|

Rehineler geri döndü

Kurtarılan rehineler ülkelerine geri döndü. Rusya, korsanların iadesini isterken, Çeçenler, Suudi Arabistan'dan İslam hukuku kurallarının uygulanmasını istedi.

.
00:00 - 18/03/2001 Pazar
Güncelleme: 14:09 - 10/01/2014 Cuma
Yeni Şafak
Rehineler geri döndü
Rehineler geri döndü

Çeçenler tarafından kaçırılan Rus uçağından kurtarılan rehinelerden bir kısmı, Moskova'ya götürülürken, bir kısmı da Türkiye'ye getirildi. Bu arada, uçağı kaçıran Suphan Arsayev'in eşi Zara Arsayev gözaltüına alındı. Türk Hava Yolları'na ait (THY), Boeing 737-500 tipi "Trabzon" isimli yolcu uçağı, kaçırılan Rus uçağından kurtarılan Türk yolcuları yurda getirmek üzere, 24 basın mensubu ile dün saat 05.10'da havalandı. Uçak 08.30'da Medine'ye vardı. Medine Muhammed Bin Abdülaziz Havaalanı'ndan, TSİ 12.40'ta havalanan Trabzon isimli yolcu uçağı, TSİ 15.35 sıralarında beraberindeki Türk yolcularla birlikte Atatürk Havalimanı'na indi. Operasyon sırasında ölen Gürsel Kambal'ın cenazesi de aynı uçakla Türkiye'ye getirildi.

Kaçırılan uçaktan kurtarılan Türk yolculardan bazıları da, Rus ve diğer BDT ülkelerinden yolcularla birlikte Moskova'ya getirildi. Uçakta, kurtarma operasyonu sırasında öldürülen Rus bayan hostesin cesedi, kaçırılan TU-154 uçağının mürettebatı bulunurken, Rusya'nın, militanları da bu uçakla Moskova'ya getirme umudu şimdilik gerçekleşmedi. Tutuklu korsanların, iade sorunu çözümlenmediği için Medine'de tutulmaya devam edildiği bildirildi. Rusya, İstanbul-Moskova seferini yapan Rus uçağını Perşembe günü Medine'ye kaçıran Çeçenler'in iadesini istedi. Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Kralı Fahd'a yolladığı mesajda, hava korsanlarının Rus adaletine teslim edilmesi için gerekenin bir an önce yapılmasını istedi. Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Prens Nayif, Çeçenler'in sorgulanmaya başlandığını söyledi, ancak bu kişilerin Rusya'ya iade edilip edilmeyeceği konusunda bilgi vermedi.

Arsayev gözlem altında

Aslan Mashadov liderliğindeki Çeçen yönetimi ise, Çeçenler'in Rusya'ya iade edilmemesini ve İslam hukukuna göre yargılanmalarını istedi. Mashadov'un basın bürosunca AFP'ye yapılan açıklamada, "Suudi Arabistan İslam ülkesidir, dolayısıyla suçlular İslam hukukuna göre yargılanır" denildi.

Türk yolcular, Rus uçağına Suudi Arabistan özel kuvvetlerince düzenlenen operasyonu eleştirdiler. Bu arada, Rus uçağını 2 oğluyla birlikte kaçıran Suphan Arsayev'in eşi Zara Arsayev İstanbul'da gözlem altına alındı. İstanbul Emniyet Müdürü Kazım Abanoz, Suphan Arsayev'in eşi Zara Arsayev'in Küçükçekmece Sefaköy'deki evinden gözlem altına alındığını, şubeye getirilerek bilgisine başvurulacağını söyledi.

'Eylemde Rus parmağı var'

Çeçenistan Türkiye ve Ortadoğu Temsilcisi Rahman Duşuev, İstanbul-Moskova seferini yapan Rus uçağının kaçırılmasının arkasında Çeçenler'i dünya kamuoyuna terörist olarak lanse etmek isteyen Rus istihbarat birimlerinin yattığını söyledi. İstanbul Merit Otel'de düzenlediği basın toplantısında kaçırılan uçak olayıyla ilgili değerlendirmede bulunan Duşuev, Çeçennistan olarak terörizmi ve sivillere yönelik hareketleri asla tasvip etmediklerini söyledi. Kaçırılan uçak olayının arkasında Rus istihbarat birimlerinin bulunduğunu kaydeden Duşuev, "Biz bu olayın arkasında Volgodonsk ve Buynaksk'taki patlamalarda olduğu gibi Çeçen halkının bağımsızlık mücadelesini lekelemeye çalışan Rus istihbarat birimlerinin olduğundan eminiz" diye konuştu.

Hüseyin LİKOĞLU

23 yıl önce