|

Poşetli dedenin 1 milyonluk mirası dağıtıldı

Konya’da ’Poşetli dede’ olarak tanınan ve vatandaşların verdiği paralarla yaşamını sürdüren Mehmet Keleş’in trafik kazası geçirerek ölmesinin ardından bankalardaki 1 milyon liradan fazla parası akrabaları tarafından alındı.

Yeni Şafak
16:08 - 12/01/2015 Pazartesi
Güncelleme: 14:10 - 12/01/2015 Pazartesi
IHA

Eylül 2014'te tarihinde otogarda geri manevra yapan bir yolcu otobüsünün altında kalarak ölen 75 yaşındaki Mehmet Keleş’in, bir kamu bankasındaki 487 bin, başka bir kamu bankasındaki 598 bin lira parası avukatlar tarafından alınarak Mehmet Keleş’in 17 varisine hisse oranlarına göre dağıtıldı. Aslen Çorumlu olan Mehmet Keleş’in paraları çekilmeden önce Keleş’in biriktirdiği paranın dilencilikten elde ettiğini öne sürerek kamuda kalması için resmi kurumlara başvuran Avukat Bayram Koyuncu’ya ise Büyükşehir Belediyesi, ’Mehmet Keleş’in dilencilik yaptığına ilişkin herhangi bir idari tutanak bulunmamaktadır’ diye yazı gönderdi.


Üç kız kardeşi olduğu öğrenilen Keleş’in, kardeşlerinden 85 yaşındaki Zeynep Yar hariç diğerlerinin öldüğü ortaya çıkarken, Çorum’da iki evlilik yapan Mehmet Keleş’in çocuğunun olmadığı ve iki eşinden de boşandığı öğrenildi. Mehmet Keleş’in ikinci eşinin evi terk etmesinden sonra Çorum’dan ayrılıp Ankara, İstanbul ve İzmir’de sokaklarda yaşadığı, 34 yıl önce de Konya’ya geldiği belirlendi. Konya’da sokaklarda yaşayan çevredekilerin verdiği yemekle karnını doyurup, verdiği paraları toplayan Keleş’in, tanıdığı bir esnaf aracılığıyla da topladığı paraları bankaya yatırdığı ortaya çıktı. Kazanın ardından Keleş’in nüfus ve banka hesap cüzdanını polise teslim eden Konyalı esnaf F.Ş. de, Mehmet Keleş’in akıllı birisi olduğunu, çevredekilerin verdiği paraları toplayıp, miktarı artınca kendilerinden banka cüzdanını alıp bankaya yatırmaya gittiğini ifade etti.


TEDBİR KARARI KALDIRILDI

Televizyon ve gazetelerde çıkan haberlerden Mehmet Keleş’in vefat ettiğini öğrenen yakınları, gelip cenazeyi aldıktan sonra Çorum’a götürerek defnetti ve Keleş’in parasıyla ilgilenmediklerini ifade etti. Bu gelişmeler yaşanırken Konyalı Avukat Bayram Koyuncu, Mehmet Keleş’in, çevredekilerin verdiği paraları toplayıp iki kamu bankasına yatırdığı 1 milyon 85 bin liranın dilencilikten elde edildiği iddiasıyla kamuya kalması için Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Cumhuriyet Başsavcılığı’na müracaatta bulundu. Mehmet Keleş’in yaklaşık 34 yıl Konya’da dilencilik yaparak geçimini sağladığını ve bunu da herkesin bildiğini ileri süren avukat Bayram Koyuncu, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 33’üncü maddesi dilencilik yapan kişiye öncelikle para cezası verilmesini, bu yolla elde edilen paraya da el konularak kamuya geçirilmesi gerektiğini hatırlattı. Bununla ilgili olarak da mülki amir ve belediye encümeninin karar vereceğini bildirdi. Yapılan ihbar üzerine harekete geçen Cumhuriyet Savcılığı Mehmet Keleş’in bankadaki paralarına tedbir kararı koydu. Dava açılması için de dosyayı Sulh Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Büyükşehir Belediyesi davaya müdahil olmadı ve mahkemede yeterli delil olmadığı için davayı reddetti. Keleş’in bankadaki paralarındaki tedbir kararı da kaldırıldı. Mehmet Keleş’in yakınları da veraset ilamı alarak iki kamu bankasında biriktirdiği 1 milyon 85 bin lira parayı avukatları aracılığıyla çekti. Mehmet Keleş’in 17 mirasçısının yakınlık derecesine göre pay edildiği kaydedildi.

#poşetli dede
#konya
#miras
9 yıl önce