ücretini süresi içinde yatırmayan adayların başvuruları tamamlanmamış olacağından sisteme girilmiş olan başvuru bilgileri silinecek, başvuru kayıt bilgileri iptal edilecek, bina/salon atamaları yapılmayacak, bu adaylar için Sınava Giriş Belgesi de düzenlenmeyecektir.

YKS'de hangi testler yer alacak?

TYT'de ortak müfredata dayalı Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacaktır. Adaylar, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretim programlarından (müfredat) sorumludur. TYY’de uygulanacak testler ve kapsamları, Tablo 1A’da gösterilmiştir.

AYT'de adaylara, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ile Fen Bilimleri testlerinden oluşan bir kitapçık verilecektir. AYT’de adaylar, hesaplanmasını istedikleri puan türü için gereken testleri cevaplayacaklardır. SAY, SÖZ ve EA puan türlerinin hepsinin hesaplanmasını isteyen adaylar, sınav süresince tüm testleri cevaplayabileceklerdir. Bu oturumda lise müfredatı esas alınacaktır.

YDT, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Her dil için ayrı soru kitapçığı bulunacaktır. Sınavda adaya başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.

YKS’de uygulanacak testler ve soru sayıları Tablo 1B’de gösterilmiştir.

Bütün adayların TYT’ye girmesi zorunludur. SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların, TYT’ye ek olarak AYT ve/veya YDT’ye de girmeleri ve tercih edecekleri yükseköğretim programları için gerekli olan testleri cevaplamaları zorunludur. Yükseköğretim programlarının puan türleri Tablo 4’te verilmiştir. Bu programların puan türlerinin hesaplanmasında hangi testlerin kullanılacağı Tablo 1E’de gösterilmiştir. Adaylar, Tablo 1E’yi inceleyerek hangi testleri cevaplamaları gerektiğini belirleyebileceklerdir.



e-Devlet şifresi ile ÖSYM sistemlerine giriş

Adaylar, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemine (https://ais.osym.gov.tr) e-Devlet Kapısı üzerinden güvenli giriş yapabileceklerdir. ÖSYM aday erişim şifresi kullanılarak yapılan tüm işlemler, e-Devlet Kapısı üzerinden giriş yapılarak da gerçekleştirilebilecektir. ÖSYM aday erişim şifresi kullanılarak veya e-Devlet Kapısı üzerinden giriş yapılarak yapılan tüm işlemlerin sorumluluğu adayın kendisine aittir. Bu nedenle şifre hiç kimseyle paylaşılmamalıdır. Ayrıca e-Devlet Kapısından “Tek Tıkla Giriş” özelliği kullanılarak da yukarıda belirtilen uygulamalara güvenli giriş yapma, ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemine (https://odeme.osym.gov.tr) erişilebilme ve ÖSYM sisteminde var olan sınav/yerleştirme sonuçlarını toplu olarak görme ekranına erişim özelliği eklenmiştir. ÖSYM Merkezi (Bilkent-Ankara) ve Başvuru Merkezlerinde aday veya görevliye eDevlet şifresi verme işlemi yapılmamaktadır.

#ÖSYM
#YKS
6 yıl önce